За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2011 г.
>
Журналист
Журналист
Доротея Дачкова с наградата за в. Сега

В категорията "Най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация" журито присъди награда „Златен ключ” за 2011 г. на екип на в. „Сега”.

 

Вестник „Сега” първи публикува информация, че сред дарителите на МВР има разследвани и осъдени лица. Информацията е получена след подадени заявления по ЗДОИ до ОДП в цялата страна и в резултат, вестникът публикува серия  статии, свързани с дарителите на МВР. Публикациите предизвикаха спирането на даренията от частни лица и фирми със заповед на министър Цветанов и обещание за регистър на дарителите, който да е достъпен онлайн от 1 октомври 2011.

 

Подаваните от екипа на в. „Сега” заявления за достъп до информация са систематични и имат стратегически характер. Журналистите публикуват резултатите и цитират ЗДОИ, което спомага за популяризирането на закона. 

 

Милчо Боров, изпълнителен директор на фирма Кантек връчи и предметна награда на екипа на в. „Сега” – мултифункционално устройство.

 

Интервю с Доротея Дачкова от в. "Сега" четете в брой 9(93) на месечния Информационен бюлетин на ПДИ за септември 2011: Доротея Дачкова: Кампанията за даренията на МВР наистина беше битка.

Лора Филева

През 2011 г. журналистът Лора Филева от в. „Дневник” бе удостоена с почетна Грамота за публикациите, разкриващи практиката на Министерство на вътрешните работи да получава дарения. Информацията е получена след заявления по ЗДОИ и обикаляне на ОДП из цялата страна, за да се получи на място.  


Фирма Технополис България ЕООД осигури и тази година предметна награда – DVD плеър.

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.