За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Номинации
>
2023 г.
>
Вързан ключ
Вързан ключ
КРИТЕРИИ

Критерии за оценка на номинациите в категорията "Най-абсурден/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация" няма. Съдържанието на решенията говорят сами по себе си за силата на номинацията.

 

Моля, спазвайте ограничението до 1 страница номинация.

 

Запазваме си правото да редактираме получените номинации.

Прокуратура на РБ
Номиниращ: ПДИ

Информацията за делото срещу хазартния бос Васил Божков не е обществена, тъй като на база на нея отделният гражданин не може да си състави мнение за работата на прокуратурата. Това е записано в отговор на държавното обвинение на заявление по Закона за достъп до обществена информация.

 

"Медиапул" попита прокуратурата на какъв етап е делото, започнало преди три години. Отговорът, подписан от градския прокурор на София Илияна Кирилова, гласи следното:

"За да бъде предоставена исканата от заявителя информация, същата трябва да е свързана с обществения живот в Република България и да дава възможност на гражданите да си съставят мнение относно дейността на задължения по закона субект, в случая прокуратурата на Република България като част от държавния апарат, а не във връзка с функцията ѝ на орган на съдебната власт".

 

Очевидно прокуратурата не смята основната си функция по разследване и повдигане не обвинения за част от обществения живот у нас. 

 

Затова номинираме прокуратурата на РБ за антинаградата "Вързан ключ" (Най-абсудрен/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация).Публикация по темата:

Не може да си съставиш мнение от разследване. Как прокуратурата крие делото срещу Божков (14 февруари 2023, "Медиапул", Самуил Димитров)Министерство на земеделието и храните при министър Кирил Вътев
Номиниращ: Петър Пенчев-носител на три Златни ключа от Международния ден на правото да знам

Номинирам Министерството на земеделието и храните за Вързан ключ поради следното:

 

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отказва достъп до документи, поискани със заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Вместо да предостави исканата информация, той отпраща към Гражданския процесуален кодекс (ГПК), позовавайки се на процедурата за предоставяне на документи при заведено съдебно дело. В случаите по ГПК достъп до документи се иска с изрично разрешение от съда за целите на съответното дело.

 

Тоест, налице е непознаване на ЗДОИ. Исканите документи касаят наличието на недопустима вода под стената на язовир "Огоста". За съществуването на такива документи е заявено през месец юни 2023 г. публично по БНТ от хидроинженер към оператора на язовира "Напоителни системи"ЕАД. Когато е изпратено заявление по ЗДОИ до оператора на язовира, оттам го препращат към Министерство на земеделието и храните, тъй като то има качеството на собственик на язовира.

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.