За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Награди

От 2003 година Програма Достъп до Информация връчва награди на 28 септември - Международният ден на правото да знам.

 

Нашата идея е да бъдат поощрявани граждани, неправителствени организации, журналисти и медии да упражняват правото си да търсят информация, а също така и институциите, изпълняващи задълженията си по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ да създават позитивни практики в това отношение.


Тъй като все още много институции не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушават правата на гражданите на достъп до обществена информация, се присъждат и негативни награди. 

 

До 2010 г. набирахме номинации в седем категории.

 

От 2010 г., с оглед на въведените с измененията на ЗДОИ (Декември 2008) задължения за онлайн публикуване на информация, награда за "Най-добра уеб страница" по повод Деня на правото да знам няма да бъде връчвана.

 

Жури определя ежегодно носителите на наградите. Носителите на годишните награди получават Грамота и Статуетка по време на церемонията по отбелязването на Международния ден на правото да знам.


Статуетките във формата на ключ (позитивни награди), катинар - за институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и вързан на възел ключ - за най-абсурдно и смешно решение, са изработени от скулпторa Благовест Апостолов.Златен ключ
"Златен ключ"
Катинар
"Катинар"
Вързан ключ
"Вързан ключ"
28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2023 Фондация ПДИ. Всички права запазени.