За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
2015 година
Ден на правото да знам 2015
Ден на правото да знам, София, 28.09.2015

Програма Достъп до Информация (ПДИ) проведе тринадесетата церемония по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Решението 28 септември да се отбелязва като Ден на правото да знам бе взето през 2002 на международна конференция на организации и активисти за свобода на информацията в София. Това е и датата, на която бе създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Оттогава 28 септември се отбелязва по различни начини на петте континента като символ на нарастващото застъпническо движение за свобода на информацията. ПДИ е съосновател и активен член на мрежата.
 
Тази година членовете на мрежата засипаха с успешни казуси, кампании и добри практики социалните мрежи. Историите на застъпниците за свобода на информацията може да намерите на #IRTKD2015, #FOISuccess, #rightoknow в Twietter  и Facebook. За втора година експерти от мрежата отговаряха на въпроси от цял свят, свързани с правото на информация чрез онлайн платформата Reddit.
 
Изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева взе участие в честването на Международния ден на правото да знам в Украйна. Тя бе гост на национална конференция с над 120 участника, организирана от Омбудсмана на Украйна и подкрепена от Програмата на ООН за развитие в Украйна.
 
В България Денят на правото да знам се отбелязва с церемония по връчване на награди, която ПДИ организира от 2003. Тринадесетата церемония се проведе в Дома на Европа в София. Присъстваха над 80 представители на неправителствени организации, държавната администрация, журналисти, юристи, партньори, колеги и приятели на ПДИ.
 
И тази година церемонията бе открита с песента "Дишай”, създадена през 2011 по поръчка на ПДИ специално за празника. Музиката и аранжиментът са дело на Михаил Йосифов. Текстът е на Марий Росен, а изпълнението на Андрония Попова - Рони и Михаил Йосифов.
 
Дарина Палова, адвокат в правния екип на ПДИ и член на журито, припомни хронологията по отбелязването на Международния ден на правото да знам, споменавайки знаковите събития, които се организират от застъпниците за свобода на информацията по света – кампанийно подаване на заявления, обучения, конференции, театрални постановки, рок концерти, различни артистични прояви, седмица на правото да знам.
 
„С церемонията, която ПДИ организира и наградите, които връчваме, искаме да окуражим всички търсещи информация. Тази година се навършиха 15 години от приемането на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Може би най-голямата заслуга на ПДИ, а и на всички търсещи информация, е че за този период от едно екзотично и непознато право, правото на достъп до информация се превърна в основен инструмент на гражданите да измерват свършеното от управляващите страната. Администрацията стана по-прозрачна и открита, а гражданите, които ползват закона – по-уверени и със самочувствие, че имат право да знаят”, каза още Дарина Палова.
 
Гергана Жулева поздрави участниците с видеосъобщение. „Скъпи приятели, честит Международен ден на правото да знам! Смятам, че България има какво да сподели за церемониите за отбелязване на правото да знам, за значението на този ден, за популяризиране на правото да знам и правото на достъп до информация”.  
Ден на правото да знам 2015
Константин Пенчев поздрави застъпниците за свобода на информацията


Националният омбудсман Константин Пенчев също отправи поздрав към събралите се застъпници за свобода на информацията. „Програма Достъп до Информация е една много значима и много авторитетна организация – от една страна активно участва в усъвършенстване на законодателството, от друга страна още по-активно участва чрез своите адвокати в предизвикването и създаването на съдебна практика, необходима за работещ закон. Последователно, не агресивно, но твърдо и настъпателно, тя приучи както администрацията да изпълнява своето задължение да предоставя информация на гражданите, така и гражданите да свикнат с мисълта, че имат право на информация”, отбеляза г-н Константин Пенчев.
 
Г-н Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в България, което за втора година бе домакин на церемонията, на свой ред поздрави участниците в залата. „За нас е особена чест да работим с Програма Достъп до Информация, не само по отбелязването на Деня на правото да знам. Преди работата ми за Европейската комисия, като представител на неправителствена организация, работихме активно с колегите от ПДИ. ПДИ е сред водещите организации в страната и региона, но тя има лидерски позиции и в Европа. Силно се надявам увереността в екипа на ПДИ да не спира, да има енергия и воля да върви напред, защото на всички нас са нужни вдъхновители, за да знаем какви са правата ни в едни все още турбулентни, преходни времена”.
 
Журито (Александър Кашъмов, Гергана Жулева, Дарина Палова, Кирил Терзийски, Николай Нинов, Петко Георгиев, Росен Босев и Христо Христов) избра победителите от 37 получени номинации. На церемонията бяха представени номинациите и обявени наградените в 6-те категории. Николай Нинов, координатор на мрежата от журналисти на ПДИ, представи номинираните в категорията „Гражданин, най-активно използвал  правата си по ЗДОИ”. Това бяха Красимир Русев (Търговище), Емилия Герганова (Ловеч), Иван Кърцъков (Ямбол), Милен Чавров (София) и Иван Петров (София).
 
Красимир Русев бе отличен с Грамота за активното упражняване на правото на информация, включително защитата му в съда, за да получи информация за дейността на общинската администрация, по-конкретно договори за продажба на терени и имоти. „Продължавам борбата. Мечтая Търговище да стане стъклена къща”, сподели Красимир Русев.
 
Иван Петров също получи Грамота за дългогодишното използване на ЗДОИ, включително водене на съдебни дела, в резултат на които Столична община променя практиките си. „Благодаря на ПДИ за търпението и помощта, която ни оказва, за да живеем в тази така мечтана стъклена къща”, каза развълнувано Иван Петров.  
Ден на правото да знам 2015
Милен Чавров с наградата


Със „Златен ключ” бе удостоен Милен Чавров за системно и последователно упражняване на правото на достъп до информация за подобряване на разбирането за болестта СПИН у нас и за защита правата на хората, живеещи с ХИВ и застъпничество за по-добри политики. „Това, което през последната година успях да направя, е да обучим пациентски организации да използват ЗДОИ, за да защитават пациентските права. Това е едно значимо начало”, определи своя принос Милен Чавров.
 
Дарина Палова представи шестте номинации в категорията „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация”. Това са Гражданско сдружение „Активни за Перник“, Фондация „БлуЛинк“, Център за защита на правата в здравеопазването, Фондация „Български институт за правни инициативи“, Асоциация "Приятели на железопътния транспорт" и Гражданска инициатива "Да спасим Кара дере".
 
Асоциация „Приятели на железопътния транспорт“ бе удостоена с Грамота за последователно и упорито търсене на информация, свързана с железопътните услуги в България и двете спечелени съдебни дела за достъп до информация, в резултат на които бе получена важна информация, свързана с пътническия железопътен транспорт в страната.
 
Център за защита на правата в здравеопазването също получи Грамота за активната кампания и водене на съдебно дело срещу отказ на НЗОК, в резултат на което бе изменено законодателството и създадено задължение за публикуване на онлайн информация за изплатените средства на болниците, за лекарства и др. Информацията е систематизирана в платформата "Добрите болници" www.dobritebolnici.info. „С достъпа до обществена информация ще сме успели тогава, когато той спре да е повод за празник, а се превърне във всекидневие, както за питащите, така и за отговарящите. Смятам, че застъпниците за свобода на информацията трябва да обменяме опит, така както администрацията го прави. За нас тази награда е ценна не толкова като оценка за нашата работа, колкото, че я получаваме от ПДИ. Ако сме постигнали някакви успехи в достъпа до информация,  дължим го именно на ПДИ”, сподели д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на ЦЗПЗ.  
Ден на правото да знам 2015
Люба Батембергска от "Да спасим Кара дере"


„Златен ключ” бе връчен на гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“ за използване на ЗДОИ и публичните регистри за осветляването на детайли по планираното застрояване на територията на Кара дере, както и за установяване на законови нарушения. „За всяка кауза е важно да има край. Надявам се нашият да е скорошен и положителен, както тази награда. Оказва се, че има доста нарушения при застрояването на Кара дере и именно достъпът до информация е сред начините те да бъдат доказани. Получената иформация помага и за защитата на мястото, тъй като там има и много защитени видове”, отбеляза Люба Батембергска от гражданската инициатива.
 
Росен Босев представи номинациите в категорията „Най–добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация”. Номинирани бяха Здравка Маслянкова (в. „Янтра ДНЕС“ – В. Търново), Петър Нанев (bTV), Юлиан Христов (OFFNews), екипът на „Господари на ефира“ (Нова ТВ), Никола Лалов и Мартина Бозукова (Медиапул), Доротея Дачкова (в. „Сега“), Красен Николов (Медиапул), Спас Спасов (кореспондент на в. „Капитал“ и в. „Дневник“ за Варна) и Ана Благова (в. "Дневник"). „Това, което впечатлява тази година е, че колегите са изключително постоянни в разследването на темите, по които пишат, да подават заявления и едва, когато получат откази, да си търсят правата в съда”, каза Росен Босев.  
Ден на правото да знам 2015
Владислав Василев от "Господари на ефира"


За пръв път журито реши да връчи специална Грамота за изключителен принос към прозрачността и отчетността на институциите. Тя е за екипа на „Господари на ефира“ и се дава за използването на ЗДОИ, за проследяването дали и как институциите предприемат действията, които обещават след разкрития за нередности в ефира на предаването. „Чувствам се доста тъжен, когато правим подобни разследвания, защото на практика показахме, че точно тези, които трябва да следят за сигурността на всички, нарушават закона по отвратителен начин. Обръщам се към всички граждани да използват правото си на достъп до информация, защото именно то изключително помага да се спрат безобразията в институциите, подчерта Владислав Василев от „Господари на ефира”.
 
Грамота бе връчена на Юлиан Христов от OFFNews за използването на ЗДОИ, както за събиране на данни за всекидневната си репортерска работа, така и за да проведе свои разследвания. „Последните години институциите станаха по-прозрачни и по-предпазливи в отказите си. Има едно място обаче, където информацията потъва като в черна дупка. Това са специалните служби, които и до днес са запазили един рефлекс за тотално засекретяване. Пожелавам на себе си, на колегите, с помощта и на ПДИ, да успеем в следващите години да разкрием повече от т .нар. досиета на прехода”, сподели Юлиан Христов.
 
С Грамота бе удостоен и Спас Спасов, кореспондент на в. „Дневник” и „Капитал” за Варна за множеството разследвания и публикации през годината, подкрепени с информация, получена чрез ЗДОИ.  
Ден на правото да знам 2015
Здравка Маслянкова с наградата


„Златен ключ” бе присъден на Здравка Маслянкова от в. “Янтра днес” за разследването с помощта на Закона за достъп до обществена информация и серията публикации, в резултат на които бе спряно изграждането на завод за хлор в Горна Оряховица. „Разследването ми отне 4 месеца и приключи, когато инвеститорът официално оттегли инвестиционното си предложение за 20 млн. лв. ЗДОИ е наистина важен инструмент при подготовката на разследвания, при разкриването и доказването на факти”, сподели Здравка Маслянкова.
 
Диана Банчева представи номинациите в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация”. Това бяха Министерство на отбраната, Община Стражица, РИОСВ Благоевград, Административен съд – Кърджали, Административен съд – Ямбол, Окръжен съд – Пазарджик.
 
РИОСВ – Благоевград бе удостоена с Грамота за високото ниво на активна прозрачност, за бързите отговори на заявления, доказателство за което са резултатите в Рейтинга на ПДИ на активната прозрачност на институциите. „Благодаря на Програма Достъп до Информация за номинацията и за наградата. Това не би се случило, без изключителните професионалисти, с които разполага РИОСВ – Благоевград, каза директорът на институцията Ангел Георгиев.  
Ден на правото да знам 2015
Заместник-министър Орхан Исмаилов с наградата


Министерство на отбраната бе отличено със „Златен ключ” за подобряващата се активна прозрачност на институцията, организацията на процедурата по предоставяне на достъп до информация, пълнотата на секцията „Достъп до информация“ и навременните и изчерпателни отговори по заявления и предоставяне на достъп до информация, включително по електронен път. „Като видя в пощата заявление за достъп до обществена информация, казвам си – първо това. Политиката, която води МО е на прозрачност и откритост. Това е и личното ми убеждение. Институциите са длъжни да се отчитат пред обществото, тъй като те работят за гражданите. Апелирам към всички граждани и неправителствени организации да изискват информация от институциите. А институциите да си изпълняват задълженията по ЗДОИ. Уверявам ви, че и в бъдеще ще продължим да даваме точна, ясна и навременна информация. Дано да има повече институции, които да заслужат тази награда”, заяви заместник-министър Орхан Исмаилов.
 
Адвокат Кирил Терзийски от ПДИ представи негативните награди в категорията „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите”, събрала тази година пет номинации.


Срамота бе връчена на 30 мълчаливи общини за липсата на отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 544 институции, в периода 23 февруари – 23 март 2015. Тези общини не поддържат  секция "Достъп до Информация". Липсва информация за административното звено, което отговаря за приемане на заявления, годишни отчети по ЗДОИ и вътрешни правила за достъп до информация. Антинаградата е напомняне към тези общини за дължимата към обществеността отчетност и прозрачност, особено в навечерието на предстоящите местни избори.  
Ден на правото да знам 2015
Евелина Стоянова от МЗХ взима антинаградата


Антинаградата „Катинар” бе връчена на Министерство на земеделието и храните за упоритото игнориране на задълженията по ЗДОИ за създаване и поддържане на секция „Достъп до информация“ на интернет страницата му, за искането за електронен подпис на заявления, подадени по електронната поща и за отказа да предостави името и длъжностната характеристика на определения по ЗДОИ служител.
 
За пръв път, откакто ПДИ отбелязва Международния ден на правото да знам, представител на институцията, отличена с "Катинар" присъства, за да получи антинаградата. Участниците посрещнаха с ръкопляскания Евелина Стоянова, директор на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в МЗХ. „От името на новото ръководство на министерството най-отговорно дойдохме да получим статуетката. Надяваме се, че следващата година няма да има повод за такава номинация. Ще се постараем да станем максимално прозрачни. От 50 заявления през миналата година, имахме само 3 отказа. Отчетът за тази година ще бъде качен на страницата”, обеща Евелина Стоянова.
 
Стефан Ангелов от ПДИ представи шестте номинации в категорията „Най-абсурден или най-смешен случай или практика за достъп до информация”. „Като че ли тази година преобладават абсурдните случаи, а смешните са по-малко”, сподели Стефан Ангелов.
 
„Срамота” бе присъдена на ОДМВР Перник затова, че заличи имената на служителите по ЗДОИ в предоставената заповед за тяхното назначаване и така заявителят отново не знае към кого да се обърне, за да получи информация. И тъй като нямаше представител на институцията, Срамотата взеха от „Активни за Перник”, за да я връчат на заслужилата институция.
 
Министерство на околната среда и водите получи антинаграда „Вързан ключ” за позицията им, че по реда на ЗДОИ може да се иска информация, но не и достъп до конкретни документи. В съответствие с тази позиция, министерството и подчинените му структури редовно отказват да предоставят конкретни документи. В случаите, когато министерството разрешава достъп, то става чрез преразказване на документите в писмени справки, за които понякога се искат баснословни суми.
   


Тринадесетата церемония за Деня на правото да знам в България се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България” в рамките на проект "Граждански център в подкрепа на прозрачността в обществения живот".
 
 
 

Отново имаме любезното съдействие на Дамяница АД.
  


В рамките на глобалното отбелязване на Международния ден на правото да знам от членовете на Мрежата на застъпниците за свобода на информацията

  

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.