За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
2006 година
Ден на правото да знам 2006 Ден на правото да знам 2006


За четвърти пореден път на церемония в Националния пресклуб на БТА, Програма Достъп до Информация връчва годишни награди за принос в областта на свободата на информация. По този начин ПДИ отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам. Повече информация можете да намерите и в месечния бюлетин на ПДИ за м. септември, изцяло посветен на отбелязването на Деня на правото да знам.

Журито за 2006 г. определи следните наградени в седем категории:

Категория: Гражданин, най-активно използвал ЗДОИ

Ден на правото да знам 2006 Вилям Попов с наградата

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Вилям Попов за използването на ЗДОИ при търсене на информация от различни институции (президент, премиер, министри, кметове), за успешното самостоятелно водене на съдебни дела за достъп до информация.

Почетни грамоти получават:

Пламен Симеонов – използвал ЗДОИ при търсене на информация от Главна прокуратура

Антон Герджиков – използвал ЗДОИ при търсене на информация от МВнР

Десислава Раяанова - заради упоритото си търсене на информация, засягаща болните от множествена склероза в България.
   
Категория: Най – добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация

Ден на правото да знам 2006 Генка Шикерова с наградата

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Генка Шикерова от bTV за последователно използване на ЗДОИ за провеждане на разследването, свързано с незаконното строителство в Несебър и излъчено по bTV.

Почетни грамоти получават:

Катрин Бинбашиева от TV7 за репортажа "Незаконни строежи във вододайната зона на язовир Искър"

Алексения Димитрова от в-к "24 часа" за използване на законите за достъп до информация в САЩ и България при подготовка на редица материали във в. "24 часа" и книгата "Войната на шпионите"

Категория: Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация

Ден на правото да знам 2006 Ивайло Хлебаров от "За Земята" с наградата

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Екологично сдружение “За Земята” за кампанийно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ и водене на съдебни дела за получаване на достъп до екологична информация, свързана с национални проекти като строежа на Летище София, автомагистрала “Люлин”, моста “Видин-Калафат”, Туристически и ски център “Паничище Езерата - връх Кабул”.

Ден на правото да знам 2006 Митко Андонов, кмет на Община Стралджа

Почетни грамоти получават:

Център на НПО в Разград за активно използване на ЗДОИ и водене на дела за достъп до информация с голямо обществено значение

Екологично сдружение "Зелени балкани"- Пловдив за резултатно използване на ЗДОИ при търсене на екологична информация.
   
Категория: Най-добра уеб-страница на организация, от гледна точка на Закона за достъп до обществена информация

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Община Стралджа http://www.straldja.net.

Почетни грамоти получават:

Община Сливен http://www.sliven.bg/ и Басейнова дирекция Благоевград http://www.wabd.bg/.

Категория: Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани

Ден на правото да знам 2006 Николай Василев, министър на държавната идминистрация и административната реформа връчва “Златен ключ” на Сашка Виденова от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ)

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Агенция за държавен вътрешен финансов контрол за промяна в практиките и постигане на максимална прозрачност в работата на институцията и изпълнение на задълженията си по ЗДОИ. Наградата ще получи правоприемника на АДВФК - Агенцията за държавна финансова инспекция - като пожелание за развитие на положителните практики по предоставяне на информация.

Почетни грамоти получават:

Басейнова дирекция - ИБР Пловдив

Областен управител Велико Търново

Община Тунджа    

Наградата бе връчена от Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа

Категория: Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите по ЗДОИ

Анти-награда ”Катинар” се присъжда на Министерство на земеделието и горите за замените на земи по черномоерието, вследствие на което държавна земя е преминала в частни ръце на безценица; за отказ на документи, свързани с реституцията на гори в Рила на царското семейство; за отказ на скици, придружени със съответните партиди на имоти, които според заявителите са неправомерно предписани на мини "Бобов дол"; както и за безучастието на регионалните дирекции на министерството при незаконните строежи в Несебър.

“Срамота” получават:

Национална здравноосигурителна каса за това, че са най-осъжданата институция по дела за достъп до обществена информация; за неизпълнението на съдебни решения по дела за достъп до информация; за това, че веднъж вече са носители на негативната награда "Златен катинар", но не само че не са подобрили практиката си, а напротив, влошили са я. В резултат на неоповестяването на решения на УС, пациенти по различни програми за безплатно лечение, търпят дори материални щети.

Кмета на Несебър за непредоставянето на официални документи, показващи злоупотреби с разпореждането с общински имоти в града

Категория: Най-абсурдна практика по предоставяне на информация

Анти-награда “Вързан ключ” се присъжда на Министерство на правосъдието за неизградена вътрешна организация за предоставяне на информация относно финансирането на неправителствени организации със средства от държавния бюджет. Подробности за случая можете да намерите в месечния бюлетин на ПДИ.
 
 
28 септември се чества като Международен ден на правото да знам от 2002 г. Тогава в София бе учредена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията, на която Програма Достъп до Информация е съосновател и член.
 
Отбелязването на Международния ден на правото да знам през 2006 г. става възможно, благодарение на финансовата подкрепа на Американското правителство, Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и Програма МАТРА на Министерство на външните работи на Кралство Холандия, както и любезното съдействие на издателска къща „СИЕЛА“, „Загорка“ АД и „Дамяница“ АД.  28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.