За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
2023 година

На 28 септември Програма достъп до информация обяви носителите на награди и антинагради по повод Международния ден на правото да знам. След 3 поредни онлайн събития, традицията церемонията да се провежда на живо бе подновена. В нея участваха близо 80 граждани, журналисти, представители на граждански организации и на държавни институции.
 
На 28 септември 2002 г в София бе създадена Мрежата на застъпниците за свобода на информацията (Freedom of Information Advocates Network), на която ПДИ е съосновател и член. Членовете на мрежата решиха да отбелязват тази дата като Международен ден на правото да знам с цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация.
 
В резултат на тези кампании и нарастващата популярност, през 2015 година 28 септември бе признат от ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация с Резолюция 38 C/Resolution 57. През 2019 г. бе утвърден и от 74-то Общо събрание на Организацията на обединените нации като Международен ден на всеобщия достъп до информация.
 
 
 
Тази година 28 номинации се бориха за награди в шестте категории. Журито бе в състав Александър Кашъмов, Генка Шикерова, Гергана Жулева, Доротея Дачкова, Ивайло Хлебаров, Кирил Терзийски, Росен Босев, Стефан Ангелов, Христо Христов.
 
Споделяйки, че в номинациите за тази година наблюдаваме значим обществен ефект при повечето от случаите, Стефан Ангелов от правния екип на ПДИ, представи номинациите в категорията „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДОИ“: Николай Неделчев, Наталия Димитрова, Стефан Малинов, Наталия Станчева, Петър Марчев, Иван Петров и Петър Кърджилов.
 
„Златен ключ” бе присъден на Наталия Станчева за активно използване на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Гражданката подава над 70 заявления до различни институции, повечето от тях до АЕЦ "Козлодуй" ЕАД.  С последователност и упоритост, тя успява да накара институциите да признаят, че в АЕЦ "Козлодуй" се извършват неразрешени медико-диагностични дейности в нерегистрирано лечебно заведение в нарушение на разпоредбите на Закона за лечебните заведения. В резултат на подадените заявления, а в последствие и сигнали до органите и медиите, е налице истинска промяна: службата по трудова медицина на АЕЦ, действаща като незаконен ДКЦ, е спряна и са издадени задължителни предписания за нейната регистрация.
 


 
„Не съм очаквала и не съм се целила в тази награда, но благодарение на ПДИ достигнах до наистина много интересни данни, които, като гражданин, бях длъжна да оповестя, най-вече загрижена от факта, че работещите в АЕЦ „Козлодуй“ нямат достатъчно медицинско наблюдение. Успях да подам безброй сигнали до над 40 институции в държавата и съм много щастлива от факта, че към този момент незаконното медицинско заведение до пети блок на атомната електроцентрала не работи. Надявам се в бъдеще време българските енергетици заслужено да получат необходимото медицинско наблюдение. Много благодаря за оценката и се надявам оттук насетне с ваша помощ да постигам още по-големи резултати“, сподели Наталия Станчева.  

 

Почетни грамоти получиха:

 

Николай Неделчев за активно използване на ЗДОИ в търсенето на информация от традиционно не много отворени институции като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Върховната касационна прокуратура, Инспектората към Висшия съдебен съвет, Софийска градска прокуратура и Софийска районна прокуратура.

 

Адвокат Стефан Малинов за активно използване на правото си по Закона за достъп до обществена информация в обществена полза и търсене на информация от МВР и областните дирекции, Регионална дирекция "Гранична полиция“, служба "Военна полиция" и Министерството на отбраната.

 

* * *

 

Ивайло Хлебаров от „За Земята – Достъп до правосъдие“ представи номинациите в категорията „Неправителствена организация, най-активно използвала ЗДОИ“ – сдружение „Гражданска платформа“, Български институт за правни инициативи, Център за съзидателно правосъдие – гр. Разград, сдружение „Данни за добро“, гражданско движение „БОЕЦ“.
 
„Златен ключ” бе присъден на гражданско сдружение „БОЕЦ“за активно използване на ЗДОИ по важни за обществеността въпроси като: раздадените бонуси и възнаграждения, имената на съветниците на министъра на вътрешните работи и основанията на забраната за граждани за достъп до сградата на Народното събрание. През 2023 г. "БОЕЦ" води важна съдебна битка срещу държавното дружество "Булгаргаз" ЕАД за отказа им да предоставят информация за газовите преговори и договорените газови доставки – тема с изключително висок и надделяващ обществен интерес.

 

 

„Много ценна за нас награда, която ще посветя на утрешния ден: утре, 29 септември, „БОЕЦ“ навършва 10 години. Помня първото заявление по ЗДОИ, което внесохме – скоро ще станат 10 години и от него. Оттогава сме подали стотици заявления по ЗДОИ, с които, заедно с колегите от ПДИ, постигнахме две неща: показахме на гражданите, че имат силата и инструмента да изискват да получават информация, и показахме, че можем да водим и да печелим битки“, сподели Георги Георгиев от гражданско сдружение „БОЕЦ“.    

 

Почетни грамоти получиха 2 оранизации.
 
Български институт за правни инициативи (БИПИ) за последователната им работа за подобряване на прозрачността по избора и назначаването, както и за квалификацията на назначените ръководители, на областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.  С упоритостта си да използват докрай процедурите по ЗДОИ, БИПИ спомагат да се  постигне  съдебна практика в полза на прозрачността на назначенията.
 
Сдружение „Данни за добро“ за подкрепата им за представителите на гражданския сектор, работещи за разрешаването на значими задачи в обществена полза. „Данни за добро“ предоставят знания и услуги, свързани с обработка и анализ на данни по важни теми като Парламентарни избори 2022 и анализ на детските градини и бариерите за достъпа до тях.
 
* * *
 
„Без журналистите и медиите в едно демократично общество няма как да има силен обществен дебат и критика към управлението“ така Александър Кашъмов, изпълнителен директор на ПДИ, представи категорията „Най-добър журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация“, в която бяха номинирани – Самуил Димитров, „Медиапул“, Десислава Николова, в. „Капитал“, Димитър Пецов, журналист на свободна практика в Силистра, автор в сайта „За истината", Анина Сантова, в. „Капитал“, Красен Николов, „Медиапул“, Анита Чолакова, actualno.com.
 
„Златен ключ“ бе присъден на Десислава Николова, в. „Капитал“, за систематично и мащабно разследване, в което използва процедурите на ЗДОИ за търсене на информация от най-големите болници в България. Със заявленията за достъп до информация се търси обществена информация за това как се харчат средствата от Националната здравна каса. Някои от болниците отказват информация, а обжалването на отказите с помощта на ПДИ създава важна съдебна практика, в която съдът постановява, че данните за разходване на публични средства и за управлението на публични учреждения, каквито са държавните болници, са обществена информация.

 


Десислава Николова от в. „Капитал“ прие наградата с думите: „Благодаря на уважаемото жури и на адвокат Александър Кашъмов от ПДИ, който бе с мен в неравната битка. Създадохме една чисто нова страница в съдебната практика и тя е възможността държавните болниците да знаят, макар и по трудния начин, че харчат обществени средства и че трябва да отговарят за тях: по какъв начин разпределят парите за заплати между бордовете на директорите, ректорите на медицинските университети и персонала. Тази дупка от 10, 20, 25, 30 пъти разлика между заплатите на ръководството, което понякога и не извършва лекарска и медицинска дейност, и персонала, се отразява на всички нас“.
 

Почетни грамоти получиха:
 
Анина Сантова, в. "Капитал", за последователно и упорито търсене на информация и използване на процедурите на ЗДОИ, включително и водене на дела, за журналистически разследвания за сключените договори за наем на техника и разходите за "външни услуги" на „Софекострой"; плащанията на Столична община за светофарните уредби; за системата за таксуване в градския транспорт, за уличното осветление, за ремонти на пътища и тротоари в столицата, за събираемостта на глоби и други.
 
Анита Чолакова, actualno.com, която търси информация от РЗИ – Враца за проверка на действащото лечебно заведение на територията на АЕЦ „Козлодуй“. Полученият отказ е обжалван и С решение от деня на съдебното заседание съдия Игнат Колчев, Смолян, отменя отказа и поставя рекорд в прилагането на ЗДОИ, превръщайки се в първият съдия, решил спор за достъп до информация в деня на заседанието.
 
Красен Николов, mediapool.bg, за използване на ЗДОИ за журналистически разследвания по теми от осезаем и ключов обществен интерес като саботаж от страна на българските институции на общоевропейски директиви и санцкии и разкриване на корупция.
 
 * *
Гергана Жулева, председател на Управителния съвет и основател на ПДИ представи номинациите в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани“ – Община Белослав, Община Банско, Министерство на правосъдието и Община Сливен.
  
Община Сливен получи „Златен ключ“ за активно публикуване на информация на официалния сайт на институцията и за прецизно изпълнение на задълженията по ЗДОИ при предоставяне на информация. През 2022 г. и през тази година, общината няма нито един отказ за предоставяне на информация и няма заведено дело срещу решение за достъп. 

 


„Изключително вълнуващ момент е в компанията на хора от гражданското общество, на журналисти като институция да бъдем наградени със „Златен ключ“, това е изключително мотивиращо за нас. В Община Сливен винаги сме се стремили да бъдем близо до хората и да сме прозрачни, бих искал да Ви помоля да продължавате да ни помагате да бъдем по-добри в това,“ сподели заместник-кметът на Община Сливен Камен Костов.
 

Почетна грамота получи Министерство на правосъдието, което е сред лидерите измежду органите на изпълнителната власт (на първо място за 2023 г. сред министерствата) в Рейтинга на активната прозрачност и е с повишен резултат спрямо 2021 и 2022 г.


* * *
 
Кирил Терзийски от правния екип на ПДИ представи претендентите за негативните награди – „Катинар” и „Вързан ключ”.
 
Тази година в категорията „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ“ бяха номинирани три институции: Регионална инспекция по околната среда и водите - Стара Загора (РИОСВ - Стара Загора), Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).
 


Журито определи антинаграда „Катинар“ за „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО ЕАД) заради перманентното отказване на информация за извършени плащания към производители на електроенергия в различни периоди от време. В последните две години ЕСО губят 3 дела за откази да предоставят информация за плащания към производители на електроенергия. При всяка отмяна на отказа от съда и връщане на преписката на ЕСО за ново произнасяне, те отново отказват с почти идентични мотиви. След постановяване на третото съдебно решение, ЕСО предоставят информация за периода 1.01.2021 – 31.08.2021 г. на „За Земята – Достъп до правосъдие“, но когато от сдружението търсят същата информация, но за по-нов период от време, ЕСО отново отказват достъп.
 
* * *
 
Номинациите в категорията „Най-абсурден или най-смешен случай или практика за достъп до информация” бяха за Прокуратурата на Република България и Министерство на земеделието и храните при министър Кирил Вътев.
 
Антинаградата „Вързан ключ” бе присъдена на Прокуратурата на РБ, която отказва информация на какъв етап е делото срещу хазартния бос Васил Божков, с мотив, че за да бъде предоставена исканата от заявителя информация, същата трябва да е свързана с обществения живот в Република България и да дава възможност на гражданите да си съставят мнение относно дейността на задължения по закона субект, в случая прокуратурата на Република България като част от държавния апарат, а не във връзка с функцията ѝ на орган на съдебната власт. Очевидно прокуратурата не смята основната си функция по разследване и повдигане не обвинения за част от обществения живот у нас.
 
* * *
 
Кампанията за номинации по повод Международния ден на правото да знам и провеждането на 21-та церемония на 28 септември 2023 г. бяха отразени в 27 публикации на национални и местни медии.

  

==============================================  
 
 
Кампанията за Международния ден на правото да знам се провежда в рамките на проект „Консултативен център за достъп до информация и прозрачност“, изпълняван от Програма достъп до информация, подкрепен с грант от фондация "Америка за България".
 
 


28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.