За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2009 г.
>
Журналист
Журналист
Диян Николов с наградата

Награда ”Златен ключ” в категорията "Най–добър журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация" за 2009 г. бе връчена на Диян Николов, в-к „Сега”.

 

Той активно използва ЗДОИ при разследвания на злоупотреби и нередности, свързани с Министерство на отбранта. Чрез ЗДОИ търси официално потвърждение на информация, получена посредством други канали. Прави обществено достояние важни разкрития, свързани с т.нар военно НДК. Води дело срещу отказ на Изпълнителна агенция „Военни клубове и информация”.

 

Интервю с журналиста Диян Николово четете в брой 9(69) на месечния Информационен бюлетин на ПДИ за 2009: Пусни си „достъпа”, работи и чакай

Павлина Трифонова

През 2009 г. почетна грамота в категорията получи журанлиста Павлина Трифонова, в-к „24 Часа” за редовно използване на ЗДОИ, за да получава информация от Министерски съвет, воденето на съдебни дела при отказ и медийно отразяване на случаите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Константин Караджов

Константин Караджов, bTV е третият носител на почетна грамота за 2009 г. Тя е дадена  за репортажа „Министри в командировка”, излъчен на 08.03.2009 в рубриката bTV репортерите, с който разкрива злоупотреби при командировките на министри от Кабинета Станишев. 

 

Репортажът разкрива как в края на мандата си кабинетът на Сергей Станишев прави над 1000 командировки в чужбина. Министрите са ходили 250 пъти до Брюксел, но освен тази логична посока често членовете на правителството са поемали към екзотични направления като остров Бали, Сантяго и Панама. Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова пък се оказа на рекордно скъпо посещение - само билетът й до Южна Корея е струвал близо 17 000 лева. 

През 2009 г. почетна грамота получи и екипът на Вестник „Капитал” за ефективно популяризиране правото на достъп до информация посредством множество публикации, в които се заявява използването на ЗДОИ. 

Втората почетна грамота в категорията през 2009 г. получи Здравка Маслянкова, в-к „Янтра днес”- Велико Търново за използване на ЗДОИ в търсене на информация от регионални органи на власт и своевременно отразяване в местната преса.

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.