За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
2005 година
Ден на правото да знам 2005 Ден на правото да знам 2005
За трети пореден път на церемония в зала “Мати” на НДК, Програма Достъп до Информация (ПДИ) връчва годишни награди за принос в областта на свободата на информация. По този начин ПДИ отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам.

Награди се връчват в следните категории:

Ден на правото да знам 2005 Петър Пенчев благодари за наградата

Категория: Гражданин, най-активно използвал ЗДОИ

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Петър Пенчев за последователното и резултатно търсене на информация, свързана със строежа на АЕЦ Белене.

Почетни грамоти получават:

Пламен Симеонов – използвал ЗДОИ при търсене на информация от Главна прокуратура

Антон Герджиков – използвал ЗДОИ при търсене на информация от МВнР

Вилям Попов – използвал ЗДОИ при търсене на информация от различни институции, водил успешно сам съдебни дела за достъп до информация

Иван Петров – използвал ЗДОИ при търсене на информация от Столична община

Категория: Най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация

Награда ”Златен ключ” се присъжда на журналистите Васил Чобанов, Богдана Лазарова, Елена Енчева, Петя Владимирова за инициативата им да заведат дело за достъп до информация до протоколите от заседанията на Висшия съдебен съвет. Делото беше спечелено от журналистите и доведе до публичност на самите заседания. Наградата се връчва и за поредицата медийни публикации, отразили успешния съдебен процес.


Ден на правото да знам 2005 (вляво)Димитър Сотиров връчва наградата на Петя Владимирова и Богдана Лазарова
(вдясно) Васил Чобанов със "Златен ключ" след церемонията


Почетни грамоти получават:

Красимир Добрев - в-к “Сега”, за статията “Не жалете чиновника – търсете информация”, представяща процедурите по ЗДОИ

Таня Петрова – в-к “Сега” за двете журналистически разследвания, направени въз основа на документи, получени по закона за достъп до информация: “Близки до властта фирми ремонтираха училищата” и “Бизнесът с приема в елитните гимназии”

Категория: Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация

Ден на правото да знам 2005 Юрий Иванов получава наградата "Златен ключ" от Александър Кашъмов

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Гражданско сдружение “Обществен барометър” – гр. Сливен за дългогодишно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ за борба с корупцията, водене на съдебни дела за достъп до информация и публикуване на документи, получени по ЗДОИ на интернет страницата си.

Почетни грамоти получават:

Център на НПО в Разград за активно използване на ЗДОИ и водене на дела за достъп до информация с голямо обществено значение

Районен съюз на потребителите – гр. Хасково
   
Категория: Най-добра уеб-страница на организация, от гледна точка на Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/

Тази година журито не присъжда награда в тази категория, тъй като нито една държавна институция не е развила уеб-страницата си и не може да бъде отличена от останалите.

Почетни грамоти получават:

Държавна комисия за енергийно и водно регулиране

Община Стара Загора

Областен управител Велико Търново

Категория: Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Община Кърджали за максимална прозрачност в работата на институцията и изпълнение на задълженията си по ЗДОИ
   
Почетна грамота получава Териториална данъчна дирекция-Хасковоза създадена организация за бързи отговори и обслужване на гражданите по ЗДОИ    

Ден на правото да знам 2005 (вляво) Кметът на Кърджали Хасан Азис с наградата "Златен ключ"
(вдясно) Директорът на ТДД-Хасково получава почетна грамота от д-р Гергана Жулева


Категория: Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите по ЗДОИ

Анти-награда ”Катинар” се присъжда на Министерски съвет - както старият, така и новият състав – за лошо управление на информацията по време на кризи. За липсата на механизъм и отговорност за навременно уведомяване на населението по време на наводненията в страната през лятото на 2005 г.

“Срамота” получава Столична общинска администрация за пълната липса на информация за мерките, които се предприемат за справянето на кризата с боклука на София.
   
Категория: Най-абсурдно и смешно решение по заявление за достъп до информация

Анти-награда “Вързан ключ” се присъжда на Министерство на земеделието и горите – за това , че не знаят имената на министрите си за периода 1990-2005 г.

Ден на правото да знам 2005Журналистът от в. Дневник със специалната награда

Специалната награда за цялостен принос в областта на достъпа до информация се връчва на журналиста от в-к “Дневник“: Христо Христов. Призът „Златен ключ“ се връчва за разследването по случая Георги Марков, извършено на основата на документи, голяма част от които, получени чрез Закона за достъп до информация и послужили при написването книгата „Убийте Скитник“. 
 
28 септември се чества като Международен ден на правото да знам от 2002 г. Тогава в София бе учредена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Програма Достъп до Информация е основател и член на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Днес в международната организация членуват близо 90 НПО, международни организации и активисти, застъпници за правото на достъп до информация, а Международният ден на правото да знам се чества по целия свят.
 
През 2005 г. ПДИ бе удостоена с награда “Темпълтън” за цялостно институционално развитие от международната фондация за икономически изследвания "Атлас". Средствата от наградата бяха използвани за организацията и провеждането на Деня на правото да знам през 2005. 
 
28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.