За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Церемонии

Застъпниците за свобода на информацията по света отбелязват различно 28 септември. Организират се семинари, конференции, концерти, представления. Връчват се награди, заснемат се видео клипове, композира се музика. Отбелязван от десетки организации и активисти по света, празникът бе признат от много правителства и комисари по информацията. 

 

От 2003 ПДИ връчва награди за принос в областта на свободата на информация на специална церемония, която провеждаме на 28 септември. За целта набираме номинации за шест категории – четири положителни и две негативни. Критериите са достъпни в секцията Номинации. Набирането на номинации е свързано с постоянното наблюдение на практиките по предоставяне на информация и застъпничество за подобряване и на активността в използването на правото на информация.

 

Жури избира победителите сред десетки номинации.

 

Със „Златен ключ” отличаваме заслужилите с активността си граждани, НПО и журналисти и развилите положителни практики институции, а с „Катинар” и „Завързан ключ” порицаваме практики, които нарушават правото на достъп до информация.

 

За дванадесет години, през които ПДИ организира и провежда церемонията, бяха връчени 71 награди и 105 грамоти. С времето наградата „Златен ключ” се превърна в символ на свободния достъп до обществена информация, прозрачно управление и отчетност. 

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.