За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2015 г.
>
Журналист
Журналист

Здравка Маслянкова с наградата

 

 

Здравка Маслянкова с наградата

„Златен ключ” в категорията „Най–добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация” бе присъден на Здравка Маслянкова от в. “Янтра днес” за разследването с помощта на Закона за достъп до обществена информация и серията публикации, в резултат на които бе спряно изграждането на завод за хлор в Горна Оряховица. „Разследването ми отне 4 месеца и приключи, когато инвеститорът официално оттегли инвестиционното си предложение за 20 млн. лв. ЗДОИ е наистина важен инструмент при подготовката на разследвания, при разкриването и доказването на факти”, сподели Здравка Маслянкова.

 

Интервю със Здравка Маслянкова четете в брой 9(141) на месечния Информационен бюлетин на ПДИ за септември 2015: Здравка Маслянкова: Не е важен пътят в разследването, важен е общественият ефект.

Господари на ефира

 

 

Владислав Василев от "Господари на ефира"

За пръв път журито реши да връчи специална Грамота за изключителен принос към прозрачността и отчетността на институциите на екипа на „Господари на ефира“. Наградата е за използването на ЗДОИ, за проследяването дали и как институциите предприемат действията, които обещават след разкрития за нередности в ефира на предаването.

 

„Чувствам се доста тъжен, когато правим подобни разследвания, защото на практика показахме, че точно тези, които трябва да следят за сигурността на всички, нарушават закона по отвратителен начин. Обръщам се към всички граждани да използват правото си на достъп до информация, защото именно то изключително помага да се спрат безобразията в институциите", подчерта Владислав Василев от „Господари на ефира”.

Юлиан Христов

 

 

Юлиан Христов с грамотата

Грамота бе връчена на Юлиан Христов от OFFNews за използването на ЗДОИ, както за събиране на данни за всекидневната си репортерска работа, така и за да проведе свои разследвания.

 

„Последните години институциите станаха по-прозрачни и по-предпазливи в отказите си. Има едно място обаче, където информацията потъва като в черна дупка. Това са специалните служби, които и до днес са запазили един рефлекс за тотално засекретяване. Пожелавам на себе си, на колегите, с помощта и на ПДИ, да успеем в следващите години да разкрием повече от т .нар. досиета на прехода”, сподели Юлиан Христов.

 

 

С Грамота бе удостоен и Спас Спасов, кореспондент на в. „Дневник” и „Капитал” за Варна за множеството разследвания и публикации през годината, подкрепени с информация, получена чрез ЗДОИ.

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.