За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
2013 година
Програма Достъп до Информация проведе единадесетата церемония за връчване на награди по повод Международния ден на правото да знам на 28 септември 2013.

Ден на правото да знам 2013
Ден на правото да знам, София, 28.09.2013

Решението 28 септември да се отбелязва като Ден на правото да знам бе взето през 2002 на международна конференция на организации и активисти за свобода на информацията в София. Това е и датата, на която бе създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Оттогава 28 септември се отбелязва по различни начини на петте континента като символ на нарастващото застъпническо движение за свобода на информацията. ПДИ е съосновател и активен член на мрежата. 
Специална карта отразява събитията, организирани от застъпниците за свобода на информация по повод Деня на правото да знам през 2013 по целия свят. 
 
В България Денят на правото да знам се отбелязва с церемония по връчване на награди, която ПДИ организира от 2003. 
 
Единадесетата церемония се проведе в Пресклуба на БТА. Присъстваха над 90 представители на неправителствени организации, държавната администрация, журналисти, юристи, партньори, колеги и приятели на ПДИ. Специален гост бе Тоби Макинтош, главен редактор на глобалния портал Freedominfo.org. Интервю с Тоби Макинтош по повод празника бе публикувано в месечния Информационен бюлетин на ПДИ за септември 2013. 
 
И тази година церемонията бе открита с песента "Дишай”, създадена през 2011 по поръчка на ПДИ специално за празника. Музиката и аранжиментът са дело на Михаил Йосифов. Текстът е на Марий Росен, а изпълнението на Андрония Попова - Рони и Михаил Йосифов.

Изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева откри церемонията, припомняйки началото на отбелязването на Деня на правото да знам и значението на това човешко право. „Правото на информация, правото да знам, стои в основата на упражняването на много други човешки права. То е условие гражданите да упражняват контрол върху управлението, да участват във взимането на решения и в обсъждането на обществени политики”, подчерта Гергана Жулева. Тя отбеляза, че номинациите за 2013 сякаш отразяват годината на българското недоволство. „Номинациите за антинаграда за институции и то в категорията за абсурдно и смешно решение са много повече. Докато тези за положителна награда за институция са далеч по-малко, ако ги сравняваме с други години”, допълни изпълнителният директор на ПДИ.
 
Журито (Александър Кашъмов, Гергана Жулева, Дарина Палова, Кирил Терзийски, Николай Нинов, Петко Георгиев, Росен Босев, Фани Давидова и Христо Христов) избра победителите от 39 получени номинации. На церемонията бяха представени всички  номинации и обявени наградените в 6-те категории.
 
Дарина Палова от правния екип на ПДИ представи петте номинации в категорията
   
Ден на правото да знам 2013
Георги Сербезов получава наградата

Гражданин, най-активно използвал
правата си по ЗДОИ
 
Това са Боян Максимов Боозов (Варна), Иван Сапунджиев (Кюстендил), Георги Сербезов (Пловдив), Дияна Бончева (Ямбол) и Данчо Заверджиев (Ловеч).
 
Дарина Палова подчерта общото между всички номинирани. „Това са хора със силно развито чувство за справедливост, хора, поставящи обществените интереси над личните, за да постигнат цели, които на някои се струват налудничави. Това са хора, които умеят да споделят своя опит и така се превръщат в източник на вдъхновение”.
 
Иван Сапунджиев бе отличен с грамота за дългогодишната си и целенасочена дейност за спазване на ЗДОИ. Сапунджиев печели дело по ЗДОИ срещу кмета на Кюстендил за отказ да предостави обществена информация. След неизпълнението на съдебното решение за повече от 32 седмици, Сапунджиев подава нова жалба до Административния съд в Кюстендил, в която настоява за постановяване на принудително изпълнение на съдебното решение и за налагане на глоба. Административният съд уважава жалбата и налага глоба от по 500 лв. на седмица за кмета на Община Кюстендил.
 
Данчо Заверджиев получи грамота за упорито и постоянно използване на ЗДОИ в обществена полза. Завел е 5 дела срещу откази за предоставяне на информация срещу кмета на Община Ловеч, от които 3 са спечелени, а други 2 предстои да бъдат разгледани от Административен съд - Ловеч.  Заверджиев е завел и още две дела срещу решения за отказ по достъп до обществена информация срещу областния управител на Ловеч, които предстои да бъдат разгледани от съда. Един от значимите обществени ефекти, вследствие използването на инструментариума на ЗДОИ, е отмяната на решението на Общински съвет Ловеч, с което е определена такса битови отпадъци за 2012 в Община Ловеч.

Със „Златен ключ” бе удостоен Георги Сербезов за активното и последователно търсене на информация от Община Пловдив и други институции, свързана с усвояването и разходването на публични средства от общината и общински предприятия. Работата му е насочена към промяна на негативни практики на местната власт, които се отразяват неблагоприятно върху околната среда и обществения живот. Сербезов води и печели сам съдебни дела срещу откази на администрацията да му предостави информация. Особеният му принос за достъпа до информация през 2013 е в създаването на специализиран сайт http://zdoi.gkzj.org, в който се публикуват решения и определения на Върховния административен съд по дела по Закона за достъп до информация. Собствената търсачка на сайта позволява търсене по ключови думи във всеки документ, но и ги прави „видими” за търсачките на Google. „Това е огромно отличие в моите очи и в очите на всички братя по оръжие в Пловдив. Покрай всички тези години, в които използваме активно правото си на достъп до информация, четем съдебна практика. Оказва се, че по казуси и проблеми, които имаме да решаваме, голяма част от хората, от които има и тук присъстващи, вече са проправили пътека. Благодаря на всички тях, както и на ПДИ  - не само за свършеното през годините работа, но и за пряката помощ, и най-вече за вдъхновението, което ни дават”, сподели Георги Сербезов при връчването на наградата.
Георги Сербезов получи и осигурената от Фирма Технополис България ЕООД предметна награда – DVD плеър.
 
Интервю с Георги Сербезовбе публикувано в месечния Информационен бюлетин на ПДИ, посветен на празника.  
 
Ден на правото да знам 2013
Зам. председателят на НД "Екогласност" получава наградата

Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ, представи шестте номинации в категорията

Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация
 
Той подчерта сериозността на номинациите и отбеляза, че през 2009 Европейският съд по правата на човека разширява концепцията за обществен страж, във връзка с правото на достъп до информация, като към медиите и журналистите, прибавя и неправителствените организации.  Номинирани бяха: НПО „Движение с екологична насоченост” (активни на територията на Област Ямбол), Група Град (Архитекти за позитивна промяна на обществената архитектура в България), Гражданска инициатива „България без дим”, Национално движение „Екогласност”, Център на НПО – Разград и Български институт за правни инициативи (БИПИ).

БИПИ бе отличен за постоянно използване процедурите по ЗДОИ по казуси с висок обществен интерес. Институтът последователно осъществява активна дейност по отношение увеличаване прозрачността в рамките на съдебната система. Последната година БИПИ заведе дело срещу отказа на МВР да даде информация за подареното оръжие на главния прокурор Цацаров и се включи заедно с ЦНПО Разград и ПДИ в кампанията за публикуване на декларациите за конфликт на интереси на магистратите.
 
Център за НПО – Разград получи грамота за последователно и постоянно използване на ЗДОИ в работата на организацията при казуси от висок обществен интерес. От няколко години организацията води кампания, в това число съдебни дела, за публичност на декларациите за конфликт на интереси на държавни служители и магистрати. През 2013 Центърът стана инициатор на кампанията за публичност на декларациите за конфликт на интереси на представителите на съдебната власт, която е на път да приключи с положителен резултат.
 
„Златен ключ” бе връчен на Национално движение „Екогласност” за активна, целенасочена, последователна работа със ЗДОИ за осветляване на теми в областта на ядрената енергетика, но и в други сфери, свързани с опазване на околната среда. Движението води много битки, включително съдебни, за достъп до информация. Чрез ЗДОИ през 2004 движението, в лицето на нейния зам. председател Петър Пенчев, разкри съществуването на решение за изграждането на АЕЦ „Белене”, тъй като тогава то не бе оповестено. През последната година „Екогласност” използва информация, получена по ЗДОИ, постигане на победа в съда за защита на правото на здравословна околна среда. Благодарение на дейността на Екогласност има стъпки напред по отношение на по-голяма прозрачност в сферата на ядрената енергетика. „Искам да благодаря на организаторите, защото в тяхно лице виждам обществения стожер ние като граждани да бъдем коректив на безобразията в управлението на държавата. С делото, което спечелихме след три-годишна битка за спиране подновяването на ядрения реактор в жк Младост, ние допринесохме чиста полза за здравето не само на софиянци, не само на България, но и на цяла Европа. Оръжието на нас гражданите в тази държава е Законът за достъп до обществена информация”, развълнувано сподели Петър Пенчев.
 
Интервю с Петър Пенчев може да прочетете в брой 9(117), 2013 г. на месечния информационен бюлетин на ПДИ.    
Ден на правото да знам 2013
Доротея Дачкова при връчването на наградата


Росен Босев представи номинациите в категорията

Най – добра журналистическа кампания,
свързана с правото на достъп до информация

Тази година номинирани бяха Анна Цолова и Виктор Николаев (Нова ТВ); Виктория Петрова (bTV); Доротея Дачкова (в. „Сега”); Юлиан Христов (OffNews); в. „Класа”; Константин Караджов (bTV); в. „Видин”; и Павлин Иванов („Ловеч днес”).

Росен Босев подчерта, че ЗДОИ е основно средство за работа на журналистите, а в България и средство за комуникация с институциите.
 
Павлин Иванов получи грамота за активната си позиция по различни въпроси от обществен интерес, свързани с работата на местната власт в Ловеч – общината, общинските дружества, Общинския съвет. С помощта на ЗДОИ Иванов провежда своите журналистически разследвания за размера на възнагражденията, получени от общински служители за работата им по европейски проекти и за какво се изразходват средствата в бюджетите на общинските предприятия. Получената информация става обществено достояние чрез публикациите на журналиста в портала „Ловеч днес”. През 2013 с помощта на ПДИ Павлин Иванов заведе две съдебни дела срещу откази да му се предостави информация.
 
Константин Караджов бе отличен за журналистическата кампания и цикъл репортажи и предавания, които подготвя и в които участва, свързани с отчетността на „Авиоотряд 28”. Караджов води и дело за достъп до информация. Активната кампания е сред причините за създаването на временна анкетна комисия за разходите, направени за ползване на Авиоотряд 28, и въздухоплавателните средства на Министерство на отбраната и МВР от бившия премиер Бойко Борисов. Разписана е заповед на главния секретар на МС всички заявки за полети с авиоотряда да се завеждат в деловодството на МС.
 
„Златен ключ” бе връчен на Доротея Дачкова от в. „Сега” за нейното постоянно използване на ЗДОИ при разследване и отразяване на казуси от висок обществен интерес. През годините Дачкова използва процедурите по ЗДОИ в голяма част от разследванията си. Работи за разкриването на данни за помилваните от президента лица, получава ги по ЗДОИ и публикува по темата. Журналистката е водеща в битката за достъп до информация, свързана с даренията на МВР от частни лица и фирми през 2011. През 2013 Дачкова използва ЗДОИ в работата си по темата за забавените дела в Софийски градски съд. „Работата със закона отнема време и нерви, но си струва. Печелят се битки. Всички номинирани заслужаваха наградата”, сподели Доротея Дачкова.
 
И тази година фирма Кантек предостави предметна награда на носителя на „Златен ключ”. Доротея Дачкова получи многофункционално устройство PIXMA MG3150.
 
Интервю с Доротея Дачкова може да прочетете в брой 9(117), 2013 г. на месечния информационен бюлетин на ПДИ.  
 
Ден на правото да знам 2013
Изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева връчва наградата на изпълнителния директор на КТИ инж. Георги Алексиев

Гергана Жулева обяви номинациите в категорията

Институция, най-добре организирала
предоставянето на информация
 
Това бяха Народно читалище „Баръш”; Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район, с център Плевен; Община Козлодуй; Служебното правителство и Контролно-техническа инспекция към Министерство на земеделието и храните.
 
Изпълнителният директор на ПДИ отбеляза, че броят на номинациите е малък и че липсват самономинирани институции, които в предишни години са смятали, че са изпълнили задълженията си и по отношение на активното публикуване на информация и по предоставянето на информация по заявления. Получените тази година номинации са от хора, които използват ЗДОИ.
 
„Нашите надежди от две години насам бяха, че активната прозрачност ще се увеличава, защото България се присъедини към глобалната инициатива „Партньорство за открито управление”. За съжаление тази инициатива остана само външно-политическа. Не е ясно как сегашното правителство ще продължи изпълнението на мерките, заложени в Оперативния план на България. Надяваме се да има развитие”, сподели Гергана Жулева. Тя благодари на всички институции, които отговориха на заявленията, подадени в рамките на годишното проучване на ПДИ на Интернет страниците на институциите в изпълнителната власт, за копие от последния договор за обществена поръчка и го изпратиха в рамките на два дни.
 
Община Козлодуй получи почетна грамота за постоянния стремеж към подобряване на предоставянето на достъп до информация на гражданите чрез висока степен на активна прозрачност, която Община Козлодуй не само поддържа, но и значително подобрява, доказателство за което са резултатите в Рейтинга на ПДИ на активната прозрачност на институциите.
 
Със златен ключ беше отличена Контролно-техническа инспекция (КТИ) към Министерство на земеделието и храните за доброто организиране на предоставяне на информация за гражданите, за степента на активна прозрачност, която достигат чрез новата си интернет страница, както и стремежът да предоставя бързо и пълно достъп до информация, търсена чрез заявления. Положителни практики в предоставянето на информация са публикуването на договори на институцията на интернет страницата й, както и публикуването на често търсената чрез заявления информация, свидетелство за анализа върху работата по ЗДОИ и полаганите усилия за повече прозрачност и отчетност. Освен за изпълнение на задълженията, наградата се връчва и за доброжелателното и открито отношение към заявителите. „Истината е, че няма какво да крием в нашата работа. Планираме да увеличим публикуваната информация на страницата, като състояние на машинния парк, проблемите, новите неща, които влизат”, каза инж. Георги Алексиев, изпълнителен директор на КТИ.
 
Интервю с изпълнителния директор на КТИ, инж. Георги Алексиев, може да прочетете в брой 9(117), 2013 г. на месечния информационен бюлетин на ПДИ.
   
Ден на правото да знам 2013
Кирил Терзийски представя номинациите за антинаградата "Катинар"


Адвокат Кирил Терзийски от ПДИ представи негативните награди  в категорията

Институция, която не изпълнява задълженията си
по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите

която събра пет номинации. „Катинар” бе присъден на Министерски съвет на РБългария за влошаване на практиката, създадена от предходното правителство да се публикуват пълните стенограми от заседанията на правителството, както и други административни актове на МС. „Катинарът” бе заслужен и за отказа да се прилагат приетите от служебния кабинет правила за публичност на депозитите на държавните фирми.
 
„Давали сме награда за обратното на предишното правителство, когато тази информация бе направена достъпна в Интернет и започнаха да се публикуват стенограмите от заседания на Министерски съвет и решенията”, припомни Кирил Терзийски.      
 
Ден на правото да знам 2013
Фани Давидова представя номинациите за антинаградата "Вързан ключ"

Фани Давидова от ПДИ представи част от номинациите в категорията 

Най-абсурден или най-смешен случай или практика
за достъп до информация

„Категорията тази година е в сюжетната линия „тайни и мистерии”, тъй като ЗДОИ показа неподозирани свойства да преодолява време и пространство и да мести предмети, без те да бъдат докоснати от човешка ръка”, започна тя своето встъпление.
 
„Вързан ключ” бе присъден на Столична община за отговора на директора на Дирекция „Обществен ред, УОМП и защита при бедствия” на заявление за броя, основанието за определяне и границите на зоните за сигурност на територията на Столична Община, с което не предоставя исканата информация, но подчертава, че „в световен мащаб от подобна информация се интересуват само терористични и анархистични групи и организации”, и че в тази връзка копие на заявлението ще бъде изпратено по компетентност на Държавна агенция „Национална сигурност” и МВР за становище.
 
„Отговорът по това заявление разкрива начина на действие на сериозни терористични организации. Очевидно, преди да извършат терористичен акт подават заявления по ЗДОИ, те получават исканата информация и с нея извършват последващ акт”, поясни Фани Давидова.
 
 
Тази година Международният ден на правото да знам бе отбелязан в рамките на проект Програма Достъп до Информация – Граждански център за подкрепа на прозрачността, подкрепен от Фондация “Америка за България”.
 
Фирма Кантек осигури награда за победителя в една от категориите – многофункционално устройство PIXMA. Награда осигури и Технополис България ЕАД.
 
И тази година Дамяница АД допринесе за настроението на присъстващите на церемонията.
 
Всички номинации може да видите на специалната страница за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/nominations/2013/.
 

 

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.