За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2015 г.
>
Вързан ключ
Вързан ключ


Министерство на околната среда и водите получи антинаграда „Вързан ключ” за позицията им, че по реда на ЗДОИ може да се иска информация, но не и достъп до конкретни документи. В съответствие с тази позиция, министерството и подчинените му структури редовно отказват да предоставят конкретни документи. В случаите, когато министерството разрешава достъп, то става чрез преразказване на документите в писмени справки, за които понякога се искат баснословни суми.

 

Стефан Ангелов от ПДИ представи шестте номинации в категорията „Най-абсурден или най-смешен случай или практика за достъп до информация”. „Като че ли тази година преобладават абсурдните случаи, а смешните са по-малко”, сподели Стефан Ангелов.

„Срамота” бе присъдена на ОДМВР Перник затова, че заличи имената на служителите по ЗДОИ в предоставената заповед за тяхното назначаване и така заявителят отново не знае към кого да се обърне, за да получи информация. И тъй като нямаше представител на институцията, Срамотата взеха от „Активни за Перник”, за да я връчат на заслужилата институция.

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.