За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Номинации
>
2021 г.
>
Катинар
Катинар
КРИТЕРИИ

Критериите за оценка на номинациите в категорията "Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ"


1. Не са изпълнени задълженията по ЗДОИ за активно публикуване

2. Липсваща, недостъпна и/или непълна секция „Достъп до информация“

3. Лоши практики при работа със заявления по ЗДОИ (включително мълчаливи откази)

4. Институцията не изпълнява съдебни решения за достъп до информация.Номинациите трябва да отговарят на всеки от критериите и обемът на текста да не надвишава една страница. Номинации, които не съдържат обосновка към всеки от критериите няма да бъдат разглеждани от журито!

Запазваме си правото да редактираме получените номинации.

Държавна консолидационна компания
Номиниращ: Мила Чернева, в. "Капитал"

С помощта на адв. Стефан Ангелов от ПДИ спечелихме две дела срещу ДКК в рамките на една година.

 

През 2020 г. поисках информация по актуалния напредък по ремонти на язовири, за което бяха отпуснати 500 млн. лв. От ДКК не отговориха. С адв. Ангелов заведохме дело, което спечелихме. Тогава те дадоха само частична информация, но не предоставиха например договорите с дружества, които изпълняват ремонти.

 

През септември 2020 г. изпратих ново заявление. Те отново не предоставиха договора с дъщерното им дружество "Монтажи" ЕАД, а написаха, че имат такива договори, но по този въпрос вече съм получила отговор. Отново заведохме и спечелихме дело.

 

На 9 септември 2021 г. получих всички договори между ДКК и "Монтажи". Ръководството на ДКК към онзи момент затваряше очите си пред поисканата информация, а след това твърдеше, че вече е предоставена, а това беше лъжа. На практика те отстояваха липсата на прозрачност за това кой получава части от тези 500 млн. лв. и как се изразходват те.

 

"Капитал": Съдът: ДКК трябва дa каже как харчи 500-те млн. лв. за ремонти на язовирите

 

Информационен бюлетин на ПДИ, Брой 8 (212), 2021 г.

Прокуратурата на Република България
Номиниращ: Доротея Дачкова, в. "Сега"

Държавното обвинение системно отказва да предоставя информация по ЗДОИ. И като цяло е капсулирана институция, която разпространява информация избирателно и често различни данни остават скрити въпреки обществения интерес.

 

Вече месец например пресаташето на Софийската апелативна прокуратура се крие, след като ѝ пратих въпроси, свързани с едно от разследванията за полицейско насилие по време на протестите миналото лято. Последният случай на "сблъсъка" ми със стената в ПРБ е отказа ѝ да предостави информация за това колко и кои дела за злоупотреба с европейски средства е прехвърлила към Европейската прокуратура, която стартира своята дейност на 1 юни. ("Гешев крие кои дела е пратил на Кьовеши")

 

Това е само един от поредицата от случаите по ЗДОИ. Има и данни, че регистърът на преписките, които прокуратурата поддържа уж за някаква публичност в работата си, не се попълва с всички преписки, а избирателно. Случвало ми се е включително заявленията ми по ЗДОИ да не бъдат регистрирани и там, където може да се следи движението им.

 

Затварянето на държавното обвинение започна по времето на главния прокурор Сотир Цацаров, но и приемникът му Иван Гешев продължава да следва и дори задълбочава тази линия. Затова смятам, че прокуратурата заслужава за пореден път да бъде отличена с антинаграда за достъп до информация.

 

По заявления на БХК например е отказана информация за: данни за наказателните производства и осъдените и оправдани лица за престъпления, извършени от расистки и ксенофобски подбуди; образуваните проверки в прокуратурата във връзка със случаите на смърт на деца в домове за деца с увреждания; актовете на административния ръководител на Софийска районна прокуратура, с които е регламентиран вътрешният ред за осъществяване на достъп до преписките; информация, свързана с широко прокламираното от прокуратурата провеждане на битка с т. нар. „битова престъпност"; информация относно фактическата стойност на твърдението на главния прокурор по предаването „Панорама" на БНТ, че в България има 95 % осъдителни присъди от всички случаи, официалния текст на български език на писмото на прокуратурата до ЛИБЕ от септември 2020 г.; документите (становища и сравнителноправен анализ, изготвени от консултанти на главния прокурор, както и доклада на работна група прокурори), въз основа на които главният прокурор внесе в парламента предложение за законодателни промени в НПК; указанието на главния прокурор за организацията на информационната дейност в прокуратурата и информация, касаеща разследванията на насилие в местата за лишаване от свобода и задържане под стража.

 

 

"Автомагистрали" ЕАД
Номиниращ: Ралица Кацарска, ПДИ

"Автомагистрали" ЕАД два пъти отказват да предоставят информация, която е обществена и е свързана с изразходването на публични средства.

Информацията е поискана от журналисти от национални медии по реда на ЗДОИ. 

И двата отказа са обжалвани пред АССГ с правната помощ на ПДИ. АССГ отменя и двата оказа като неоснователни.  

 

През октомври 2020 г. Таня Петрова (в. "Сега") подава заявление за достъп до информация, с което иска от директора на ЕАД "Автомагистрали" сключените договори за изграждането на участъци от Автомагистрала „Хемус“ и укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления.През декември 2020 г. Мила Чернева (в. „Капитал“) подава заявление до директора на „Автомагистрали“ ЕАД, за да й предостави информация за фирмите-подизпълнители, сключените договори с тях и изплатените суми за изграждане на Автомагистрала „Хемус“.

 

С Решение № 3032 от 11.05.2021 и Решение № 3963/16.06.2021 АССГ постановява, че „Автомагистрали“ ЕАД е задължен субект по ЗДОИ в качеството на публичноправна организация и дължи отговор по заявление, с което се иска информация за строежа на Автомагистрала „Хемус“. Според съда, заявената и отказана информация (свързана със строежа на Автомагистрала „Хемус“) е обществена такава по смисъла на чл. 2, ал. 1 от ЗДОИ и по-точно от вида служебна информация по смисъла на чл. 11 от ЗДОИ, тъй като е създадена и съхранявана от задължен субект във връзка с дейността му. 

 

Случаите са отразени с публикации във вестниците "Сега" и "Капитал". 

  1. "Сега" осъди Автомагистрали за достъп до договори
  2. Съдът: "Автомагистрали" не трябва да се крие зад частни компании, общественият интерес надделява 
  3. "Автомагистрали" се подигра и на съда

 

Номинацията се отнася до действията на предишното ръководство на "Автомагистрали" ЕАД, по време на което достъпът до горепосочените данни от обществен интерес бе настоятелно отказван.

 

Към септември 2021 г. "Автомагистрали" е оглавено от ново ръководство, което е отворено към гражданството и медиите, активно публикува информация и отговаря на заявления по ЗДОИ. Публикуваме тази бележка след като председателката на Съвета на директорите на дружеството се свърза с ПДИ с молба да се разграничава работата на предишното и на сегашното ръководство.

 

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2023 Фондация ПДИ. Всички права запазени.