За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Номинации
>
2020 г.
>
Гражданин
Гражданин
КРИТЕРИИ

Критериите за оценка на номинациите в категорията "Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДOИ" са:

 

1. Последователност при търсенето на информация
2. Упоритост – използвани ли са докрай всички процедури по ЗДОИ?
3. Обществен ефектНоминациите трябва да отговарят на всеки от критериите и обемът на текста да не надвишава една страница. Номинации, които не съдържат обосновка към всеки от критериите няма да бъдат разглеждани от журито!

Запазваме си правото да редактираме получените номинации.

Димитър Пецов
Номиниращ: Магдалена Генова

Митко Пецов е познат в град Силистра с разкритията си по ЗДОИ, а и не само.

 

Групата "Граждански контрол Силистра" във Фейсбук, която той създаде и администрира, мога да твърдя, че промени нагласите на съгражданите ни към по-смело заявяване на несъгласие с решенията на Общинската администрация, когато е в нарушение на закона и отстояване на своите граждански права.

 

През годините и въпреки големия натиск, на който бе подложен неведнъж от силните на деня, Пецов остана безпристрастен стожер над законосъобразността и верен на себе си и своя стил, а именно изнасяне на достоверни факти и изобличаване на незаконосъобразни действия и опити за намеса и облагодетелстване на определени хора в града и в решенията на общинска администрация.

 

Успех му пожелавам от сърце! Той го заслужава!

Станимир Стоянов, гр. Хасково
Номиниращ: Красимира Славова, координатор на ПДИ

Номинирам Станимир Стоянов от Хасково в категорията „Гражданин, най-активно упражнявал правата си по ЗДОИ“. 

 

По повод масовото несанкциониране на неправилно паркирани автомобили по улиците на Хасково, след запитване по ЗДОИ, направено от Стоянов към Община Хасково, се оказва, че за цялата Община отговарят 15 човека. За 230 работни дни (01.01.2019 – 30.11.2019) те са написали общо 3865 фиша за неправилно паркиране, или по 16 фиша на ден, т.е. по фиш на човек за работен ден.

 

Целта на запитването на Стоянов бе да покаже, че има нецелесъобразно разходване на данъците, внесени в местната хазна от хасковлии с поддържането на числен състав в звената "Контрол, обществен ред и законност" КОРЗ и Общинска полиция, които не са достатъчно продуктивни.

Доктор о.к.и.н. Петър Кърджилов
Номиниращ: Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" и зам.-председател на Национално движение "Екогласност"

Номинирам Петър Кърджилов, доктор по Обществени комуникации и информационна науки, в категорията "Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДOИ" заради важни и обществено значими негови търсения на информация, свързани с безопасността, здравето и живота на всички български граждани, както и прилагането на закона от съответните институции.

 

Като млад учен д-р Петър Кърджилов бързо навлезе в сферата на използване на ЗДОИ не от формален "спортен" интерес, а за задълбочено изучаване на важни обществени проблеми и активно огласяване на обществени опасности от нарушаване на законоустановени норми. С академична последователност и упоритост той бързо стана един от шепата българи, огласяващи недъзи в първата българска ядрена централа.

 

През 2019 г. д-р Кърджилов два пъти поиска по ЗДОИ от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) докладите на АЕЦ "Козлодуй" за четири сериозни събития в блокове 5 и 6 на централата, които, според ядрени експерти, допринасят за силно износване на реакторните компоненти, като натрупването на подобни инциденти във времето увеличава риска от ядрена авария с изтичане на радиоактивни изотопи/частици, извън реакторите. И в двата случая достъпът до тези доклади му беше отказан от Председателя на независимия ядрен регулатор, с аргумент несъгласието на ръководството на АЕЦ "Козлодуй" поради страх от огласяване пред обществото на скриваните опасни истини. През 2020 г. Петър води съдебни дела срещу двата отказа, незачитащи важен обществен интерес по темата-табу за повечето медии, като е решен, ако се наложи, да продължи борбата си за достъп до докладите и с жалба пред Комитета за спазване на Орхуската конвенция.

 

През 2020 г., при разразяването на кризата с COVID-19, след поредица объркващи и противоречиви съобщения относно мерките за защита, както и липсата на информационен сайт за кризата (проблем, акцентиран и от ПДИ), д-р Кърджилов поиска по ЗДОИ информация от Министерския съвет и от ръководителя на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. В. Мутафчийски за това дали е спазен Законът за защита при бедствия (ЗЗБ) при създаването на кризисния щаб. Отговорите от МС и проф. Мутафчийски показаха, че законът не е спазен - премиерът Борисов, вместо да създаде кризисен щаб според разпоредбите на ЗЗБ, е създал по същество една група от съветници към МС (работна група), като лично той взема решенията относно прилагащите се мерки за защита от вируса на базата на популистки и субективни свои преценки. Съгласно ЗЗБ мерките за защита при криза са отговорност на председателя на кризисния щаб.

 

Убеден съм, че Петър Кърджилов заслужава това обществено признание в "Деня на правото да знам", което ще му помогне да бъде разпознат и като учен в областта на публичната комуникация при рискове и кризи, и като граждански активист, работещ в полза на обществото, вместо предимно като "пиарът на госпожа Иванчева", както сега е популярен в медиите.

 

Следните медийни публикации индикират резултати от активното използване от д-р Кърджилов на правата му по ЗДОИ в двата случая:

 

Инцидентите в АЕЦ "Козлодуй":

Актуално: "Отправено е искане за огласяване на причините за два инцидента в АЕЦ "Козлодуй"

Актуално: "Заради неяснотата за два инцидента в АЕЦ "Козлодуй" се стигна до съд"

Фрогнюз: "Петър Кърджилов подаде жалба срещу отказ на информация за инцидентите в АЕЦ „Козлодуй”

 

Противоречивата информация и фиктивният кризисен щаб при кризата с COVID-19:

Фрогнюз: "Д-р Петър Кърджилов: Борисов грубо нарушава Закона за защита при бедствия"

Актуално: "Как се управлява кризата с коронавируса в България?"

Фрогнюз: "Петър Кърджилов показа заповедта за създаването на НОЩ"

Фрогнюз: "Д-р Петър Кърджилов за Фрог: Излизането на Великден ще бъде най-големия престъпен гаф в историята на Борисов"

Димитър Пецов, гр.Силистра
Номиниращ: Калина Грънчарова, Координатор на ПДИ за област Силистра

Повече от пет години Димитър Пецов активно ползва ЗДОИ при търсене на информация за работата на местната власт и държавните институции и я отразява с публикации в социалните мрежи, с което е пословичен в своята упоритост и последователност.

 

На 27 април т.г. той подава по ЗДОИ до Директора на ОДМВР-Силистра във връзка с публикация в онлайн изданието "Кворум Силистра" и на сайта на БТА за анонимен дарител на Полицията. Със заявлението той е поискал информация за имената на дарителя/дарителите; за формата и общата стойност на доставките на храните и напитките, дарявани на служителите; срокът, за който са се осъществявали доставките; спазени ли са изискванията на Закона за МВР за приемане на дарения; документите, които съдържат данни за регламентация на дарението; спазени ли са всички противоепидемични изисквания при извършване доставките на КПП; информация от кои хранителни заведения, магазини и складове е била доставяна храната, а също имената на собственика на частния автомобил, марката и регистрационния му номер, от който, според публикациите, са се извършвали ежедневните доставки.

 

Няколко дни след подаване на заявлението, докато шофира, Димитър Пецов е спрян от полицаи, които "намират" в колата му наркотици, той е арестуван и престоява в ареста 24 часа. Случаят придоби национална известност и е широко отразяван от медиите. Основно се прави връзка между подаването на заявлението и намирането на наркотиците и се изтъква като тормоз и опит за сплашване, заради питането по ЗДОИ. /"Дневник": Димитър Пецов, активист: Арестът ми прилича на сплашване към мен и всеки, който е с позиция/

 

Междувременно от ОДМВР-Силистра препращат заявлението до Областния управител с мотива, че не съхраняват търсената информация. От Областна администрация дават отговор, като посочват бизнесмен от града като дарител. Информацията за него обаче не съвпада с публикацията в медиите и поражда съмнения за нерегламентирани дарения към полицията от друг човек, който остава анонимен.

 

Към настоящия момент тече разследване срещу Пецов с обвинение за притежание на наркотици. Международната неправителствена организация Комитет за защита на журналистите излезе с декларация от Ню Йорк за сваляне на обвинението срещу Димитър Пецов, като прави връзка с питането по ЗДОИ и намирането на наркотиците от полицията. /Комитет за защита на журналистите: "Български разследващ журналист е арестуван за притежание на наркотици дни след като подава заявление за достъп до информация" (на английски)/

 

За Димитър Пецов 2020 г. е характерна и с успешното използване на информацията, която се публикува от институциите по правилата на чл. 15 т. 8 от ЗДОИ за активна прозрачност. В сайта на Община Силистра, в секция "Профил на купувача", Пецов установява, че има нарушения на ЗОП от страна на Община Силистра при възлагане на обществена поръчка за сключване на застраховки на автомобилите на Общината с една определена фирма. За да се заобикалят правилата на ЗОП, се използва като основание извънредното положение заради COVID-19 в страната. След негова публикация на страницата на група "Граждански контрол Силистра", Неправителствената организация "Антикорупционен фонд" се сезира за случая и подава сигнал до АДФИ, откъдето образуват проверка на Община Силистра. /Публикация на Пецов във Фейсбук групата ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ СИЛИСТРА: „ПОЛОЖЕНИЕТО Е ИЗВЪНРЕДНО“ - ОБЩИНАТА ЗАСТРАХОВАНА ПРИ МАДЖО/

 

На 10 септември т.г. Димитър Пецов входира още едно заявление по ЗДОИ до кмета на Община Силистра, повод, за което са месечни отчисления от Община Силистра по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците в специалната сметка - депозит. Чрез заявлението по ЗДОИ Димитър Пецов търси информация за общата сума на невнесените месечни отчисления от Община Силистра, за какъв период не са внесени, коя е причината за това, за какво друго са разходвани сумите от отчисленията.

София Ключкова, гр. Велинград
Номиниращ: Тодор Гроздев, координатор на ПДИ

Номинирам София Ключкова от Велинград като гражданин, макар че формално тя е председател на инициативен комитет "Да поработим за Велинград".

 

Номинирам я и за активността й, и за това, че тя усилено търси не само своите права чрез ЗДОИ, а и правата на съгражданите си. Въпреки че е на 78 години, тя не спира да подава заявления по ЗДОИ до Община Велинград, РДНСК, ДНСК, Басейнова дирекция-Пловдив, различни министерства, а през тази година благодарение на усилията й прокуратурата успя да събере доказателства и да събори в съда заповед на РДНСК която оставя в сила скандално решение на община Велинград отпреди години, узаконяваща хем незаконен двуетажен ресторант, който отгоре на всичко попада и в защитения парк "Клептуза" (собственост на известен бизнесмен, бивш общински съветник и бивш лидер на политическа партия във Велинград).

 

Последните заявления по ЗДОИ през тази година, подадени от Ключкова, са за работата на общинската болница в СПА столицата на Балканите, а наред със заявленията, тя пише жалби и отправя питания до НС посредством депутати от Пазарджишкия избирателен район. "Подавам заявления до много институции и почти всички от тях ми отговарят в срока по ЗДОИ. А на хората искам да кажа това, което казвам на децата си: "Ако вие не воювате за информация, няма кой да ви помогне."

инженер-математик Петър Пенчев Троянски
Номиниращ: Петър Пламенов Кърджилов

Петър Пенчев от 2006 г. до днес, последователно и упорито, с използване на всички процедури по ЗДОИ, търси и използва в съдебни дела информация за проекта на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци (РАО) за погребването им за вечни времена, като отстоява да се спазят указанията на Международната агенция за атомна енергия погребването да е под земята, а не на повърхността, както е започнатият преди две години строеж.

 

През 2019 г. той подаде заявление по ЗДОИ до Председателя на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) – за констатациите и препоръките на АЯР към проекта и строителството на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Още на 14.10.2019 г. съдебен състав с председателството на Председателя на Административен съд-Монтана отмени изричния отказ на Председателя на АЯР без право на обжалване, съгласно новата разпоредба по ЗДОИ от 01.01.2019 г. Последва неизпълнение от последния на съдебното едноинстанционно по ЗДОИ решение и двукратна недопустима касация пред две инстанции на Върховния административен съд, които категорично потвърдиха решението на първата инстанция; ново неизпълнение от Председателя на АЯР с трети отказ да изпълни съдебното решение; ново дело в АС-Монтана по жалба на П. Пенчев срещу отказа и потвърждение от съда на първото дело по ЗДОИ; нов отказ на Председателя на АЯР и в текущия момент има висящо в съда искане на П. Пенчев съдът да наложи глоба от 2000 лв. на незачитащия съдебните решения по адм. д. № 451/2019 г. и № 288/2020 г. по описа на АС-Монтана, адм. д. № 13867/2019 г. и № 1169/2020 г. на ВАС, както и нова недопустима касационна жалба по ЗДОИ до ВАС от Председателя на АЯР.

 

Пак за същото Хранилище за РАО и пак с документи, получени по ЗДОИ - този път от журналистите от Еврочикаго Петър Стаматов и Мариана Христова, Петър Пенчев внесе миналия месец в съда искане за преразглеждане решенията по ОВОС, защото полученият от АЯР документ сочи ограничението на погребване в това хранилище на дългоживеещи радионуклиди (10 от всичките 24) със запазване на тяхната радиоактивност за повече от триста години (колкото е проектният живот на хранилището), тъй като се касае за хиляди, милиони и милиарди години запазване на радиоактивността, което представлява опасен риск за здравето и живота на днешните граждани но и за хиляди техни поколения, не само в България и съседна Румъния, но и за цяла Европа.

Дияна Бончева, Ямбол
Номиниращ: Даниела Божинова

Работи упорито през последните три години за добиване и оповестяване на информация относно проучвателни работи и предстоящи златодобивни производства в района на общините Болярово и Елхово. Без нейната активна роля те щяха да продължат да са неизвестни на засегнатите страни - местни власти и граждани, живеещи в същия регион вероятно до отварянето на самите златодобивни мини.

 

Дияна извади на показ факти за неспазване от страна на институции и инвеститори на екологичните изисквания и процедури, изискванията на националната сигурност и граничен контрол (предвид обхващането на прилежащи до границата с Турция територии), както и заплахата за наличните исторически и културни обекти в района. Благодарение на направените от Дияна разкрития местните общности и власти можаха да предприемат информирани действия за Местна гражданска инициатива по ЗПУГДВМС, която да се противопостави на незаконосъобразните решения за златодобив, застрашаващи средата и здравето на местните хора.

 

Специално желая да подчертая, че Дияна не само разкри фактите, ползвайки всички възможности на ЗДОИ и своя предишен опит на граждански активист и журналист, както и екологичното законодателство и всякакви релевантни за случая нормативни актове. Нещо много повече - Дияна мобилизира засегнатите страни да упражнят правата си чрез законовите инструменти за включване като страна в проблема и неговото бъдещо решение, надявам се, в обществен интерес.

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.