За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Номинации
>
2019 г.
>
Журналист
Журналист
КРИТЕРИИ

Критериите за оценка на номинациите в категорията "Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация" са:


1. Темата за достъпа до информация предмет ли е на публикацията?
2. Обществена значимост на темата на публикацията
3. Използван ли е ЗДОИ за разкриване или за потвърждаване на факти?
4. Професионално качество
5. Ефект от публикацията

 

Номинациите трябва да отговарят на всеки от критериите и обемът на текста да не надвишава една страница. Номинации, които не съдържат обосновка към всеки от критериите няма да бъдат разглеждани от журито!

Запазваме си правото да редактираме получените номинации.

Лъчезар Лисицов, Flagman.bg
Номиниращ: ПДИ

Лъчезар Лисицов е репортер на Flagman.bg в София. От години използва Закона за достъп до обществена информация, за да разкрива факти, с които да подкрепя свои разследвания. Използва закона систематично и по теми от голям обществен интерес. Например, в резултат на подадено заявление и водено от Лъчезар Лисицов с помощта на ПДИ съдебно дело, през 2010 г. президентската администрация публикува в интернет страницата си стенограма от разговора между делегациите на България и Русия, както и паметна бележка от срещата на "четири очи" между президента Георги Първанов и президента Путин, проведена на 18.01.2008 г. През последната година се разреши казусът, стартиран от Лъчезар Лисицов през 2017 г., когато провокиран от скандала "ЦУМ-гейт", при който стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е провел неоповестена публично среща с бизнесмени, той подава заявление по ЗДОИ, с което търси информация от Върховна касационна прокуратура за това дали се записват официалните срещи при главния прокурор, има ли график и стенограми от тях и т.н. След мълчалив отказ, завежда дело с помощта на ПДИ, което печели на две инстанции. В началото на 2019 Лисицов иска достъп до информация от Народното събрание, свързана с неизвинените отсъствия на депутатите. От администрацията на парламента отказват достъп с аргумента, че тя е "свързана с оперативната подготовка на актовете на Народното събрание и няма самостоятелно значение". Отново с помощта на ПДИ Лисицов завежда дело. С решение от 3 юли 2019 Административен съд София- град отменя отказа. Поради високия обществен интерес, случаите на Лисицов са отразявани не само от него, но и от колеги в други медии.

Окончателно: „Флагман” осъди парламента и прокуратурата за откази да предоставят обществена информация, 06.09.2019, Флагман

В прокуратурата няма информация за срещите на главния прокурор, Дневник.bg, 20.12.2017

След жалбата на „Флагман”: Съдът отмени мълчанието на главния прокурор за срещите му, 25.11.2017, Флагман

Започна дело на „Флагман” срещу главния прокурор: Защитата му твърди, че няма регламент за срещите му, 11.11.2017Красен Николов, mediapool.bg
Номиниращ: Полина Паунова

Последователният стремеж да се изравят фактите и да се показва истината откроява журналистическото присъствие на Красен Николов – автор на Медиапул. В публична среда, доминирана от манипулации, пропаганда и фалшиви новини, Красен е сред шепата журналисти от шепата независими медии в България, които отстояват честта на професията и служат на обществото.

Номинираните материали са по теми от значим обществен интерес, които не са изследвани в такива детайли от никоя друга медия. Резултат са на търпелива предварителна работа, издирване на данни от ЗДОИ и тяхното систематизиране. Предизвикаха и читателски, и институционален интерес.

Публикации:

Драстичен ръст на убийствата на жени при домашно насилие , mediapool.bg, 04 февруари 2019 

Хаос гарантира съсипването на старите софийски сгради  , mediapool.bgg, 28 септември 2018   

Варна се превръща в "черноморска перла" на старите картички  , mediapool.bg, 11 януари 2019    

Самуил Димитров, журналист в онлайн изданието Mediapool.bg
Номиниращ: Доротея Дачкова, в. "Сега"

Самуил е сред малкото останали колеги, които не изоставят темите, а търсят истината докрай. В работата си през годините той активно използва Закона за достъп до обществена информация, за да търси отчетност от институциите от съдебната система и изпълнителната власт. Темите, по които работи, винаги са обществено значими и публикациите му имат отзвук. За съжаление, в калната ни медийна среда гласът на такива журналисти и медии се чува все по-малко. Затова е важно и отговорните, принципни и обективни журналисти да бъдат отличавани морално. Към номинацията прилагам два от материалите му, писани в последните месеци, с информация, получена по ЗДОИ.

 

Публикации:

Властта скри имуществото на любовници и приятелки, 15.01.2019 https://www.mediapool.bg/vlastta-skri-imushtestvoto-na-lyubovnitsi-i-priyatelki-news288563.html  

Безнаказаност за прокурорите, отказали да разследват убиеца на Виола, 13.02.2019

 Илия Вълков, списание "Клуб Z"
Номиниращ: ПДИ

Журналистът Илия Вълков от години използва Закона за достъп до обществена информация, за да получи важна за обществеността информация и да я представи в свои журналистически материали. През последната година, с помощта на ЗДОИ Илия Вълков разкри, че за периода от 2007 г. до юни 2019 определени телевизии и радиа са получили общо 58 277 214 лв. с ДДС от европейските програми чрез пряко договаряне с изпълнителната власт. Публикуван е и пълен списък с медиите, получили средствата. Темата за т.н. платени информационни, медийни, ПР, рекламни и др. услуги е обществено значима, тъй като показва тенденции за създаване на икономически зависимости, създава възможности за цензура и поставя под съмнение независимостта на съответната медия.

 

Благодарение на подаденото от Илия Вълков заявление по ЗДОИ, списание  Клуб “Z” първа публикува сумата на данъчната амнистия за вероизповеданията. Така стана ясно колко ще струва на данъкоплатците промяна в Закона за вероизповеданията, предложена в края на 2018 ч. от ДПС и ГЕРБ, с която се предложи всички регистрирани по закона вероизповедания да бъдат еднократно освободени от натрупаните от тях задължения (вкл. главници и лихви) към държавата към края на 2018 г.

 

За своята битка за достъп до втората стенограма от консултациите по казуса Корпоративна търговска банка (КТБ), проведени при президента на 14 юли 2014 г. Илия Вълков бе удостоен с наградата „Златен ключ“ за Деня на правото да знам през 2017: http://www.righttoknowday.net/ceremonies/209992/2017_godina/.

 

Публикации:

Властта е дала над 58 млн. лв. на медиите за 12 години, Клуб “Z”, 09.07.2019

Кои медии колко са получили от еврофондовете (ПЪЛЕН СПИСЪК), Клуб “Z”, 10.07.2019

Данъчната амнистия на вероизповеданията струва 8,4 млн. лв. на бюджета, Клуб “Z”, 27.02.2019Искра Койчева (Дарик радио) и Ваня Драганова (информационния сайт Пловдив Прес)
Номиниращ: Л. Златанова

Номинирам журналистите Искра Койчева, репортер в пловдивската редакция на Българското национално Дарик радио и Ваня Драганова от информационния сайт Пловдив Прес в категорията "Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация".

Номинацията е свързана със серия материали и разкриване на информация за възнагражденията на екипа на "Пловдив 2019", отговарящ за проектите в програмата на Европейска столица на културата 2019.

Двете журналистки обжалваха отказа на местната управа да оповести месечните възнаграждения на артистичния и изпълнителния директор на общинската фондация Светлана Куюмджиева и Кирил Велчев. На подаденото първоначално заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), администрацията отговори, че възнагражденията на директорите не е обществена информация, а лична.

В резултат, с Решение от 24.07.2019г. Административният съдът отмени решението за отказ на Община Пловдив. Съдът прие, че адресатът на подаденото заявление (секретарят на община Пловдив), е задължен субект по смисъла на чл.3, ал.1 от Закона за достъп до обществена информация/ЗДОИ/. Исканата информация е обществена по смисъла на чл.2 от ЗДОИ, тъй като е свързана с обществения живот в Република България и дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти, както и че е налице надделяващ обществен интерес, защото чрез исканата информация се цели изграждане на преценка за разходването на публични по своя характер средства, т.е. повишаване на прозрачността и отчетността на задължения субект, съгласно § 1, т. 6 от ЗДОИ. Решението е окончателно и не подлежи на касационно оспорване.

Публикации:

Петър Нанев, bTV
Номиниращ: ПДИ

Номинираме Петър Нанев, репортер в bTV за награда в категорията „Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация“.
Номинацията е за два случая на търсене на достъп до информация и отразяването на резултатите в телевизионни репортажи.

 

Първият случай е свързан с Министерство на младежта и спорта.

През месец октомври 2018 г. Петър Нанев иска от Министерството на младежта и спорта (ММС) информация за финансирането на Български футболен съюз (БФС) за провеждане на състезания и лагери на национални отбори.

 

Министерството отказва да предостави информацията с мотив, че е налице изрично несъгласие на третото лице – БФС.

Петър Нанев обжалва отказа и с правната помощ на ПДИ печели делото пред Административен съд София – град. 

С Решение № 2496 от 10.04.2019 на АССГ отказът е отменен и заявлението е върнато на министъра за ново произнасяне с указания по тълкуването и прилагането на закона.

 

В мотивите съдът приема, че търсената информация е обществена, защото се отнася за разходването на обществени средства и за целта на това разходване, както и че БФС също е задължен субект, защото извършва дейност, финансирана със средствата от консолидирания държавен бюджет и средства от фондовете на ЕС.

 

Казусът е представен в репортажа от 15 април 2019: Съдът разпореди на спортното министерство да предостави документи на BTV.

 

Вторият случай е свързан с Министерство на отбраната (МО) и отчетността на изразходваните средства за доставка на храна за структурите на МО. 

Проблемът с изхранването на военните започва през лятото на 2015 г., когато армията остава без доставчик на храна, след като договорът на тогавашния изтича. Заради висящата процедура по избор, за три години МО харчи близо 31 млн. лв. без обществена поръчка.

 

За целите на своето разследване, през месец декември 2018 г. Петър Нанев иска със заявление да му се предостави списък на всички заявки, направени от МО и подчинените му структури за доставка на хранителни продукти и напитки в периода 01.08.2015 – 31.10.2018.

 

Първоначално от МО уведомяват заявителя, че удължават срока за отговор, тъй като исканата информация била в голямо количество, съхранявала се в различни структури и било необходимо допълнително време за нейната подготовка и обобщаване на данните. Впоследствие зам. министърът на отбраната отказва информацията с мотив, че същата не е налична в МО във вида, в който е поискана, а администрацията няма задължение да изготвя справка за удовлетворяване на конкретно заявление.

 

С подкрепата на ПДИ отказът е обжалван пред АССГ. В резултат, с Решение № 3860/07.06.2019 на АССГ  отказът е отменен и преписката е върната на МО за ново произнасяне по заявлението съобразно задължителните мотиви на съдебното решение.

 

Видео материал:

Венелина Попова, За истината
Номиниращ: ПДИ

Номинираме Венелина Попова от независимата онлайн платформа За истината/Pro veritas за награда в категорията „Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация“.

На 1 март 2019 г. Венелина Попова подава заявление, с което иска да получи договорите на община Стара Загора и свързаните с тях документи, сключени за извършване на информационни, медийни, ПР, рекламни и др. услуги срещу заплащане за 2018 и 2019 г. Информацията се иска под формата на справка.

Кметът на общината отказва достъп с мотив, че исканата информация не съществува във вида, в който се иска. С подкрепата на ПДИ отказът е обжалван пред Административен съд – Стара Загора.

В резултат, с Решение № 200 от 17.05.2019 съдът отменя решението за отказ на кмета и го задължава да предостави исканата информация. Съдията приема, че информацията по обществените поръчки е достъпна по силата на закона и община Стара Загора дължи посочване на интернет адреса или предоставяне на преглед на място на поисканите договори за 2018 и 2019. В съответствие с чл. 3 от ЗДОИ и с § 1 т. 5, буква „е“ от ДР на ЗДОИ, съдът решава, че Община Стара Загора следва да предостави достъп до информация за сключените от нея договори за извършване на PR, медийни, информационни, рекламни и др. подобни услуги. Решението е окончателно.

Публикации:
Автор на „За истината“ съди кмет на Стара Загора за отказ до обществена информация, 14 май 2019
Съдът разпореди кметът на Стара Загора да каже на кои медии е плащал и колко?, 20 май 2019 

Александра Маркарян, OFFNews
Номиниращ: Ралица Кацарска и Диана Банчева, ПДИ

Номинираме Александра Маркарян от онлайн медията OFFNews за награда в категорията „Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация“.

Номинацията е за разследване относно над държавния план-приемна ученици в Софийската математическа гимназия (СМГ). С помощта на ЗДОИ Маркарян разкрива порочни практики в процедурата по надпланов прием на ученици, като в резултат на „умилителни“ писма от родители, са се записвали некласирани деца в елитни училища. Родителите на някои от децата са известни политици.

Проблемът е от изключителна важност и получи широк обществен отзвук.  В резултат на журналистическото разследване се стигна до промяна в нормативната уредба – Наредба №10 от 01.09.2016 г. за организацията на дейностите в училищното образование, с което се слагат изисквания и гаранции срещу заобикалящия класирането прием на петокласници в елитните училища с държавен план-прием след IV клас.

През месец юни 2019 г. разследването "Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение" на Александра Маркарян от OFFNews спечели наградата в категорията Общество на конкурса за чиста журналистика Web Report.

Публикации:
Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение, 4 декември 2018
След разследването на OFFNews за СМГ: Затварят вратичките за паралелен прием в елитните гимназии, 6 декември 2018
Край на влизането с връзки в училище. Ето промените след скандала със СМГ, 31 януари 2019
Журналист от OFFNews спечели дело за СМГ: РУО трябва да покаже как са влезли ученици извън приема, 11 март 2019
Край на приема без класиране в СМГ. След разследване на OFFNews промените са факт, 22 април 2019
За мен е непосилно да водя детето си другаде на училище: приемете го в СМГ!, 21 май 2019


28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2023 Фондация ПДИ. Всички права запазени.