За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
2016 година
Ден на правото да знам 2016
Ден на правото да знам, София, 28.09.2016

Програма Достъп до Информация (ПДИ) проведе четиринадесетата церемония по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам в Литературен клуб „Перото“ – НДК, София.
 
Решението 28 септември да се отбелязва като Международен ден на правото да знам бе взето по време на международна конференция за свобода на информацията, проведена през 2002 в София. Това е и датата, на която бе създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Оттогава 28 септември се чества на петте континента като символ на нарастващото застъпническо движение за свобода на информацията. ПДИ е съосновател и активен член на мрежата. През 2015 година 28 септември бе припознат от ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация.
 
И тази година бе изготвена специална карта, която отразява събитията, организирани от застъпниците за свобода на информация по повод Деня на правото да знам през 2016 по целия свят.
 
И тази година церемонията в България бе открита с песента "Дишай” , създадена през 2011 по поръчка на ПДИ специално за празника. Музиката и аранжиментът са дело на Михаил Йосифов. Текстът е на Марий Росен, а изпълнението на Андрония Попова - Рони и Михаил Йосифов.
 
Присъстваха 80 представители на неправителствени организации, държавната администрация, журналисти, юристи, партньори, колеги и приятели на ПДИ.
 
„Днес е особен ден, тъй като цялата 2016 година е особена година. Навършват се 250 години от приемането на първия закон за свобода на информацията в света - в Кралство Швеция от 1766. Вече отбелязахме 50-та годишнина от приемането на американския Закон за свобода на информацията. А през октомври Програма Достъп до Информация навършва 20 години“, каза изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева, откривайки церемонията.
 
Тя отправи благодарност към Фондация „Америка за България“, с чиято финансова подкрепа бе проведена 14-та церемония по връчването на наградите за Деня на правото да знам.
 
Гергана Жулева благодари и на всички, подкрепили дарителската кампания на ПДИ в платформата Indiegogo.
 
Това са УниКредит Булбанк, Невен Дилков, Йонко Грозев, Кирил Матев, Красен Станчев, Константин Паликарски, Евгения Станчева, Светлозар Алексиев, Гергана Жулева, Мартин Заимов, Ленко Ленков, Красияна Стоянова, Николай Мареков, Кирил Станоев, Борис Луканов, Георги Георгиев, Станислав Стратиев, Център на неправителствените организации Разград, Йорданка Ганчева, Павлина Петрова, Иванка Цанкова, Александър Кашъмов, Диана Косашка, Петър Пенчев и още 10 дарители, които пожелаха анонимност.
 
Журито (Александър Дунчев, Александър Кашъмов, Гергана Жулева, Дарина Палов, Доротея Дачкова, Кирил Терзийски, Николай Н. Нинов, Росен Босев, Стефан Ангелов и Христо Христов) избра победителите от 41 получени номинации. На церемонията бяха представени номинациите и обявени наградените в шестте категории.  
 
Ден на правото да знам 2016Мариета Сивкова

Дарина Палова от правния екип на ПДИ представи номинациите в категорията „Гражданин, най-активно използвал  правата си по ЗДОИ” - Мариета Сивкова (Ямбол), Симеон Георгиев (София), Юлиян Чолаков (Варна), Емилия Герганова (Ловеч).
 
Дарина Палова подчерта, че номинациите са много различни, идват от различни точки на страната, „но това, което ги обединява е, че имат своите каузи и ги отстояват, като в ЗДОИ са припознали средство, с което могат да постигат своите цели“.

Емилия Герганова  бе отличена с грамота за активно използване на Закона за достъп до обществена информация за постигане на по-голяма прозрачност в политиките и ефективно гражданско участие в процесите на взимане на решения на територията на община. „Искам да кажа, че ЗДОИ е наистина единственият начин да се получи някаква информация от община Ловеч. Днес отново го използвах. Продължавайте да търсите“, призова Герганова.
 
Със „Златен ключ” бе удостоена Мариета Сивкова за последователно и упорито упражняване на правото на достъп до информация за преодоляване на негативни тенденции, свързани с прозрачността на местно ниво, използвайки всички механизми на ЗДОИ, включително защита на правото си в съда. „Аз съм установила, че единственият начин да се информирам е чрез възможностите на Закона за достъп до обществена информация. Каквото мога ще правя и се надявам с всеобщи усилия да накараме институциите да ни предоставят информацията, от която имаме нужда“, каза Сивкова.
 
Александър Дунчев от Световен фонд за дивата природа – WWF представи седемте номинации в категорията „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация” - Народно читалище „Делиорман 2014 г“, Сдружение “Фенове ЗА българския волейбол“, “Дружество за защита на животните” – Варна, Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, Българска ветроенергийна асоциация, Неформална гражданска група "Силистра диша", Сдружение за оптимизация на правосъдието и администрацията – Варна.
 
„Номинираните организации дават пример как трябва да се отстоява правото на достъп до информация“, заяви Александър Дунчев.  
 
Ден на правото да знам 2016Антония Спасова от "Фенове ЗА българския волейбол"

Неформална гражданска група „Силистра диша" бе отличена с грамота за активно и резултатно използване на всички механизми на ЗДОИ в кампанията за спиране на общински проект, предвиждащ изсичането на 87 здрави чинара в центъра на Силистра. „Мечтая за деня, в който ще говорим за достъп до информация, без да има думата боря се“, каза Христо Иванов от гражданската група.
 
Грамота бе връчена и на „Дружество за защита на животните” – Варна за последователните и упорити усилия към създаване на прозрачна и работеща система на територията на община Варна във връзка с грижата за безстопанствените животни, включително чрез завеждане на съдебни дела по ЗДОИ.
 
„Работя от много години за каузата. С помощта на екипа на ПДИ открихме много нередности по Закона за защита на животните. Това е пътят, по който можем да научим управляващите да спазват законодателството по отношение на защита на животните” каза Мария Радулова от дружеството.
 
Наградата „Златен ключ“ бе връчена на Сдружение „Фенове ЗА българския волейбол“ за активно използване на ЗДОИ за постигане на по-голяма прозрачност в процеса на управление и администриране на волейболния спорт. „На фона на всички обществени проблеми спортът като че ли изглежда по-маловажна тема, но за сметка на това смятаме, че ЗДОИ има много широко поле за приложение по отношение на спортните организации. Имаме много още да вървим в посоката, накъдето сме тръгнали. Засега сме на етап обучение на спортните федерации относно задълженията им по този закон“, заяви Антония Спасова от сдружението.
 
Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ, представи десетте номинации в категорията „Най–добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация”.Ден на правото да знам 2016Спас Спасов

Номинирани бяха Спас Спасов, кореспондент за Варна на в. „Дневник“ и в. „Капитал“, Цветелина Йорданова и Красен Николов от Медиапул, сайтът „Биволъ“, Генка Шикерова от Нова ТВ, Юлиян Христов и Николаос Цитиридис от Офнюз, Таня Петрова и Панайот Ангарев от в. „Сега“, Божидара Ангелова от в. „Нов живот“, Кърджали.
 
„Както Европейският съд по правата на човека казва, медиите са „обществено куче пазач“. Това не означава, че имат по-различни права, но информацията, която получават е много важна. Тази година има десет номинации, сред които има носители на „Златен ключ“ от минали години. Много сериозни, добре обосновани номинации, които затрудниха журито“, каза Александър Кашъмов. 
 
Бяха връчени три грамоти.

Цветелина Йорданова от Медиапул  бе отличена за използването на ЗДОИ за повишаване обществената чувствителност по въпроса за достъп до декласифицирани документи. „Опитахме се да поставим въпроса с декласификацията, тема, която е подценена от обществото. Много институции не оповестяват декласифицираните документи, които по закон са публични. Те стигат до Държавния архив много години след като това трябва да е сторено. Често не се спазва и двегодишния срок за декласифициране. Ще продължим да работим по темата“, каза Цветелина Йорданова.
 
Таня Петрова от в. „Сега“ получи грамота за използването на ЗДОИ, воденето на съдебно дело и публикациите й, свързани с липсата на прозрачност за финансовата обосновка на проектозаконите. „Много пъти днес стана дума за пари и как се мълчи за тях. Аз се надявах, че финансовото министерство няма да мълчи, защото е страж на нашите пари. Оказа се, че не е така. Надявам се да създадем прецедент и всички да получаваме лесно достъп до тези така ценни хартии“, сподели Тяна Петрова.
 
Грамота бе присъдена и на Генка Шикерова от Нова ТВ за дългогодишно, последователно и резултатно използване на ЗДОИ, включително воденето на съдебни дела, за целите на нейните разследвания по различни теми от обществен интерес през 2016.
 
Наградата „Златен ключ“ бе връчена на Спас Спасовза последователно и резултатно използване на ЗДОИ в разследването си за финансирането на частни медии в десет български общини през местните им бюджети, в рамките на което подготвя серия от аналитични статии. „Бях сигурен, че съм свършил важна работа с това разследване. Благодаря на ПДИ и Фондация „Америка за България“ за подкрепата,  която ми даде възможност да отделя три месеца и да работя по това разследване. Информацията, която получих, показа не само, че пресата в България е в дълбока криза, но показа една картина на тотална безконтролност, в която работи местната власт в България. Когато една власт работи без контрол, тя атрофира и спира да работи в обществена полза“, каза Спас Спасов.  
 
Ден на правото да знам 2016
Румен Иванов, заместник кмет на Община Сливен

Стефан Ангелов от правния екип на ПДИ представи номинациите в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация” - Агенция за държавна финансова инспекция, РИОСВ-Пазарджик, община Русе, община Сливен, Апелативна прокуратура – Пловдив.

„Тази година имаме три номинации, основани върху резултатите от Рейтинга на активната прозрачност, който ПДИ прави и други две, които са по оценки и впечатления от работата с конкретната институция“, уточни Стефан Ангелов.
 
РИОСВ – Пазарджик бе удостоена с Грамота за високото ниво на активна прозрачност, за бързи и пълни отговори на устни запитвания и на заявления по ЗДОИ, за подпомагане на гражданите при търсенето на информация. „Искам да сбъдна една мечта на колегите от „Силистра диша“ веднага. За 13 години РИОСВ – Пазарджик няма нито един отказ да предостави информация. Наградата е за колективния труд, положен от целия екип на РИОСВ- Пазарджик“, заяви Цветанка Чочева експерт от институцията.
 
Община Сливен бе отличена със „Златен ключ” за високото ниво на активна прозрачност и своевременното и ефективно изпълнение на задълженията по ЗДОИ, включително въведените с измененията от края на 2015. „Наградата е признание за всички служители в общинска администрация, за което им благодаря. Уверявам ви, че в бъдеще община Сливен ще се придържа към принципа за прозрачност и ще продължи да удовлетворява исканията на гражданите за информация“, сподели заместник кметът Румен Иванов.

Адвокат Кирил Терзийски от ПДИ представи негативните награди в категорията „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите”, събрала тази година осем номинации.  
 
Ден на правото да знам 2016Представител на Държавна агенция за бежанците при МС

„Срамота” бе връчена на община Елин Пелин за неизпълнение на задълженията по ЗДОИ, свързани с активната прозрачност и за продължаващата тенденция на мълчаливи откази по заявления за достъп до информация.
 
„Трябва да отбележим, че община Елин Пелин има нов кмет и възлагаме надежди, че тази номинация и Срамотата ще мотивират общинската администрация да подобри качеството на работата по ЗДОИ“, каза Кирил Терзийски.
 
Антинаградата „Катинар” бе връчена на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет за игнориране на задълженията по ЗДОИ за създаване и поддържане на секция „Достъп до информация“ на интернет страницата, за това, че не отговори на заявлението, подадено по електронен път в рамките на годишното проучване на страниците на институциите, за липсата на бюджети и финансови отчети на сайта на институцията. Кирил Терзийски отбеляза, че в отговор на поканата за церемонията, в офиса на ПДИ се получи писмо, своеобразно възражение за номинацията.
 
За втора поредна година, откакто ПДИ отбелязва Международния ден на правото да знам, представител на институцията, отличена с "Катинар" присъства, за да получи антинаградата. „След толкова позитивни награди е трудно да кажеш нещо за една негативна. Смятам, че работим, спазвайки всички законови изисквания. Факт е, че сайтът ни е изключително стар и в момента подлежи на промяна. Надявам се догодина  да бъдем сред отличниците“, каза представителят на Държавната агенция за бежанците.    
 
Ден на правото да знам 2016
Росен Босев

Росен Босев представи седемте номинации в категорията „Най-абсурден или най-смешен случай или практика за достъп до информация”.
 
„Не бих казал, че са смешни отговорите, дори бих казал, че някои са гавра със заявителите. Това ми е любимата категория, тъй като е форма на възмездие – да окачим на стената тези отговори с надеждата, че институциите ще се засрамят“, заяви журналистът Росен Босев.


Антинаградата „Вързан ключ” бе присъдена на Комисия за енергийно и водно регулиране за искането за присъждане на съдебни разноски по дело, с което се отменя мълчалив отказ на агенцията и след фактическо произнасяне по заявление за предоставяне на търсената информация на заявителя.
 
Обосновките към всяка номинация са достъпни на страницата за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/nominations/2016/.
 
Интервюта с наградените четете в този месечния информационен бюлетин на ПДИ за септември 2016: http://www.aip-bg.org/publications/Бюлетин/Брой/106476/.

Снимки от церемонията за Деня на правото да знам 2016.
 
28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.