За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Номинации
>
2021 г.
>
Журналист
Журналист
КРИТЕРИИ

Критериите за оценка на номинациите в категорията "Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация" са:


1. Темата за достъпа до информация предмет ли е на публикацията?
2. Обществена значимост на темата на публикацията
3. Използван ли е ЗДОИ за разкриване или за потвърждаване на факти?
4. Професионално качество
5. Ефект от публикацията

 

Номинациите трябва да отговарят на всеки от критериите и обемът на текста да не надвишава една страница. Номинации, които не съдържат обосновка към всеки от критериите няма да бъдат разглеждани от журито!

Запазваме си правото да редактираме получените номинации.

Красен Николов, "Медиапул"
Номиниращ: ПДИ

Красен Николов е сред журналистите, които най-често ползват ЗДОИ. Чрез дългогодишната си работа в "Медиапул" допринася за подобряването на публичността на институциите и за разкриването на порочни институционални практики.


Той използва ЗДОИ, за да докаже връзката между спецслужбите, влиянието на бившия народен представител Делян Пеевски и енергетиката през интересен ъгъл – раздаването на луксозни автомобили:

Подслушвачи са ползвали коли на "ТЕЦ Марица Изток 2" и "Булгартрансгаз"

 

АЕЦ е дала луксозен джип, за да се вози "лейтенантът на Пеевски" 


Красен Николов спечели съдебна битка срещу НАП със съдействието на ръководителя на правния екип на ПДИ адв. Александър Кашъмов. Така излезе наяве истината за мащабите на укриването на ДДС, включително кой стои зад най-голямото укриване на ДДС в историята:

НАП не успява да събере 25 милиарда лева от данъци и осигуровки

 

EURACTIV Bulgaria: Христо Ковачки и забъркването на най-голямата българска ДДС афера

 

Как Галя Димитрова от НАП успя да "укрие" ДДС-то 


Има поредица от разследвания за "златните паспорти" и гражданството по заслуги, които стъпват върху информация, придобита от Министерството на правосъдието чрез заявления по ЗДОИ. Те разкриват истинското лице на корупционната схема за продажба на българско гражданство. За гражданството по заслуги сега се води дело със съдействието на ПДИ.
Продажбата на българско гражданство срещу инвестиции - далавера без инвестиции

 

"Златните услуги" са повече от "златните паспорти"


Шеф в "Лукойл" е получил българско гражданство като подарък за довиждане

 
Д-р Заргар, пиарът на Борисов и футболистчетата с особените заслуги 

 

Да получиш гражданство като покажеш няколко милиона на министър



ЗДОИ е използван от Николов и за разкриване на бездействия на настоящото ръководство на прокуратурата, когато става дума за отчетност:
Прокуратурата на Гешев вече не се интересува дали осъжда корумпирани политици


Той пише и за скорошните увеличения в бюджетите на Бюрото по защита при главния прокурор и на други институции в системата на съдебната власт:

Борисов помпа пари към Гешев, а Бюрото за защита наедрява бързо

Здравка Маслянкова, БНР
Номиниращ: Емилия Димитрова-Данкова, координатор на ПДИ

Дезинфектантът за ръце, използван от изборните комисии и гласоподавателите на 4 април, е със съдържание, което не отговаря на изписаното на етикета, и е довел до заблуда на потребителите. Това доказват химичните анализи, направени по поръчка на Българското национално радио и от фирмата производител във Велико Търново.

 

Констатациите станаха публични след разследване на Здравка Маслянкова, което показа, че държавата не упражнява контрол върху съдържанието на средствата за дезинфекция, за които са похарчени над 2 млн. лв. от парите на данъкоплатците.

 

Шумът, който се вдигна след разследването на Здравка Маслянкова и аргументите в защита на нейните разкрития станаха причина Европейската прокуратура да се заеме с договорите за доставка на апарати за белодробна вентилация, респиратори, лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, както и с предпазните средства за участниците в изборите на 4 април 2021 г.

Таня Петрова, в. "Сега"
Номиниращ: ПДИ

В категория "Най-добър журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация", номинираме разследващия журналист от в. "Сега" Таня Петрова.


Тя работи по нашумялата тема за непрозрачния строеж на Автомагистрала "Хемус" и успя да спечели дело срещу държавната компания "Автомагистрали" ЕАД.


Със заявление от октомври 2020, Таня Петрова потърси информация за договорите, сключени от „Автомагистрали“ ЕАД с трети лица за изграждането на участъци от АМ „Хемус“ и за укрепването на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления. Изпълнителният директор на „Автомагистрали“ предостави частичен достъп до обобщена справка за общите три авансови плащания и изпълнения по трите основни договора между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“, но отказа достъп до списъка на всички сключени договори между „Автомагистрали“ и реалните изпълнители, както и до списъците на плащанията по тези договори. Той отказа достъп и до самите договори, както и до информация дали се планира сключването на нови договори за изпълнение с мотив „изричното писмено несъгласие на контрагентите (третите лица)“.


С подкрепата на ПДИ отказът е обжалван пред АССГ. Съдът е категоричен, че като задължен по ЗДОИ субект, чийто капитал е изцяло държавна собственост, "Автомагистрали" дължи пълен отговор на заявлението, а също и че търсената информация е от надделяващ обществен интерес.


Казусът е отразен в статия на Таня Петрова във в. „Сега“ от 19 май 2021 - "Сега" осъди Автомагистрали за достъп до договори, както и в материала на адв. Кирил Терзийски в брой 5, 2021 от информационния бюлетин на ПДИ.


През есента и зимата на 2020 Петрова също така изпраща заявления по ЗДОИ и до Изпълнителна агенция по горите. Спечелването на делото е отразено в статията на Таня Петрова „Сега осъди агенцията по горите за скандалните замени“

 

Търси информация и от Министерството на икономиката относно дейността на "Монтажи" ЕАД: Свързани фирми са взели милионите на държавната "Монтажи".

 

Таня Петрова е носител на почетна грамота в категория "Журналист" от наградите за Деня на правото да знам от 2016 г.

Спас Спасов (в. "Дневник", в. "Капитал")
Номиниращ: ПДИ

Номинация за журналистическо разследване на удълбочаването на каналите на Пристанище Варна по сключеното споразумение между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) и „Транспортно-строителство и възстановяване“ ЕАД (ТСВ „ЕАД“). Използван е ЗДОИ за получаване на голяма част от информацията, свързана с разследването. С подкрепата на ПДИ са спечелени 3 дела срещу откази на ДППИ и ТСВ. Разследването е отразено в редица статии на Спас Спасов във в. „Дневник“.

 

Спечелени дела по ЗДОИ и публикации по казуса:

 

Дело срещу изричен отказ на ДППИ да предостави информация за сключеното споразумение между ДППИ и „ТСВ“ ЕАД за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на Пристанище Варна; компаниите, с които „ТСВ“ ЕАД е сключило договор за изпълнение на проекта и цената, на която според сключените договори ще бъде извършено удълбочаването.

 

Делото е отразено в статия на Спас Спасов във в. „Капитал“ от 28.09.2020 г. със заглавие „Държавна компания е осъдена да обясни как е избрала руски дълбачки по проект за 350 млн. лв.“.

 

Развитието по казуса след спечелването на делото е отразено в статия на Спас Спасов във в. „Капитал“ от 15.10.2020 г. със заглавие „И след съдебно решение: държавна компания отказва информация за 350 млн. лева разход“.

 

Дело срещу изричен отказ на изп. директор на „ТСВ“ ЕАД да предостави справка за договорите с подизпълнители и копия от договорите с подизпълнители, сключени по споразумението между ДППИ и „ТСВ“ ЕАД за удълбочаване на каналите на Пристанище Варна.

 

Дело срещу мълчалив отказ на ДППИ да предостави копие от сключеното споразумение между ДППИ и „ТСВ“ ЕАД за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на Пристанище Варна и Инвестиционния проект за удълбочаването.

 

Решението е отразено в прес-съобщение на Административен съд - Варна от 13 юли 2021 със заглавие „Административен съд – Варна отмени мълчалив отказ на генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“.

 

Решението е отразено в статия на Лили Гранитска в Mediapool.bg от 14 юли 2021 със заглавие „Съдът нареди държавата да каже кой удълбава канала към ТЕЦ-а на Доган“.

 

Казусът е отразен и в публикация на Спас Спасов във в. "Дневник" от 17 юли 2021 със заглавие "Посредникът - как държавата е платила без търг и 400 млн. лв. за руски дълбачки".

 

След спечелване на второто дело срещу ДППИ, ген. директор на предприятието осигурява на Спас Спасов достъп до исканата информация за копие от споразумението и инвестиционния проект под формата на преглед на информацията на място, тъй като същата е в голям обем.

 

Развитието по казуса е отразено в публикация на Спас Спасов във в. "Дневник" от 20 август 2021 със заглавие „Как 230 млн. лв. потънаха във Варненското езеро“.



Здравка Маслянкова (кореспондент на БНР и координатор на ПДИ за Велико Търново)
Номиниращ: ПДИ

Номинацията е за разследването на Здравка Маслянкова относно това как са изхарчени от Министерство на здравеопазването (МЗ) 2,1 млн. лв. за противоепидемичните мерки на изборите на 4 април 2021. Голяма част от информацията по разследването е получена по реда на ЗДОИ. Със заявление е поискано от МЗ да предостави копия от договорите за доставка на лични предпазни средства и дезинфектанти за изборите. След удължаване на срока за произнасяне по заявлението, от МЗ предоставят исканата информация.

 

Казусът е отразен в репортаж на Здравка Маслянкова от 16 април 2021 със заглавие „Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите“ в предаването „Хоризонт за вас“ по БНР.

 

Казусът е отразен в публикация на Здравка Маслянкова в  Брой 4 (208) 2021 на бюлетина на ПДИ със заглавие „Дезинфектантът за ръце, използван на парламентарните избори, е със съдържание, неотговарящо на изписаното на етикета“.

 

Публикацията от бюлетина на ПДИ е препечатана в сайта „За истината“ на 10 май 2021 със заглавие „Дезинфекция на изборите – как здравното министерство е похарчило над 2 млн., за да ни пази докато гласуваме“.



28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2022 Фондация ПДИ. Всички права запазени.