За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2016 г.
>
Журналист
Журналист

Спас Спасов

 

 

Спас Спасов

Наградата „Златен ключ“ бе връчена на Спас Спасов, кореспондент за Варна на в. „Дневник“ и в. „Капитал“, за последователно и резултатно използване на ЗДОИ в разследването си за финансирането на частни медии в десет български общини през местните им бюджети, в рамките на което подготвя серия от аналитични статии. „Бях сигурен, че съм свършил важна работа с това разследване. Благодаря на ПДИ и Фондация „Америка за България“ за подкрепата,  която ми даде възможност да отделя три месеца и да работя по това разследване. Информацията, която получих, показа не само, че пресата в България е в дълбока криза, но показа една картина на тотална безконтролност, в която работи местната власт в България. Когато една власт работи без контрол, тя атрофира и спира да работи в обществена полза“, каза Спас Спасов.   

 

Интервю със Спас Спасов четете в брой 9(153) на месечния Информационен бюлетин на ПДИ за септември 2016: Ползването на информация е база за откриване на някаква истина, останала невидима .

Цветелина Йорданова

 

 

Цветелина Йорданова"

Цветелина Йорданова от Медиапул бе отличена за използването на ЗДОИ за повишаване обществената чувствителност по въпроса за достъп до декласифицирани документи.

 

„Опитахме се да поставим въпроса с декласификацията, тема, която е подценена от обществото. Много институции не оповестяват декласифицираните документи, които по закон са публични. Те стигат до Държавния архив много години след като това трябва да е сторено. Често не се спазва и двегодишния срок за декласифициране. Ще продължим да работим по темата“, каза Цветелина Йорданова. 

 

 

Таня Петрова

 

 

Таня Петрова

Таня Петрова от в. „Сега“ получи грамота за използването на ЗДОИ, воденето на съдебно дело и публикациите й, свързани с липсата на прозрачност за финансовата обосновка на проектозаконите.

 

„Много пъти днес стана дума за пари и как се мълчи за тях. Аз се надявах, че финансовото министерство няма да мълчи, защото е страж на нашите пари. Оказа се, че не е така. Надявам се да създадем прецедент и всички да получаваме лесно достъп до тези така ценни хартии“, сподели Тяна Петрова. 

 

 

 

 

Грамота бе присъдена и на Генка Шикерова от Нова ТВ за дългогодишно, последователно и резултатно използване на ЗДОИ, включително воденето на съдебни дела, за целите на нейните разследвания по различни теми от обществен интерес през 2016. 

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.