За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Номинации
>
2021 г.
>
Гражданин
Гражданин
КРИТЕРИИ

Критериите за оценка на номинациите в категорията "Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДOИ" са:

 

1. Последователност при търсенето на информация
2. Упоритост – използвани ли са докрай всички процедури по ЗДОИ?
3. Обществен ефектНоминациите трябва да отговарят на всеки от критериите и обемът на текста да не надвишава една страница. Номинации, които не съдържат обосновка към всеки от критериите няма да бъдат разглеждани от журито!

Запазваме си правото да редактираме получените номинации.

In memoriam: Почетна награда „Златен ключ“ за Юлиян Чолаков
Номиниращ: ПДИ

Програма Достъп до Информация по повод Деня на правото да знам връчва почетна награда „Златен ключ“ на Юлиян Чолаков за дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и приноса му към по-голямата отвореност и отзивчивост на институциите.

Юлиян Чолаков е от град Варна и е създател на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията – СОПА. Той бе сред най-активните граждани в черноморската столица и сред инициаторите на Референдума за Морската градина и крайбрежната алея на Варна.

Чолаков води десетки дела с държавни, общински и съдебни органи по въпроси за защита на гражданските права и обществен интерес, включително и за достъп до обществена информация.

През 2009 г. Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията – СОПА е носител на наградата „Златен ключ“ за Деня на правото да знам в категорията "Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация". Тогава наградата бе връчена за активно използване на ЗДОИ, публикуване на заявленията, решенията по тях и получените документи на интернет страницата си.

Интервю с Юлиян Чолаков от брой 9(69) на месечния Информационен бюлетин на ПДИ за 2009: ЗДОИ е само един от инструментите на сдружението в стремежа ни към върховенство на закона.Николай Неделчев
Номиниращ: Красен Николов, журналист в Mediapool

Николай Неделчев е сред най-активните и успешни антикорупционни активисти през последните години. Впечатляващ е начинът, по който той използва Закона за достъп до обществена информация, за да реализра своите проекти, които намират и голям обществен отзвук.

 

Тази година той спечели делото срещу главния съдебен инспектор Теодора Точкова, от което цялото общество научи за тоталното бездействие на съдебния инспекторат по скандала ЦУМ-гейт.

 

Неделчев успя да осъди финансовата инспекция (АДФИ), за да получи докладите от проверките по казуса със ски зоната над Банско. Това дело постигна пробив в една порочна практика, измислена неотдавна от шефа на АДФИ - и ползвана и от други органи и институции. Това е практиката "прокурорът не дава", защото имало образувана прокурорска проверка. В рамките на делото Неделчев успя да докаже, че прокурорската преписка така и не е прераснала в досъдебно производство. Следователно дали прокурорът "дава" да се разпространи информация е без значение. Сега и други състави на АССГ започнаха да отменят подобни откази. (Николай Неделчев срещу Директора на Агенция за държавен финансов контрол

 

По дело, заведено от Неделчев, е постигната победа срещу Държавен фонд "Земеделие" да предостави пълен списък на делата за "къщи-за-тъщи". Оказа се, че от ДФЗ масово губят делата си пред съда (Николай Неделчев срещу Изпълнителния директор на Държавен Фонд "Земеделие"

 

Без съмнение Николай Неделчев заслужава да бъде отличен за своите успехи и борбата му за прозрачно и отчетно управление. Така той доказва, че ЗДОИ е изключително силен антикорупционен инструмент.

Марта Георгиева
Номиниращ: ПДИ

В последните няколко години Марга Георгиева (общински съветник от Столичен общински съвет) активно използва ЗДОИ, за да събира информация за дейността на Столична община (СО), ОП „Екоравновесие“ и столичните приюти за бездомни животни, както и информация за незаконни строежи в Природен парк „Странджа“.

 

Когато институциите отказват информация, Марта (с подкрепата на ПДИ) доста успешно води дела срещу отказите.

 

Спечелено дело срещу мълчалив отказ на СО да предостави информация за дейността на ОП „Екоравновесие“ и в частност дейността на предприятието, свързана с настаняването на бездомни животни в приюти.

 

Спечелено дело срещу изричен отказ на кмета на Община Царево да предостави копия от няколко свои заповеди и справка за издадените разрешения за строеж в местността „Поляните“, с. Синеморец.

 

Спечелено дело срещу частичен отказ на зам.-кмета на СО, отговарящ за Направление „Зелена система, екология и земеползване“, да предостави информация за дейността на приютите за безстопанствени кучета, стопанисвани от ОП „Екоравновесие“, в столичните  квартали „Горни Богров“, „Слатина“ и „Сеславци“, по време на първия месец от извънредното положение.Драгомир Гелев
Номиниращ: ПДИ

Номинираме за Златен ключ в категория "Гражданин" Драгомир Гелев - активно търсещ информация по ЗДОИ от години и деен член на Инициативен комитет "Овча купел".


През пролетта на 2021, след получен отказ по ЗДОИ, Гелев осъжда с помощта на ПДИ Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 


Първоначално Гелев иска със заявление от февруари 2021 информация за състоянието и поддръжката на мост над река Владайска, в участъка между Княжево и Владая. С отговора на заявлението председателят на Управителния съвет (УС) на АПИ предоставя частичен достъп – информация за действията по поддръжка на съоръжението, но отказва последния доклад от проверка на състоянието на същото. С подкрепата на ПДИ частичният отказ е обжалван пред АССГ. Съдът счита търсената със заявлението информация за напълно отговаряща на целта на ЗДОИ, а именно да се осигури широка информираност на гражданите за дейността на задължен по ЗДОИ субект. Търсената информация несъмнено е от надделяващ обществен интерес и съдът задължава АПИ тя да бъде предоставена.


През октомври и декември 2020 Драгомир Гелев търси информация от Министерство на здравеопазването относно Националната здравно-информационна система. Отначало от министерството препращат заявлението на държавната "Информационно обслужване" АД. След подаване на жалба, от МЗ предоставят търсената информация.


През юни 2020 Гелев изпраща заявления до софийски районни кметове относно правилата за отговор по негов сигнал за разрушен път в район "Овча Купел" на Столична Община. Завлянието му е оставено без разглеждане. 


В началото на 2020 той  търси информация и от  ИА "Автомобилна администрация" (ИААА) списъци за субисдираните от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България и ИААА автобусни линии. Получава отказ относно вътрешноградските линии. 


През 2019 г. Гелев, с подкрепа от ПДИ, успешно осъжда и кмета на столичния район "Овча купел" заради отказа му да предостави информация за премахването на ограда и изграждане на нова на ОУ 53 „Николай Хрелков“ в кв. „Горна баня“.

 

В бюлетина на ПДИ е проследено развитието на две от неговите съдебни дела: срещу АПИ и срещу кмета на район "Овча купел".

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2023 Фондация ПДИ. Всички права запазени.