За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2017 г.
>
Журналист
Журналист

Спас Спасов

Илия Вълков

Журналистът Илия Вълков от BiT бе удостоен с наградата „Златен ключ” през 2017 за последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за достъп до втората стенограма от консултациите по казуса Корпоративна търговска банка (КТБ), проведени при президента на 14 юли 2014 и за широкото медийно отразяване на казуса, предизвикал голям обществен отзвук.

„Благодаря за наградата. Тя е с голяма емоционална стойност за мен. Не само защото е сред малкото авторитетни журналистически награди в България, но и защото я получих  след като три пъти бях номиниран. Златният ключ е важен за мен и защото през последните петнадесетина години ПДИ се утвърди като една от малкото неправителствени организации, които помагат реално на медиите и на журналистите да правят истинска журналистика - знаете колко трудно е на моменти да се добереш до важна обществена информация“, каза Илия Вълков.

Интервю с Илия Вълков четете в месечния информационен бюлетин на ПДИ за септември 2017: Илия Вълков: Ако не съм сигурен в себе си, търся съдействието на ПДИ

Мариета Димитрова

Мариета Димитрова

Почетна грамота получи Мариета Димитрова, Благоевград Нюз за използването на ЗДОИ в разследването й за злоупотреби при санирането в Благоевград в рамките на Националната програма за енергийна ефективност; за предизвиканите кадрови промени в общината и на проверка от страна на Прокуратурата в Благоевград в резултат на изнесените в рамките на разследването данни.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Асен Йорданов

Асен Йорданов от "Биволъ"

Независимият сайт „Биволъ“ също бе отличен с Грамота за използването на ЗДОИ за редица разследвания и публикации по обществено значими теми, особено тези, свързани със стабилността на банковия сектор в България. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Самуил Димитров от в. „Сега“ също получи Грамота за използването на ЗДОИ и последващи публикации, базирани на получената информация, които целят по-голяма прозрачност и отчетност на институциите в структурата на Министерство на вътрешните работи. 

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2023 Фондация ПДИ. Всички права запазени.