За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Номинации
>
2023 г.
>
Журналист
Журналист
КРИТЕРИИ

Критериите за оценка на номинациите в категорията "Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация" са:


1. Темата за достъпа до информация предмет ли е на публикацията?
2. Обществена значимост на темата на публикацията
3. Използван ли е ЗДОИ за разкриване или за потвърждаване на факти?
4. Професионално качество
5. Ефект от публикацията

 

Номинациите трябва да отговарят на всеки от критериите и обемът на текста да не надвишава една страница. Номинации, които не съдържат обосновка към всеки от критериите няма да бъдат разглеждани от журито!

Запазваме си правото да редактираме получените номинации.

Самуил Димитров, Mediapool.bg
Номиниращ: ПДИ

Самуил Димитров има дългогодишна практика като разследващ журналист и съдебен репортер във вестник „Сега“ и към момента - в "Медиапул". Проявява постоянен журналистически интерес към работата на държавното обвинение и институциите, отговарящи за обществения ред и сигурност. През 2017 г. получава грамота в категорията "Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация".

 

Със заявленията си по ЗДОИ и последващите публикации, Самуил Димитров допринася за прозрачността и отчетността на институциите в сектори, които далеч не са от най-откритите – МВР и прокуратурата.

 

Номинираме Самуил Димитров за награда в категорията за два материала, които са подготвени с помощта на Закона за достъп до обществена информация и предизвикват висок обществен интерес:

 

Първият материал е посветен на опита на Самуил Димитров да разбере на какъв етап е делото срещу Божков и какви са обвиненията му.

 

Вторият материал разкрива как и защо в държавата няма информация за поръчковите убийства. Според отговора, който "Медиапул" получава от МВР, разкритите поръчкови убийства за последните 20 години, са едва три. А в прокуратурата дори не са чували за такива престъпления. В тяхната база данни те не се водят на отчет, поради което от държавното обвинение не са предоставили информация за работата по такива дела.

 

Линкове към съответните публикации:

Не може да си съставиш мнение от разследване. Как прокуратурата крие делото срещу Божков, 14 февруари 2023 г.

За 20 години МВР е разкрило 3 поръчкови убийства. Прокуратурата не е чувала за такива престъпления, 17 юли 2023

 Десислава Николова, в. „Капитал“
Номиниращ: ПДИ

Номинирам Десислава Николова от в. „Капитал“ за систематичното и мащабно разследване като се използват процедурите на Закона за достъп до обществена информация за търсене на информация от: 

  • УМБАЛ "Света Марина" – Варна
  • УМБАЛ "д-р Георги Странски" ЕАД – Плевен
  • УМБАЛ "Александровска" – София
  • МБАЛ "Пирогов"

Със заявленията за достъп до информация се търси обществена информация за това как се харчат средствата от Националната здравна каса.

 

„Иска се да предостави информация за заплащането на техните ръководни органи, за участието на членовете на тези органи в лечебната дейност, финансирана от здравната каса, за най-ниските и най-високите заплати на лекарите и сестрите - със и без допълнително материално стимулиране. Целта на тези въпроси беше опит да се състави картина за политиката на заплащане в големите държавни болници, доколкото това е един от най-важните аспекти на нерешените с десетилетия проблеми с финансирането в здравеопазването.“ (“Разходите на публични средства в болниците са обществена информация“ в. „Капитал“).

 

След като информацията е отказана, Десислава Николова, с подкрепата на в. „Капитал“ и правната помощ на ПДИ, обжалва отказите.

 

Създадената съдебна практика е изключително важна поради факта, че съдът постановява, че става въпрос за обществена информация, която не представлява защитени лични данни, доколкото това са данни, свързани с разходване на публични средства и за управлението на публични учреждения, каквито са държавните болници.Анина Сантова, в. "Капитал"
Номиниращ: ПДИ

Номинирам Анина Сантова, журналист от "Капитал"/"Икономедия" за нейното последователно и упорито търсене на информация, като използва процедурите на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

 

На 11 април 2022 г. Анина Стоянова подала заявление до "Софекострой" ЕАД, с което поискала информация, систематизирана в 9 точки, за сключваните договори за наем на техника от други дружества през последните 3 години. След като част от информацията й е отказана като търговска тайна, Анина обжалва решението с помощта на правния екип на ПДИ. Спечеленото дело е отразено от Анина Сантова в публикация във в. "Капитал" от 5 декември 2022 г. – "Съдът: София трябва да каже дали прехвърля дейности към фирми на Вълка".

 

Следващо й висящо в момента съдебно дело журналистката завежда с помощта на ПДИ срещу мълчаливия отказ на Столична община да предостави информация относно договорите си за външна правна помощ. Анина Сантова продължава с разследванията си, като подава заявления до "Център за градска мобилност" ЕАД – София, до Кмета на Столична община и други институции за плащания за светофарните уредби, за системата за таксуване в градския транспорт, за уличното осветление, за ремонти на пътища и тротоари в столицата, за събираемостта на глоби и други.

 

Прилагаме списък на публикациите ѝ, ползващи обществена информация, получена по ЗДОИ:

"400 млн. лв. несъбрани глоби окуражават убийците на пътя", в. "Капитал", 8.09.2023 г.

"София все още не е започнала ключови ремонти с парите от заема от ЕИБ", в. "Капитал", 10 август, 2023 г.

"Източната тангента: чакай и се надявай (на Столична община)", в. "Капитал", 26.07.2023 г. 

"София е пропуснала да събере над 1 млн. лв. от фишове за неправилно паркиране", в. "Капитал", 28 март, 2023 г. 

"Операция "Жълти павета": европрокурори търсят 6 млн. лв. от София", в. "Капитал", 31 март 2023 г. 

"След магистралите: пътните строители спечелиха тротоарите на София за 200 млн. лв."; в. "Капитал", 12 юни 2023 г.

"Осветлението в София: десетки милиони за тъмнина", в. "Капитал:, 13 февруари 2023 г. 

"Билети като научна фантастика", "Капитал", 6 януари 2023 г. 

"София дава за трети път милиони за светофари, които не е ясно къде отиват", в. "Капитал", 1 декември 2022 г. 

"Съдът: София трябва да каже дали прехвърля дейности към фирми на Вълка", в. "Капитал", 5 декември, 2022 г.

Димитър Пецов, автор на сайта За истината
Номиниращ: Калина Грънчарова, координатор на ПДИ за област Силистра

Номинирам Димитър Пецов, който за поредна година активно използва Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) при търсене на информация за журналистически разследвания в обществен интерес. Той е журналист на свободна практика, един от авторите на сайта "За истината" и сайта "Местен репортер".

 

Заради забавения ремонт на покрива на Художествена галерия в гр. Силистра по европейски проект, със заявление по ЗДОИ от 28 април 2023 г., той поиска кореспонденцията на Община Силистра с изпълнителя на ремонта. На 12-ти май 2023 г. получава пълен отговор – писмата, с които изпълнителят информира кмета на Силистра за причините за закъснението. В едно от писмата кметът предупреждава изпълнителя, че ремонтът може да не завърши в срока, който е август 2023 г. И точно така се случва: все още не е завършен. Тази информация намери приложение в статия на сайта "Местен репортер"

 

В началото на юли 2023 г. национален отбор по информатика участва в състезание на "Майкрософт" в Орландо, Флорида, САЩ. Общински съвет - Силистра е гласувал средства за финансиране на двама ученика и една учителка в размер на 18 хил. лвева от общинския бюджет по предложение на заместник-кмета по "Хуманитарни дейности". По нейните обяснения двама ученици от отбора са се самофинансирали, а за един разходите са поети от "Майкрософт". От снимки в социалната мрежа фейсбук, става ясно, че и заместник-кметът се е присъединила към отбора, без да е ясно с какви средства. По този повод Димитър Пецов подава заявление по ЗДОИ до кмета на Община Силистра. От отговора, който получава, се разбира, че пътуването до САЩ на заместник-кмета е било финансирано от бюджета на Община Силистра в размер на 6 хиляди лева. Тази информация намери приложение в статия в сайта "За истината", която предизвика голям обществен отзвук на местно ниво: Зам.-кмет на Силистра пътувал на общински разноски до САЩ като „шофьор“ на национален ученически отбор по информатика.

 

През годините на заявления по ЗДОИ, подадени от Димитър Пецов, Община Силистра е давала частичен отговор или е отказвала такъв, което е било повод за водене на съдебни дела, които той винаги е печелил.

Красен Николов, Mediapool.bg
Номиниращ: Николай Неделчев

Красен Николов е автор на две публикации, станали възможни благодарение на запитвания по Закона за достъп до обществена информация, печели и дела срещу откази за предоставяне на информация (АССГ дело 3935/21).

 

Прилагам две публикации. Първата касае фактическия отказ на България да прилага европейските санкции, докато другата - т.нар. "футболни" паспорти. Тема на първата публикация е саботаж от страна на българските институции на общоевропейски директиви и санцкии, а на втората първата – разкриване на корупция.

 

Считам, че и двете теми са от осезаем и ключов обществен интерес. Обществото има право да знае, когато неговите избраници или бездействат, или откровено вредителстват на обществените интереси.

 

Пресен пример за второто е фактическото позволението на президента на "Лукойл" Вагит Алекперов да придобие и да се разпорежда както намери за добре с "Мол България" (например, но не само). Ефектът от публикацията за санкциите конкретно беше най-сетне да започне да се мисли за Закон за прилагане на санцкиите в България. Като този закон има потенциал да обхване не само "руската тема", но и българи, санкционирани по глобалния закон Магнитски.

 

Линкове към публикациите:

  1. Нито един руснак. Властта ползва НАП за бойкот на европейските санкции
  2. Футболната търговия с българските паспорти
Анита Чолакова, гр. Смолян, actualno.com
Номиниращ: ПДИ

По дело за достъп до информация на Анита Чолакова, actualno.com бе поставен рекорд за най-бързо постановено съдебно решение.

 

В края на 2022 и началото на 2023 г. читателката на сайта Factor.bg Наталия Станчева подава серия заявления до различни институции и сигнал до прокуратурата за незаконно медицинско заведение, което от години работи на територията на АЕЦ „Козлодуй“.

Във връзка със същия казус, на 24.03.2023 г. Анита Чолакова подава заявление за достъп до обществена информация до директора на Регионална здравна инспекция - Враца (РЗИ-Враца), с което иска предоставяне на копие от Констативен протокол № КД-03-300/19.12.2022 г. на РЗИ - Враца от проверка в АЕЦ „Козлодуй“ за извършващо дейност лечебно заведение.

 

Директорът на инспекцията отказва достъп с мотиви, че констативният протокол от проверката е подготвителен документ, който е част от текущо административно производство. С подкрепата на ПДИ отказът е обжалван пред Административен съд - Смолян.

 

С решение от деня на съдебното заседание съдия Игнат Колчев отмени отказа и постави рекорд в прилагането на Закона за достъп до обществена информация, като стана първият съдия, решил спор за достъп до информация в деня на заседанието. Според съда е очевидно, че установените в един констативен протокол от проверка факти и обстоятелства, нарушения на законодателството или констатацията, че такива не са налице, не е нито мнение, нито консултация. Тази информация има самостоятелен характер и тя позволява на правните субекти да си съставят мнение относно дейността на задължения по този закон субект, в случая – за ефективността от извършваната от него контролна дейност, респективно за предприетите от него последващи действия, а оттам – за ефективността при осъществяване на правомощията му.

 

Спечеленото дело е отразено в рубриката „От съдебната зала“ на брой 5 (май 2023) от Информационния бюлетин на ПДИ.

 

В изпълнение на съдебното решение на 26 май РЗИ-Враца предостави копие от протокола от проверката на Анита Чолакова, която отрази развитието на случая в публикация.28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.