За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
2022 година
На 28 септември Програма Достъп до Информация обяви носителите на награди и антинагради по повод Международния ден на правото да знам. Церемонията бе открита и водена от д-р Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ, и се проведе онлайн, като в нея участваха близо 60 граждани, журналисти, представители на граждански организации и на държавни институции.
 


Решението 28 септември да се отбелязва като Международен ден на правото да знам бе взето на международна конференция за свобода на информацията през 2002 г. в София. На тази дата бе създадена и Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията (FOIAnet). Сега членовете на мрежата наброяват 400 организации и застъпници от цял свят.  
 
В резултат на застъпничеството, нарастващата сила и значение на празника, през 2015 година 28 септември бе припознат с резолюция 38 C/Resolution 57 от ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация. 28 септември беше прогласен и от 74-то Общо събрание на Организацията на обединените нации през октомври 2019 г. със специална резолюция отново като Международен ден на всеобщия достъп до информация.  
 
Тази година 27 номинации се бориха за награди в шестте категории. Журито бе в състав Александър Кашъмов, Генка Шикерова, Гергана Жулева, Доротея Дачкова, Ивайло Хлебаров, Кирил Терзийски, Росен Босев, Стефан Ангелов, Христо Христов.
 
Споделяйки, че това е категорията, най-близка до сърцето му, Росен Босев, разследващ журналист, представи номинациите в категорията „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДОИ“ и подчерта, че правото да се търси, събира и  разпространява информация е право на всеки, а гражданите много често са по-близко до проблемите и първи ги разпознават. Номинираните в категорията бяха Николай Неделчев, Наталия Димитрова, Катя Тосева и Петър Кърджилов.
 
„Златен ключ” бе присъден на Николай Неделчев от София за активно използване на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за постигане на по-голяма прозрачност относно процесите в съдебната власт и огласяване на важни за обществения интерес съдебни дела. Неделчев обжалва откази на Специализираната прокуратура да предостави информация за имената на прокурорите, наредили подслушването на Президента и разпространили СРС-тата от подслушването в публичното пространство, също и отказ на Софийската районна прокуратура да предостави информация относно разследването си за спирането на програма „Хоризонт“ на БНР. Понастоящем Николай Неделчев има висящо дело срещу отказ на КПКОНПИ да предостави информация дали е проверявала Слави Трифонов и други лица, вследствие неподаване на имуществени декларации.
 
„Работата е много, защото институциите упорито мълчат, а не можем да позволим това мълчание да тегне като мъгла и затова някой трябва да пита. ЗДОИ е един много добър закон и едно много силно оръжие за гражданите“, сподели Неделчев.
 

Почетна грамота получи Катя Тосева за активно използване на ЗДОИ, за да получи информация от кмета на Община Брезово по актуални за местното население въпроси, свързани с дейността на общината.
 
* * *
Диана Банчева, координатор „Комуникации” в ПДИ, представи номинациите в категорията „Неправителствена организация, най-активно използвала ЗДОИ“ – фондация „Стража”, фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг", фондация "Институт за пазарна икономика" и "Грийнпийс" – България.
 „Златен ключ” бе присъден на "Грийнпийс" – България за активно използване на ЗДОИ в мисията си да се противопостави на установени практики, рушащи околната среда, и да разкрие порочни дейности, които задълбочават екологичните проблеми. Пример за това е докладът "Осемте кръга на Въглищната империя на "Ковачки", който представлява задълбочено разследване и разкриване на схеми за стотици милиони левове, дължими към държавата, и корупционни практики, които привилегироват определени компании в сферата на енергийния пазар.

 

„Много ви благодарим от името на целия екип за признанието – за нас е голяма чест да бъдем в компанията на толкова силни номинации тази година. Продължаваме активно да използваме закона и се надяваме с годините институциите да са все по-отворени и да оповестяват тази информация, преди изобщо да сме я поискали, по-специално информацията за сектора „Енергетика“ и за околната среда, която е от толкова огромно обществено значение, че следва да бъде доста по-отворена, отколкото в момента институциите позволяват“, сподели Десислава Микова от „Грийнпийс“ - България.    


Почетни грамоти получиха 2 оранизации.


Фондация „Институт за пазарна икономика“ (И.П.И) за активно използване на ЗДОИ в дейността си и създаване на бази данни, които се публикуват за ползване от всеки заинтересован. 


Фондация „Стража“ за предоставянето на систематизирана и разбираема информация за работата на Народното събрание и за бюджетните плащания по СЕБРА. Дейността им по практичен и ефектен начин показва ползата от достъпността на отворените данни за гражданското участие, прозрачността и отчетността на институциите.
 
* * *
Журналистът от вестник „Сега” Доротея Дачкова представи категорията „Най-добър журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация“, в която бяха номинирани – Емилия Данкова, „Севлиево онлайн" и „За истината", Елена Павлова, в. „Отзвук" (Смолян) и „За истината", Вера Стаевска, в. „Дневник”, Димитър Пецов, журналист на свободна практика в Силистра, автор в сайта „За истината" с 2 номинации, Павлин Иванов, „Ловеч днес”, Лалка Златанова, „Дарик радио” – Пловдив, Лора Филева, в. „Дневник”.
 „Златен ключ“ бе присъден на Лалка Златанова (гл. редактор на „Дарик радио” – Пловдив) за използването на ЗДОИ в търсенето на важна за местната общественост информация. В частност често търси информация за дейността на Прокуратурата по текущи разследвания и съдейства за промяна на негативна практика по ЗДОИ на Специализираната прокуратурата (СП).
 
„Много се радвам, че има много колеги от регионални медии, които са номинирани и правят толкова много разследвания. Благодарим ви за подкрепата, защото благодарение на вас нашата работа има смисъл, тъй като в последните години кучетата си лаят, керванът си върви, и е много трудно да преобърнем нещата,“ сподели Лалка Златанова от „Дарик радио“ – Пловдив.
 
Почетна грамота получава Лора Филева, в. „Дневник“, за активно използване на ЗДОИ за журналистически разследвания и осветляване на важни въпроси, свързани с дейността на изпълнителната и съдебната власт.
„Искам да благодаря и да изкажа своето признание на колегите, с които сме номинирани в една категория, защото тяхната работа е много впечатляваща, имат нужда от подкрепа и са извор на вдъхновение за всички останали колеги журналисти“, сподели Лора Филева от в. „Дневник“.
 
* * *
 
Стефан Анелов от правния екип на ПДИ, представи номинациите в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани“ – Община Хасково, Община Банско и Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив).
 
Нарадата „Златен ключ” бе присъдена на Община Банско за активно публикуване на обществена информация. Общината е на първо място в последната класация на Рейтинга на активната прозрачност сред местните власти и за миналата година няма нито един отказ за предоставяне на информация.
 
„Приемаме тази награда като признание за работата ни и усилията, които полагаме ежедневно да работим с висок професионализъм в полза на хората – както на жителите на нашата община, така и на всички, които имат интерес към нея”, каза главния секретар на Община Банско Иван Докторов.
 
Почетна грамота получи Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив. В Рейтинга на активната прозрачност РИОСВ – Пловдив е на първо място сред държавните и общински администрации в област Пловдив и на първо място измежду структурите на Министерството на околната среда и водите.
 
 
* * *
 
Кирил Терзийски от правния екип на ПДИ представи претендентите за негативните награди – „Катинар” и „Вързан ключ”.
 
Тази година в категорията „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ“ бяха номинирани три институции: Агенция „Пътна инфраструктура“ към МРРБ, Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).
 
Журито определи антинаграда „Катинар“ за Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) заради абсурдния им отказ да предоставят информация за проверката на имотна декларация и глобата, наложена на Слави Трифонов за това, че не е изпълнил законовото си задължение да подаде имотната си декларация. Следва да отбележим, че през 2019 г. КПКОНПИ е удостоена с другата негативна награда – „Вързан ключ“, за множеството им мълчаливи откази и съдебни дела.
 


 
* * *
 
Номинациите в категорията „Най-абсурден или най-смешен случай или практика за достъп до информация” бяха за Регионална дирекция за социално подпомагане (РДСП) в Габрово, Община Кюстендил, Кмета на Община Брезово. За негативната награда бе номинирана и Изпълнителна агенция по горите, наградена със „Златен ключ“ за Деня на правото да знам през миналата 2021 година за изграждането на система за публикуване на информация по сигналите и проверките за нарушения в областта на горите. Сега агенцията отказва да предостави именно такава информация, свързана с констатираните нарушения на три фирми при превоз на дървесина.


Антинаградата „Вързан ключ” бе присъдена на Кмета на Община Брезово, който отказа да предостави анекса към договор за продажбата на селска фурна в село Свежен с абсурдната аргументация, че заявителят не живее в Община Брезово. При обсъждането на въпроса пред общинските съветници, кметът на Община Брезово казва, че искането по ЗДОИ много е затруднило общинската администрация и затова е предпочел общината да плати 510 лв. – сумата, която общината е осъдена да заплати на заявителя след спечелено дело срещу отказа на кмета.
 
 
 
„Срамота“  получи Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която е единствената от 563 институции, изрично отказала да предостави  информация за общия брой на постановените съдебни решения през 2021 г. по дела срещу решения по ЗДОИ според проучването на интернет страниците на институциите, проведено през 2022 г. от ПДИ.
 
 
** *
 
Кампанията за номинации по повод Международния ден на правото да знам и провеждането на 19-та церемония на 28 септември 2021 г. бяха отразени в 25 публикации на национални и местни медии: Свободна Европа, За истината, Дарик радио – Пловдив Информационен портал за НПО,  БНР – радио Варна, БНР – радио Благоевград, Sevlievo-Online.com, Пирин нюз, Актуално, Медиапул, Новината.бг, БТА, Дарик радио, Плевен за Плевен, Дневник, в. Сега, Държавна сигурност.com, Струма, FROGNews, информационна агенция „Добруджа”.
 
==============================================  
 

 
  


Кампанията за Международния ден на правото да знам се провежда в рамките на проектите „Консултативен център за достъп до информация и прозрачност“, изпълняван от Програма Достъп до Информация, подкрепен с грант от Фондация "Америка за България", и проект Форум „Достъп до информация“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2023 Фондация ПДИ. Всички права запазени.