За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2017 г.
>
НПО
НПО

Спас Спасов

 Ивайло Хлебаров и Деница Петрова

Награда „Златен ключ” в категорията Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация през 2017 бе връчена на  "За Земята - Достъп до правосъдие" и "Грийнпийс"-България за активно и резултатно използване на ЗДОИ в усилията им да получат достъп до данните за качество на въздуха в София, за медийната и публична кампания, която предизвика широк обществен отзвук. 

 

„Благодарим за наградата и за подкрепата, която ПДИ ни оказа в този казус. Зад тази награда стои каузата на правото да дишаме чист въздух. Историята все още няма своя край. Все още не знаем какво дишаме почасово в София, но се надяваме да научим скоро “, заяви Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България.

 

„Имам честта за втори път да получа „Златен ключ“ от името на „За Земята“. Може би забелязвате, че името на организацията този път е „За Земята - достъп до правосъдие“. Така е, защото през последните години има един поход на ксенофобия, омраза, на все повече трудности пред хората, които искат да  развиват гражданското общество чрез достъп до информация и достъп до правосъдие. Посвещавам наградата на колегите в „За Земята“ и в „Грийнпийс“, с които работим по темата „въздух“ и на всички, които искат и се борят за чист въздух“, допълни Ивайло Хлебаров от "За Земята - достъп до правосъдие".

 

Четете интервю с наградените в месечния информационен бюлетин на ПДИ за септември 2017: Достъп до данните за чистотата на въздуха в София е само част от мащабна кампания.

Национална мрежа на децата

Почетна грамота в категорията бе връчена на Национална мрежа за децата за последователно и ефективно използване на Закона за достъп до обществена информация за подготовката на независимия мониторингов доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“, който има съществен обществен ефект за промяната на политиките в областта. 

 

„Искаме да стъпваме на истински данни в работата си и чрез Бележника да помагаме политиките за децата да стават по-добри и подкрепата към семействата да бъде ангажимент на институциите, отговорни за това“, заявиха от НМД, получавайки грамотата.

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2023 Фондация ПДИ. Всички права запазени.