За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Номинации
>
2013 г.
>
Журналист
Журналист
КРИТЕРИИ

Критериите за оценка на номинациите в категорията "Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация" са:


1. Темата за достъпа до информация предмет ли е на публикацията?
2. Обществена значимост на темата на публикацията
3. Използван ли е ЗДОИ за разкриване или за потвърждаване на факти?
4. Професионално качество
5. Ефект от публикацията

 

Номинациите трябва да отговарят на всеки от критериите и обемът на текста да не надвишава една страница. Номинации, които не съдържат обосновка към всеки от критериите няма да бъдат разглеждани от журито!

Запазваме си правото да редактираме получените номинации.

Анна Цолова и Виктор Николаев
Номиниращ: Росен Босев

Анна Цолова и Виктор Николаев не са използвали Закона за достъп до обществена информация, нито са провели журналистическо разследване. Те обаче бяха първите, които зададоха въпроса, който до ден днешен няма отговор - кой назначи Делян Пеевски. Премиерът Пламен Орешарски не успя да им отговори, а малко след това Цолова и Николаев смениха работодателя. В страната на слепите и едноокият е цар.

Виктория Петрова, bTV
Номиниращ: Александър Кашъмов

Виктория Петрова е сред тримата журналисти от различни медии, които през лятото на 2011 г. подават заявления до Министерство на финансите за достъп до декларациите, подавани от независимите депутати, с които те решават на коя избрана от тях парламентарно представена партия да се изплати полагащата им се бюджетна субсидия. По трите заявления са постановени откази, които журналистите обжалват с помощта на ПДИ. Другите двама жалбоподатели печелят, а Виктория Петрова губи делото. С решение от септември 2012 г. състав на Административния съд - София град постанови, че политическите убеждения на депутатите, изразени в декларациите им, представляват чувствителни лични данни.За решението по делото на Петрова, съдебният състав бе номиниран за антинаграда „Вързан ключ” през 2012 г.: http://www.righttoknowday.net/nominations/2012/Vyrzan_kliuch/. Журналистката обаче не се отказа и с помощта на ПДИ продължи битката за прозрачност в субсидирането на политическите партии посредством независимите народни представители. Решението на втората съдебна инстанция е от 16 май 2013 г. и отменя първоинстанционното решение. То е от съществено значение за баланса между правото на достъп до обществена информация, свързана с публични фигури, и защитата на личната сфера. И може да има дисциплиниращо действие за администрацията, която често си позволява да защитава "личните данни" на висши служители, вместо да осигурява необходимата прозрачност и отчетност, докато обикновените граждани са обект на разнообразни посегателства спрямо личните им данни. Виктория Петрова отразява в свои репортажи и участие в предавания всички етапи от развитието на случая. След като получава достъп до исканата информация прави финален репортаж. Битката на Виктория Петрова за достъп до тази информация е битка за бъдещето, тъй като освен за това в чии партийни каси отиват парите на данъкоплатците, информацията, до която тя иска достъп разкрива и подкрепата на независимите депутати за правителството.

 

За повече информация:


Партия „Тайна” е наградена като правен абсурд

Съдът е дал достъп до информация за субсидиите на независимите депутати на други двама, но отказа на журналист от bTV, 01.10.2012

 

Извънредна емисия новини на bTV, 17.05.2013 г.

 

След 3-годишна битка на bTV

МФ разкри: Бивши депутати от РЗС подкрепяли финансово ГЕРБ в 41-то НС

Как бездействието на държавните институции бламира Закона за достъп до информация, 04.07.2013Доротея Дачкова, в. "Сега"
Номиниращ: Александър Кашъмов

За постоянно използване на ЗДОИ при разследване и отразяване на казуси от висок обществен интерес.


През годините Д.Дачкова използва процедурите по ЗДОИ в голяма част от разследванията си. Работи по темата за разкриване на данни за помилваните от президента лица, получава ги по ЗДОИ и публикува по темата. Журналистката е водеща в битката за достъп до информация, свързана с даренията на МВР от частни лица и фирми през 2011 г. В тях колегата активно използва ЗДОИ за нуждите на своите разследвания. През 2013 година Д. Дачкова работи по темата за забавените дела в СГС. По темата е подала заявление за достъп до обществена информация, отправено до председателя на съда – Владимира Янева. Отказът е обжалван в съда, а делото - спечелено от журналистката с помощта на ПДИ.

Темата е отразена в материала: Съдът: Затлачените дела не са тайна, 21.07.2013.

В анализите си Доротея Дачкова поставя въпроса и за достъпа до информация в работата на ВСС и Инспектората към него, както и проблема със засекретяването да дела при наличието на материали, събрани със СРС по делото: Незнанието е скъпо и да има тайни е изгодно за властта, 29.08.2013.

Юлиан Христов, OffNews
Номиниращ: Александър Кашъмов

Журналистът Юлиан Христов от онлайн медията OffNews има траен интерес по темата за достъп до информация. Ангажира се да продължи случая на свой колега от БНР за достъп до доклада за инцидента с българския контингент в Кербала през 2003 г. През лятото на 2013 подаде заявление до МВР за разрешителното на Волен Сидеров за оръжие, след като Сидеров демонстративно се яви с него пред протестиращите пред Парламента. С помощта на ПДИ обжалва постановения отказ.

 

Още информация:

Случаят с разрешителното за оръжие на Волен Сидеров отива в съда, 26 август 2013

 

МВР: Недопустимо е да се пита има ли Сидеров разрешително за оръжие, 22 юли 2013

В. „Класа“ за разследването, свързано с разпределяне на средства от държавния бюджет от страна на Министерство на правосъдието (МП) по проекти на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза
Номиниращ: Кирил Терзийски, ПДИ

В няколко последователни броя от началото на 2010 г. в. „Класа“ разказва за практиката на МП от 2006 г. насам да отпуска средства от държавния бюджет на неправителствени организации по проекти в обществена полза без ясни правила и критерии.

 

В началото на м. август 2010 г. в. „Класа“ подава заявление до МП, с което иска информация, свързана с проведената процедура през 2010 г. и по-конкретно: брой на кандидатствалите организации; списък на организациите, които не се спечелили; какви са критериите за оценка на обществената полза от проектите; както и имената и длъжността на членовете на комисията, одобрила юридически лица с нестопанска цел за финансиране от държавния бюджет за 2010 г.

 

В резултат МП, предоставя достъп до исканата информация, но отказва да предостави имената и длъжността на членовете на комисията с мотив, че същите представляват лични данни.

 

С подкрепата на ПДИ в. „Класа“ завежда дело срещу отказа на министерството и отразява случая с публикацията „В. Класа съди правосъдното ведомство заради отказ за информация“ (24.08.2010 г.).

 

С решение от 21.04.2011 г. Административен съд София-град (АССГ) отменя отказа и задължава министерството да предостави исканата информация. В мотивите си съдът отбелязва, че  информацията не може да се определи като лични данни, тъй като оповестяването само на служебното качество на лицата не съдържа индивидуализиращи данни, насочени към личния живот. МП обжалва решението на АССГ пред Върховния административен съд (ВАС). С решение от 29.10.2012 г. ВАС потвърждава решението на АССГ за отмяна на отказа.

 

След подаването на искане до МП за изпълнение на влязло в сила съдебно решение, в началото на 2013 г. министерството предоставя исканата информация – копие от заповедта на министър Маргарита Попова от 23.03.2010 г., с която е определен състава на комисията. В. „Класа“ отразява развитието на случая с публикацията „Бивш министър е подписвал да се раздават пари на НПО-та без ясни правила“ (03.02.2013 г.).Константин Караджов, bTV
Номиниращ: Александър Кашъмов

Номинацията на Константин Караджов от bTV е за журналистическата кампания и цикъл репортажи и предавания, които подготвя и в които участва, свързани с отчетността на „Авиоотряд 28”. Темата нашумя след скандала с използването на правителствен самолет за транспортиране на футболния отбор „Бистришките Тигри”. През август 2012 г. Караджов подава заявление за достъп до информация до Министерски съвет, с което иска достъп до всички заявки за полети, изпратени от МС до „Авиоотряд 28” в периода 1 януари 2010 - 15 август 2012 г. Не получава отговор от ръководителя на звеното за връзки с обществеността в МС и през ноември 2012 подава второ заявление, с което отново иска информация за заявките за полети от МС до Авиоотряд 28, както и информация за развитието на преписката по предходното му заявление. Вторият мълчалив отказ Караджов обжалва в съда с помощта на ПДИ.

Проблемът с отчетността на „Авиоотряд 28” е от години. ПДИ е подпомагала дела на журналисти и граждани срещу откази за достъп до информация на различни основания. Константин Караджов прави репортаж за всяка стъпка от разследването си, като темата за достъпа до информация е централна в материалите му и поставя въпроса за прозрачността в разходването на обществени средства за полетите на властта. Активната журналистическа кампания е сред причините за създаването на временна анкетна комисия за разходите, направени за въздухо-плавателните средства на Авиоотряд 28, Министерство на отбраната и МВР от бившия премиер Бойко Борисов. Вече е разписана заповед на главния секретар на МС всички заявки за полети с авиоотряда да се завеждат в деловодството на МС.

Интересът на Константин Караджов по темата е дългогодишен. През 2009 г. той бе удостоен с почетна грамота на церемонията за Деня на правото да знам  за репортажа „Министри в командировка”, с който разкрива злоупотреби при командировките на министри от Кабинета Станишев. 

За повече информация:

Министерският съвет осъден заради мълчание
Журналист от bTV спечели дело за отказан достъп до информация за полетите на Бойко Борисов, 23. 04. 2013

 

Марин Райков умува интересни ли са за обществото маршрутите на Борисов

Информацията очевидно не е класифицирана, тъй като МС щеше да се позове на това като основание за отказ, 24.04.2013

 

МС крие документи за полетите на Бойко Борисов?

Пълен разнобой между Министерския съвет и „Авиоотряд 28” за това къде се пази информацията, 31.05.2013

 

Кой колко и къде е летял с ВИП самолетите? – Защо информацията за полетите е тайна?, 06.06.2013Павлин Иванов, Ловеч днес
Номиниращ: Дарина Палова, Кирил Терзийски - ПДИ

За активната му журналистическа позиция по различни въпроси от обществен интерес, свързани с работата на местната власт в Ловеч – общината, общинските дружества, Общинския съвет. С помощта на ЗДОИ Павлин Иванов провежда своите журналистически разследвания относно размера на възнагражденията, получени от общински служители за работата им по европейски проекти и за какво се изразходват средствата в бюджетите на общинските предприятия. Получената по ЗДОИ информация става обществено достояние  чрез публикациите на журналиста в информационния портал Ловеч днес. През 2013 г. с помощта на ПДИ Павлин Иванов заведе две съдебни дела срещу откази да му се предостави информация.  

Статии:

1. Кого и какво крие Васил Въцов – шефът на Общински пазари – Ловеч?

2. 171 761,33 лева са получили общински служители за участието си в европроекти

Вестник ВИДИН
Номиниращ: Пенка Милушева, областен координатор на ПДИ за Видин

Вестник ВИДИН е свободен и независим областен вестник, черно-бял осемстраничен таблоид с периодичност - два пъти седмично (понеделник и четвъртък) и най-висок тираж във Видинска област. Вестникът излиза за XXIII поредна година и се издава от НПО Сдружение "Граждански комитет за възраждане на Видинския край" и екип на Журналистическо дружество "Видин" под мотото: "Вестникът защитава правото на хората от Видинския край да бъдат информирани". Разпространява се чрез абонамент и ръчна продажба в област Видин, страната и чужбина, както и чрез свободен достъп в интернет на адрес www.vidinpress.com.

 

Конкретното предложение е за "Най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация" във връзка с журналистическата кампания на екипа на вестник "Видин", който в поредица от публикации (повече от 10 поредни броя) отваря и поддържа темата за лошото финансово състояние на Видинската болница МБАЛ "Св. Петка" АД, следствие от "компетентното" управление на дружеството в лицето на неговия управител д-р Цветан Василев. Заслужава да се отбележи, че в онзи момент журналистическият екип на вестника не просто "напипва" една твърде гореща и обществено значима тема, която, поради факта, че само няколко години по-рано в област Видин е закрита една общинска болница (Кулската), се оказва и особено болезнена за хората от Видинския край. Още повече, че списващите регионалното издание са принудени да защитават истината в условия на безпрецедентна организирана антикампания от страна на управителя на болницата д-р Василев и властимащите на деня (Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ за област Видин), които използват регионалните звена на държавни медии, употребявайки техните трибуни в опитите си да манипулират медийно общественото мнение по темата, потулвайки горчивата истина за реалното състояние на болницата и прикривайки мениджърските гафове на управителя д-р Василев.

 

В такава враждебна обстановка, в която още първите вестникарски публикации по темата са заклеймени публично от Василев и Тошев като "неистински", екипът на вестник "Видин" успява, въпреки натиска, не само да докаже професионално неподправената истина (чрез поредица от материали, публикувайки съдебни решения и доклад на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ), свидетелстващи за наложените финансови санкции на лечебното заведение за допуснати закононарушения при провеждането на обществени поръчки през 2012 г.), но и предизвиква широк обществен дебат по темата, като от страниците на изданието своите позиции недвусмислено (и не в полза на управителя на болницата) заявяват редица лекари - водещи специалисти в своите области, както и потърпевши граждани. Разкритията на главния счетоводител на болницата от страниците на вестника за финансовите загуби и неравностойното заплащане на администрацията и медицинския персонал в лечебното заведение предизвикват колективната оставка (едномесечно предизвестие за напускане) на анестезиолозите, чиито искания за адекватно заплащане на труда им в последствие са частично удовлетворени.

 

Ето и кратка хронология на събитията: В брой 22 от 21 март 2013 г. вестник "Видин" публикува материал със заглавие "Съдебни дела и жестоки глоби за видинската болница" и разказа на главния счетоводител на болницата Калин Кирилов, озаглавен "Не мога повече да мълча", който прави шокиращи разкрития за злоупотреби и признава истината за лошото финансово състояние на болницата в следствие на наложени глоби със съдебни решения, както и финансови санкции за допуснати закононарушения при провеждането на обществени поръчки през 2012 г., констатирани в доклад на АДФИ след извършена проверка. Следва реакция от страна на управителя на болницата д-р Цветан Василев, който организира пресконференция в местния пресклуб на БТА с тема "Право на отговор по повод публикации в бр. 22 на вестник "Видин", на която кани представители на всички регионални медии, както и кореспонденти на централните. На въпросната пресконференция присъства и главният редактор на вестник "Видин" Роберт Николаев, който задава въпроса защо д-р Василев не е потърсил логично правото си на отговор на страниците на вестника, право, което не е отказвано никога никому. На което управителят Василев арогантно отговаря, че не желае право на отговор от вестника и обявява пред всички присъстващи публикациите за "неистински". Тогава Василев твърди, че цитираното от вестника съдебно решение на ВАС, с което на МБАЛ "Св. Петка" АД е наложена имуществена санкция глоба в размер над 65 хил. лв е обжалвано, което представлява нагла лъжа, предвид факта, че в решението е записано, че не подлежи на обжалване. Управителят лъже публично и за доклада след извършената проверка от АДФИ, за който твърди, че не съдържа никакви глоби за болницата и всъщност бил "много добър", но отказва да предостави същия на медиите, за да докаже истинността на своите твърдения.

 

Това става повод екипът на вестник "Видин" да отправи искане на основание ЗДОИ до агенцията, която предоставя в законоустановения срок пълния доклад на медията, която публикува констатираните в него нарушения, както и наложените наказания, водещи след себе си финансови санкции за около 20 хил. лв в по-следващ брой. Проверка на вестника доказва, че съдебното решение на ВАС също не е обжалвано, както твърди управителят на болницата. Установява се единствено, че е подадена молба от името на МБАЛ "Св. Петка" АД с искане за отмяна на влязло в сила решение, която естествено е отхвърлена от съда и така глобата от над 65 хил. лв остава в сила. Всичко това вестник "Видин" публикува на страниците си в няколко поредни броя, борейки се за доказване на обективната истина по една твърде значима за обществото тема. Междувременно вестникът отразява и протеста на видинските анестезиолози, отправили справедливите си искания за адекватно заплащане на труда им. В същото време народният представител Владимир Тошев от ефира на регионалната радиостанция "Видин", която е част от БНР, отново квалифицира публикациите във вестник "Видин" като "неистински" и обвинява анестезиолозите, че се възползват от момента, за да искат пари! Въпреки организираната антикампания срещу вестник "Видин" екипът разгръща истинска журналистическа кампания, включително прилагайки законодателството за достъп до информация, в която отстоява истината до последния брой, като успява да предизвика широк обществен отзвук по темата, реакция от страна на лекарското съсловие, както и протест от страна на регионална гражданска организация.

 

Публикуваме, полученото на 19.09.2013, писмо от Изпълнителния директор на МБАЛ "Св. Петка" АД, гр. Видин д-р Цветан Василев с разпространеното Право на отговор във връзка с публикациите на вестник "Видин": http://store.aip-bg.org/rkd/docs/2013/Pismo_MBAL_SvetaPetka.pdf

 

Във връзка с номинацията на в. "Видин" публикуваме, полученото на 18.09.2013, становище от г-н Владимир Тошев, Народен представител в 42то Народно събрание от 05 МИР Видин: http://store.aip-bg.org/rkd/docs/2013/stanovishte_po_nominacia_18092013.pdf.

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.