За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2015 г.
>
НПО
НПО

Люба Батембергска с наградата

 

 

Люба Батембергска от "Да спасим Кара дере"

„Златен ключ” в категорията „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация бе връчен на гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“ за използване на ЗДОИ и публичните регистри за осветляването на детайли по планираното застрояване на територията на Кара дере, както и за установяване на законови нарушения.

 

„За всяка кауза е важно да има край. Надявам се нашият да е скорошен и положителен, както тази награда. Оказва се, че има доста нарушения при застрояването на Кара дере и именно достъпът до информация е сред начините те да бъдат доказани. Получената иформация помага и за защитата на мястото, тъй като там има и много защитени видове”, отбеляза Люба Батембергска от гражданската инициатива.

 

Интервю с Люба Батембергска четете в брой 9(141) на месечния Информационен бюлетин на ПДИ за септември 2015: За всяка кауза крайният резултат е съществен

д-р Стойчо Кацаров

 

 

д-р Стойчо Кацаров с грамотата

Център за защита на правата в здравеопазването получи Грамота за активната кампания и водене на съдебно дело срещу отказ на НЗОК, в резултат на което бе изменено законодателството и създадено задължение за публикуване на онлайн информация за изплатените средства на болниците, за лекарства и др. Информацията е систематизирана в платформата "Добрите болници" www.dobritebolnici.info.

 

„С достъпа до обществена информация ще сме успели тогава, когато той спре да е повод за празник, а се превърне във всекидневие, както за питащите, така и за отговарящите. Смятам, че застъпниците за свобода на информацията трябва да обменяме опит, така както администрацията го прави. За нас тази награда е ценна не толкова като оценка за нашата работа, колкото, че я получаваме от ПДИ. Ако сме постигнали някакви успехи в достъпа до информация,  дължим го именно на ПДИ”, сподели д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на ЦЗПЗ.


 

 


Асоциация „Приятели на железопътния транспорт“ бе удостоена с Грамота за последователно и упорито търсене на информация, свързана с железопътните услуги в България и двете спечелени съдебни дела за достъп до информация, в резултат на които бе получена важна информация, свързана с пътническия железопътен транспорт в страната.

"Асоциацията ще продължи да се бори за подобряване на железопътния транспорт в България", каза представителят на организацията при взимането на наградата.28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.