За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Номинации
>
2012 г.
>
Журналист
Журналист
КРИТЕРИИ

Критериите за оценка на номинациите в категорията "Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация" са:


1. Темата за достъпа до информация предмет ли е на публикацията?
2. Обществена значимост на темата на публикацията
3. Използван ли е ЗДОИ за разкриване или за потвърждаване на факти?
4. Професионално качество
5. Ефект от публикацията

 

Номинациите трябва да отговарят на всеки от критериите и обемът на текста да не надвишава една страница. Номинации, които не съдържат обосновка към всеки от критериите няма да бъдат разглеждани от журито!

Запазваме си правото да редактираме получените номинации.

Красен Николов – Медиапул
Номиниращ: ПДИ

Номинацията е за 7 публикации на базата на заявления по ЗДОИ по теми с широк обществен отзвук -помилванията по време на мандата на Първанов – Марин; работата на МВР; прозрачността на БОРКОР и проследяване дейността на застъпниците за свобода на информацията в страната.
Красен Николов ефективно популяризира правото на достъп до информация чрез множеството публикации, в които се заявява използването на ЗДОИ. 

Материали:
1.БОРКОР не заработи  и тази година – 13.12.2011
2.Първият известен засега сигнал на БОРКОР е срещу медийна публикация за издръжката му – 15.12.2012
3. Ангел Марин е помилвал 49 души на своя глава, половината – убийци – 27.02.2012
4. 26 гледни точки по окръжно за достъп до информация. Нашата полиция не желае да каже кого и за колко охранява – 30.04.2012.
5. Граждански активист от Варна бит и арестуван в агенцията по кадастъра – 25.04.2012
6. МВР си взе четири лимузини без обществена поръчка – 22.06.2012
7.Цената на демокрацията. Община Пазарджик поиска 3312.54 лева за достъп до информация – 09.03.2012 

Красен Николов – Медиапул
Номиниращ: Доротея Дачкова

За публикацията „Нашата полиция е най-голямата "частна охранителна фирма" на Красен Николов в Mediapool. След като журналистическите разследвания промениха донякъде практиката на даренията в МВР, битката за повече прозрачност в силовото министерство продължава. Красен Николов е един от журналистите, които активно използват ЗДОИ, за да търси информация от МВР и от други задължени институции.

Живко Константинов - NOVA TV
Номиниращ: Новините на Нова телевизия

За Темата на Нова -"Съкровища по каталог" - Нова телевизия, 15.01.2012 г.

Замисляли ли сме се някога какви подаръци връчват държавните ни мъже на високопоставени гости при визити у нас и по света? Даровете са загадъчни отвън и интригуващи отвътре. Започват от храни и напитки, мускалчета с розово масло до скъпи сувенири от злато и сребро.

Една от визитните картички на националното ни културно самочувствие е Панагюрското златно съкровище. Когато искаме да покажем на света какво богатство има България, подаряваме бляскавия златен сервиз с причудливи форми. Възможно ли е обаче, в стремежа си да бъдем оригинални и забелязани, сами да се поставяме в деликатна ситуация? Може ли протоколът на големите във властта да се обърка така, че да урони престижа на президента и премиера? Авторът Живко Константинов показва на зрителите как държавата волно или неволно погазва закони или просто си спестява главоблъсканицата за правотата на установения ред. И в ръцете на президента, и премиера в поднос се оказват непроверени, дори незаконно изработени предмети, копия на такива от световно значение. Филмът показва как позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация се изисква информация, която се крие от широката публика, спестява се или дори се прикрива!

След излъчването на материала в ефира на Нова телевизия, последва голям обществен отзвук. Нова телевизия подаде сигнали и жалби от свое име до Министерство на културата, Министерския съвет и Президентството.

В резултат, от държавните институции започнаха проверки на всички фирми, които незаконно са продавали копия и предмети с търговско предназначение на държавата. Към една от фирмите е заведено следствие за незаконното използване на държавна ценност за комерсиална цел. За другите две фирми, които Нова телевизия "хвана" в издънкая все още се водят разследвания от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата.

Все още нямаме конкретен отговор от Президенството как и защо в ръцете на Дилма Русеф - президент на Бразилия, са попаднали незаконни предмети от Панагюрското златно съкровище. След смяната на г-н Първанов с настоящия президент г-н Плевнелиев - няма резултат на питанията ни.

Предаването: Темата на Нова -"Съкровища по каталог" - Нова телевизия, 15.01.2012 г.Доротея Дачкова - вестник "Труд"
Номиниращ: Красен Николов

Разработката й за броя помилвани от президента във в-к "Труд" беше първата от поредицата материали по тази тема и предизвика значителен обществен отзвук. Информацията на журналиста бе получена по Закона за достъп до обществена информация.

Материали: Марин помилвал 232-ма убийци, Доротея Дачкова, Цветан Гемишев, 17.02.2012в. „Отзвук”, гр. Смолян
Номиниращ: Александър Кашъмов, ПДИ

Номинирам в. „Отзвук”, Смолян в категорията „Най-добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация”. Местната медия работи при трудни условия като повечето подобни медии, но ползва ЗДОИ и разпространява сред читателската си аудитория информация за това как той може да служи на гражданите, вкл. за постигане на по-голяма отчетност.

Вестникът подава заявления в продължение на поне 2-3 години до кмета на общините в областта, областния управител и други институции, с цел да получи информация за свои разследвания.  През 2011 г. заведе дело срещу отказа на кмета на община Смолян Д. Янкова да предостави достъп до два договора за сметопочистването, което спечели окончателно през 2012 г. И по време на делото, и след получаването на самите документи през лятото на 2012 г. бяха публикувани материали, подлагащи на анализ политиката на общината по отношение на тези дейност. Освен че публикациите са основани на получената по ЗДОИ информация, това обстоятелство се подчертава в тях, което допринася за окуражаването на гражданите да ползват закона:
Договорът на община Смолян с "Титан Клинър" е ненужен и може да бъде прекратен веднага, Зарко Маринов, в. „Отзвук”, 09.03.2012
Договорите на община Смолян с “Титан” вече са публични, Зарко Маринов, в. „Отзвук”, 23.07.2012

Медията отразява и случаи, в които отделни граждани ползват ЗДОИ – вж.
Ексшефката на планетариума Христина Калайджиева: Подадох две жалби до съда след конкурса, Анита Чолакова, в. „Отзвук”, 07.05.2012

Веднага след публикуването на рейтинга на институциите от изследването на ПДИ през 2012 г., на 21.04.2012 г. в.”Отзвук” публикува статия, която съдържа анализ за състоянието на институциите в област Смолян – вж. МВР бие по прозрачност 7 общини в областта,  автор Зарко Маринов.

Във вестника бе публикуван докладът на Зарко Маринов на международната конференция “15 години застъпничество за достъп до информация – постижения и предизвикателства”, организирана от Програма “Достъп до информация”, София 15 – 17 юни 2012 г. (Достъпът до информация за журналистически разследвания и предизвикателствата пред регионалните медии)
Смятам, че с поведението си вестникът допринася за утвърждаването и разпространяването на ценностите, свързани с достъпа до информация, прозрачността на институциите и тяхната отчетност пред гражданите на местно ниво, с което дава добър пример.Валя Ахчиева, БНТ
Номиниращ: Фани Давидова, ПДИ

Номинацията е за предаването „Открито”: Кой нарушава правата на пациентите?, излъчено по Българската национална телевизия на 30 ноември 2011, 22.00 часа.

Авторът Валя Ахчиева поставя въпроса "Трябва ли да има камери в операционните зали?" Поводът: публичното обявяване на неврохирург срещу камерите, защото нарушавали правата на пациентите. В предаването Фокус е поставен върху това какво показва записът от една такава видеокамера, поставена в операционната, в която работи същият този неврохирург? Търси се отговор на въпроса кой всъщност нарушава правата на пациентите?

Видеозаписът от хирургическата зала е поискан и предоставен по Закона за достъп до обществената информация. Законът е представен в предаването, направен е баланс между правото на свобода на информация в обществен интерес и защита на личните данни.
Предаването може да гледате на страницата на БНТ: http://bnt.bg/bg/productions/69/edition/18253/otkrito_30_noemvri_2011_koj_narushava_pravata_na_pacientite28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.