За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2012 г.
>
Журналист
Журналист
Красен Николов

Награда „Златен ключ” за 2012 г. в категорията "Най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация" журито присъди на Красен Николов от Медиапул за използването на ЗДОИ и позоваването на информацията, получена по ЗДОИ за подготовката на публикации от голямо обществено значение – помилванията по време на мандата на Първанов – Марин; работата на МВР; прозрачността на БОРКОР и проследяване дейността на застъпниците за свобода на информацията в страната. 

 

Красен Николов ефективно популяризира правото на достъп до информация чрез множеството публикации, в които се заявява използването на ЗДОИ.  

 

Г-н Милчо Боров, изпълнителен директор на Фирма Кантек, връчи и предметна награда на Красен Николов - фотоапарат Canon.

 

Интервю с Красен Николов четете в месечния Информационен бюлетин на ПДИ, брой 9(105), септември 2012: Красен Николов: Свободата да питаш те прави журналист и гражданин.

Живко Константинов

През 2012 г. журналистът Живко Константинов от Нова ТВ бе удостоен с почетна Грамота за използването на ЗДОИ за разкриването на нередности, свързани с изготването на реплики и копия на български съкровища.

В резултат на излъченото разследване в Темата на Нова -"Съкровища по каталог" на 15.01.2012 г., отговорните институции започват проверки на всички фирми, които незаконно са продавали копия и предмети с търговско предназначение на държавата. Към една от фирмите е заведено следствие за незаконното използване на държавна ценност за комерсиална цел. За другите две фирми, които Нова телевизия "хвана" в издънкая все още се водят разследвания от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата.

В. „Отзвук” – Смолян бе удостоен с почетна Грамота за използването на ЗДОИ за журналистически разследвания, разпространяването на информация как законът може да служи на гражданите за постигане на по-голяма отчетност и принос за утвърждаването и разпространяването на ценностите, свързани с достъпа до информация, прозрачността на институциите и тяхната отчетност пред гражданите на местно ниво.

Вестникът подава заявления в продължение на поне 2-3 години до кмета на общините в областта, областния управител и други институции, с цел да получи информация за свои разследвания.  През 2011 г. завежда дело срещу отказа на кмета на община Смолян Д. Янкова да предостави достъп до два договора за сметопочистването, което печели окончателно през 2012 г. И по време на делото, и след получаването на самите документи през лятото на 2012 г. публикува материали, подлагащи на анализ политиката на общината по отношение на тези дейност. Медията отразява и случаи, в които отделни граждани ползват ЗДОИ.

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.