За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Номинации
>
2017 г.
>
Журналист
Журналист
КРИТЕРИИ

Критериите за оценка на номинациите в категорията "Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация" са:


1. Темата за достъпа до информация предмет ли е на публикацията?
2. Обществена значимост на темата на публикацията
3. Използван ли е ЗДОИ за разкриване или за потвърждаване на факти?
4. Професионално качество
5. Ефект от публикацията

 

Номинациите трябва да отговарят на всеки от критериите и обемът на текста да не надвишава една страница. Номинации, които не съдържат обосновка към всеки от критериите няма да бъдат разглеждани от журито!

Запазваме си правото да редактираме получените номинации.

Александър Терзиев, „Капитал“
Номиниращ: Росен Босев

Поиска по реда на ЗДОИ информация за тайно екстрадираните от МВР през октомври гюленисти, след като получи отказ, заведе дело с помощта на ПДИ, което спечели на първа инстанция. В публикацията "Спомняте ли си за седемте експулсирани гюленисти?" той разказва за тази своя сага.

Отделно от това с помощта на ЗДОИ той успя да пробие информационната стена на прокуратурата, като се информира за различни досъдебни производства.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/09/17/2828686_prokuraturata_e_vnesla_povtorno_obvinitelniia_akt/


http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/08/09/2808907_prokuraturata_razsledva_finansiraneto_na_bulgariia_bez/

Негови публикации, базирани на информация, събрана по ЗДОИ се отнасят за въпроси като изграждането на оградата по границата, използването на ПОС терминали в структурите на МВР и др.

Спас Крайнин, Българско национално радио
Номиниращ: Борис Рангелов, носител на „Златен ключ" в категорията "Гражданин, най-активно използвал правото си на информация" - 2014 год.

Изпращам номинацията си за Спас Крайнин - репортер в програма „Хоризонт" на БНР - за наградата "Златен ключ" в категорията "Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация".

За работата си като журналист през 2016 г. Крайнин е награден от Фондация „Радостина Константинова" за разследването, което прави в дома за деца „Жулев дом" в пазарджишкото село Лесичово. Носител е на годишната стипендия на името на проф. Михаил Минков, присъждана ежегодно на един студент във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ за успехи в радиожурналистиката. Спас проявява интерес към професията от ученическите си години, когато с млади колеги създават първото онлайн радио на Пазарджик – Forty radio към Младежкия дом в града, за което е му е връчен почетен „Златен знак". Професионалните му интереси включват социални, исторически и вътрешнополитически теми, но страстта му са темите, свързани с децата.

 1. http://bnr.bg/post/100865740/belovo-proekt-narushenia - с помощта на ЗДОИ бе установено,че в СОУ „Ал. Чапай" Икономическа полиция е установила нарушения в училището по проект за ромската интеграция.
 2. http://bnr.bg/post/100815470/proverka-v-matematicheskata-gimnazia-v-pazarjdik - с помощта на ЗДОИ бе изискан доклада от АДФИ и бе публично оповестен по БНР за финансови нарушения от страна на директора Ангел Велков. След репортажите по БНР и след публикации в регионални медии директорът подаде оставка.
 3. http://bnr.bg/post/100804130/inj-ionko-ivanov-distanciata-v-tunelite-trabva-da-e-ravna-na-polovinata-ot-skorostta-na-kilometraja - след инцидента в тунел Ечемишки с помощта на ЗДОИ установихме и разгласихме какви ремонти са извършвани в тунелите на територията на България от 1990 до днес.
„Биволъ“, частен независим сайт
Номиниращ: Диана Банчева, ПДИ

Журналистите от частния независим сайт „Биволъ“ ефективно използват Закона за достъп до обществена информация за редица свои разследвания и публикации по обществено значими теми. Една от тях, обект на разследване през изминалата година, бе свързана с това дали български производители са изнасяли цигари за Обединените арабски емирства, през кои пунктове, с какъв транспорт и какво е общото им количество. Информацията бе поискана от Агенция „Митници“ и бе свързана с мащабно разследване доказващо, че дистрибуторите  на Булгартабак в Близкия изток са извън закона и са разследвани за контрабанда, пране на пари и финансиране на терористични организации. След отказ на агенцията да предостави исканата информация, журналистите от „Биволъ“ потърсиха правна помощ от ПДИ и обжалваха пред Административен съд София - град.

Всички публикации по казуса и подготвени въз основа на получената информация, са публикувани на сайта на „Биволъ“: https://bivol.bg/category/b-files/bulgartabac-bg.

Друга значима тема, по която „Биволъ“ води битка за достъп до информация в съда,  е свързана със стабилността на банковия сектор.

Именно в резултат на воденото и спечелено дело за достъп до информация от „Биволъ“, на 9 май 2017 Президенството публикува разсекретената първа стенограма от консултациите по казуса Корпоративна търговска банка (КТБ), проведени при президента на 29 юни 2014 г.

„Биволъ“ водиха и успешно дело с помощта на ПДИ за достъп до два доклада от надзорни инспекции за Първа инвестиционна банка /ПИБ/ АД, съответно през 2012 г. и 2015 г.

Всички публикации по темата за банковата стабилност и подготвени въз основа на получената информация, са публикувани на сайта на „Биволъ“: https://bivol.bg/category/b-files/b-file-bad-apples.Илия Вълков, BiT
Номиниращ: Диана Банчева, ПДИ

Журналистът Илия Вълков от години използва Закона за достъп до обществена информация, за да получи важна за обществеността информация и да я представи в свои журналистически материали.

 

Най-значимата му битка през последната година бе за достъп до втората стенограма от консултациите по казуса Корпоративна търговска банка (КТБ), проведени при президента на 14 юли 2014 г. С помощта на ПДИ отказът на главния секретар на президента бе обжалван и след неговата отмяна от Административен съд София – град (с решение от 5 юни 2017), стенограмата бе разсекретена и публикувана на страницата  на Президентството. В резултат на успешната битка за достъп до стенограмата, обществеността узна какво точно са обсъждали държавниците и какви аргументи са излагали по търсене на решения, касаещи финансовата стабилност на държавата. Казусът предизвика голям обществен отзвук и широко медийно отразяване. Той е ярък пример за това, че няма вечна тайна и ползите от прозрачността на процеса на взимане на решения надделяват в демократичното общество.

 

Информация по казуса:

Би Ай Ти осъди президентската институция за втората стенограма за КТБ, BiT, 07.06.2017

Разсекретяването на стенограмата за КТБ. Ще узнаем ли истината за фалита?, Референдум с Добрина Чешмеджиева, БНТ, 06.06.2017

Стенограмите от срещите при президента - достъп до информация и ограничения при дискусии, коментар Александър Кашъмов, Информационен бюлетин на ПДИ, брой 6 (162), юни 2017Тодор Гроздев, в. "Знаме" - Пазарджик
Номиниращ: Ралица Кацарска, ПДИ

Номинирам Тодор Гроздев за награда в категорията „Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация“ за девет публикации, подготвени в резултат на разследване на незаконната сеч в горските стопанства „Чепино“ и „Ракитово“, проведено през 2017 г. след спечелен конкурс, с подкрепата на ПДИ в рамките на проект, финансиран от Фондация "Америка за България". Материалите са публикувани във вестник „Знаме“ – Пазарджик.

В журналистическата си работа Тодор Гроздев показва постоянство и активност при подаване на заявления по ЗДОИ до различни регионални институции и водене на дела при отказ на информация с помощта на правния екип на ПДИ.

 

Публикации:

 1. Как съдиха-недосъдиха “душманите на гората”
 2. Новият курс за контрола в гората унищожи контрола
 3. ГЕРБ-ова марка прозира в гората
 4. Кибици видели кой изсякъл хиляди кубици
 5. Горските се чудели как да скрият изсечените гори
 6. Пържоли vs вафли - и стърготини от 1500 кубика
 7. Зелен горски плаче, че го насадили на изсечена гора
 8. Над 2600 изсечени дървета и 19,5 дка гола сеч в „Ракитово”!
 9. С дъвка върху марка вадят хилядарки
Божидара Ангелова, в. "Нов живот" – Кърджали
Номиниращ: Иванка Ламбева, координатор на ПДИ в Кърджали

Номинирам Божидара Ангелова за нейното мащабно разследване "Каскада "Горна Арда" много пари за нищо", публикувано през юли 2017 г. в регионалния всекидневник "Нов живот" в Кърджали и на сайта на изданието novjivot.info.

 

То е по важна национална тема и е доказателство, че ЗДОИ е сериозен инструмент за журналистическа работа в полза на обществото. Досега толкова задълбочено медийно проучване за проекта Каскада "Горна Арда" не е правено. Повечето от документите, които откри Божидара Ангелова, стават известни на широката публика за първи път. Благодарение на подадени заявления до различни държавни институции тя търси и открива причините за неизпълнението на проекта от толкова години насам. Чрез получените и анализирани документи установява нежеланието на Националната електрическа компания да прави повече инвестиции, непреодолимите пречки пред ХЕК "Горна Арда" при проектирането на обекта, сред които и попадането на 2/3 от териториите на трасето в "Натура 2000" и липсата на отстъпено право от държавата за строеж. Изследва ползите и загубите на България от сключените договори и споразумения през годините. Особено интересни са стенограмите, предоставени по ЗДОИ от Народното събрание, от проведени парламентарни обсъждания, отговори на актуални въпроси от министри на енергетиката и МОСВ от 1998 до 2015 г.

 

Разследването на Божидара Ангелова е в обем от 7 публикации, като отразява и гледни точки на участници в процеса - интервюта с кмета на община Ардино Ресми Мурад и председателя на Управителния съвет на Хидроенергийна каскада "Горна Арда" Вернер Казагранде, както и анкета с местни общественици. Разследването беше осъществено след спечелен конкурс, с подкрепата на ПДИ в рамките на проект, финансиран от Фондация "Америка за България".

 

Публикации:

1. Каскада "Горна Арда" - много пари за нищо

2. Каскада "Горна Арда" – кой загуби, кой спечели или абсурдът на възраст две десетилетия

3. Каскада "Горна Арда" – кой загуби, кой спечели или абсурдът на възраст две десетилетия (продължение)

4. Каскада "Горна Арда" – ясен провал с мъгляво бъдеще

5. Каскада "Горна Арда" - Вернер Казагранде: Не сме се отказали от проекта

6. Каскада "Горна Арда" - Ресми Мурад: Убеден съм, че проектът ще се реализира

7. Каскада "Горна Арда", много пари за нищо - Какво мислите за проекта и има ли той място в икономиката на региона?

Борис Касиков, „Господари на ефира“, Нова ТВ
Номиниращ: Кръстина Маринова, координатор на ПДИ във Варна

Журналистическо разследване на Борис Касиков чрез използване на ЗДОИ предизвика най-големия скандал, който получи голям медиен и обществен отзвук. Той разкри, че община Варна строи луксозни жилища с общински пари, където първо настанява под наем, а след това дава възможност за закупуването им на база данъчна оценка на имота. При разследването след подадено заявление по ЗДОИ на 16.12.2016 г. се оказа, че във въпросния блок на бул.”Цар Освободител” 88 сред „крайно нуждаещите се” е зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев. Неговият ресор тогава е  „Финанси, местни данъци и общинска собственост”. Наемът, заплащан от зам.-кмета е 86 лева за 110 кв. м. При разследването е направена детайлна имотна справка за Пейчо Пейчев, според която излиза, че не е крайнонуждаещ се, изваден е и актуалният до тогава списък с 2062 чакащи/ със или без семейство/ общинско жилище. След  публикацията на Борис Касиков в блога му, беше излъчен репортаж с негово участие по Нова телевизия, а след това намери отзвук и в други медии. От общината след това публично огласиха и имената на останалите ползватели, сред които се оказаха двама от Окръжна прокуратура - Варна и 4 служители на МВР и други общинари.

 

Борис Касиков е журналист и автор на редица журналистически разследвания, разкриващи престъпни деяния на управляващите. Носител е на три журналистически награди за разследвания, излъчени в „Господари на ефира”, където работи 7 години.  Работил е в родния град Варна - БНР „Радио Варна”, радио „Ринг плюс”. Създател е на списание „Икономист” и негов първи главен редактор, изпълнителен директор в „ЕС Медия” АД –издател на списанията „Икономист”,  Top Gear  и др. По лични причини напуска управлението на компанията е се завръща във Варна.

 

Материали по темата:

Живее ли зам.-кмет в общинско жилище като крайно нуждаещ се?, 09.05.2017, Нова ТВ

110 кв. за 86 лв/месец или как един "суперзам" се оказа "крайно нуждаещ се", 07.05.2017, личен блог на Борис Касиков

Самуил Димитров, в. "Сега"
Номиниращ: Доротея Дачкова, в. "Сега"

Колегата Самуил Димитров е от журналистите, които често ползват Закона за достъп до обществена информация. Публикациите му, базирани на така събраната информация, са по обществено значими теми. Със заявленията си по ЗДОИ, и след това с публикациите, Димитров спомага за прозрачността и отчетността на институциите в сектор, който далеч не е от най-откритите - МВР. Освен това Димитров е от колегите, които по принцип проверяват прецизно информацията, която използват в материалите си. Нещо, което се превръща във все по-голям дефицит в професията ни.

 

Ето само част от публикациите с данни, получени по ЗДОИ:

 

"Борбата на ГЕРБ с престъпността по селата приключи тихомълком", 19 юни 2017 г.

484-ма души, назначени само за три месеца със заплата между 471 и 515 лв., както и изхарчени 7 млн. лв. - това е равносметката от гръмко обявената в последните дни от предишния мандат на ГЕРБ операция за борба с битовата престъпност по селата. Оказва се, че тя е приключила тихомълком в началото на април с уволняването на новоназначените. Основните й цели - полицай във всяко населено място и повече униформени на улицата, изобщо не са изпълнени. Това става ясно от отговор на МВР на въпроси на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. http://www.segabg.com/article.php?id=859547

 

"Законът срещу тероризма си остана само на хартия", 10 април 2017 г.

Законът за противодействие на тероризма, за който МВР и службите настояваха, че е нужен, не действа вече почти половин година, откакто е приет. "Сега" изпрати на МВР въпроси по Закона за достъп до обществена информация, за да разбере какво се случва с новите правила. Оказа се, че разпоредбите, които дават изключително широки правомощия на МВР, ДАНС и армията, си стоят само на хартия. Причината е, че МВР и ДАНС все още не могат да напишат задължителната наредба и да се разберат как точно ще изпълняват дадените им правомощия. http://www.segabg.com/article.php?id=850045

 

"За две години 821 осъдени са избягали от правосъдието", 20 март 2017 г.

Мерките, които трябваше да спрат укриването на осъдени, които трябва да влязат в затвора, не действат вече две години, става ясно от отговор на МВР на въпроси на в. "Сега". От 1 януари 2015 г. до 1 януари 2017 г. 821 осъдени са успели да избягат след обявяването на присъдата им. 471 от тях са арестувани и изпратени в затворите. Не е ясно дали са заловени у нас, или от чужди полицейски служби. Останалите 350 души са в неизвестност. http://www.segabg.com/article.php?id=847123

 

"МВР проверява назначения на гранични полицаи", 2 май 2017 г.

В Гранична полиция е започнала проверка за начина, по който са назначавани служители. Това съобщиха пред "Сега" от МВР в отговор на запитване по Закона за достъп до обществена информация. Проверява се как са издавани разрешенията за достъп до класифицирана информация. Поводът е сигнал, че се нарушават процедури и масово се дава допуск на определени хора, докато на други се отказва разглеждане на документите с аргумента, че служителят по сигурността е в болнични. В сигнала се твърди, че двойният аршин е признак за корупция при назначенията. http://www.segabg.com/article.php?id=852686Мариета Димитрова за разследване за санирането в Благоевград
Номиниращ: Група граждани от Благоевград

Журналистката от Благоевград Мариета Димитрова направи разследване за санирането в Благоевград през месец май.

 

На сайта http://blagoevgrad-news.com/ бяха публикувани много факти за нередности, свързани с Националната програма за енергийна ефективност. Градът ни е гордост за кмета, а и за управляващите, защото го наричат първенец в санирането. Това разследване показа, че зад рязането на ленти от Борисов и Камбитов, стоят много интереси и пари, които не се знае къде са потънали, а после всички ние ще ги връщаме. В този материал всички видяхме разликата в цените и злоупотребата с пари, връзките на политици с фирми- изпълнители и лошото качество на санирането. Без притеснение, тя написа всичко, което ние гражданите знаем, но не можехме да докажем. Изнесените факти осветлиха злоупотребите и ги направиха обществено достояние. Последваха още няколко материала по темата, в това число и за конкретна връзка на зам. кмета Янко Янков с фирма, санираща в Благоевград, както и с тази чието скеле падна при 14 етажния блок - обект на разследването.

 

В следствие на това разследване Янко Янков подаде оставка, което вероятно до голяма степен доказва, че изнесените факти са истина. Впоследствие и след участието на Мариета Димитрова в предаването на Сашо Диков по BIT, се самосезира и Прокуратурата в Благоевград и до колкото разбираме от медиите в момента тече разследване за санирането. Никой местен журналист до момента не е правил подобно разследване и не е проявявал такава смелост да се опълчи на местната власт с такава сила и аргументация. Относно изискването за номинациите Ви да има документи, изискани по ЗДОИ, в разследването на Димитрова е написано, че има такива документи, които са помогнали за развитието на материала. Не за първи път тя прави подобни репортажи, преди време имаше разследване за "Лафка" в Благоевград, което също имаше подобен отзвук. Такива журналисти липсват на местно ниво и е хубаво да им бъдем признателни и да оценяваме труда им, защото това е журналистика в интерес на хората, прави се за всички граждани.

 

Публикации:


Програмата за енергийна ефективност – програма за саниране на електорат и ефективност за политическата класа, Мариета Димитрова, Благоевград нюз, 17.05.2017

Мариета Димитрова: Санирането в Благоевград – нарушения, съмнения и обяснения, BiT, 04.06.2017

Стават ясни връзките между фирми-изпълнители в санирането и зам. кметът на Благоевград Янко Янков, Мариета Димитрова, Благоевград нюз

Зам. кметът Янко Янков подаде оставка, Мариета Димитрова, Благоевград нюз

Прокуратурата разследва санирането в Благоевград след разследване на Blagoevgrad news, Мариета Димитрова, Благоевград нюз

„Лафка“ за едни, мащеха за други, Мариета Димитрова, Евромегдан.bg, 01.02.2017

 

Губим паметник на културата в Благоевград заради кметска заповед, Господари на ефира, 01.06.2016

Lafka никне в Благоевград без търг и конкурс, Господари на ефира, 22.09.201528 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.