За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Номинации
>
2021 г.
>
Катинар
Катинар
КРИТЕРИИ

Критериите за оценка на номинациите в категорията "Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ"


1. Не са изпълнени задълженията по ЗДОИ за активно публикуване

2. Липсваща, недостъпна и/или непълна секция „Достъп до информация“

3. Лоши практики при работа със заявления по ЗДОИ (включително мълчаливи откази)

4. Институцията не изпълнява съдебни решения за достъп до информация.Номинациите трябва да отговарят на всеки от критериите и обемът на текста да не надвишава една страница. Номинации, които не съдържат обосновка към всеки от критериите няма да бъдат разглеждани от журито!

Запазваме си правото да редактираме получените номинации.

"Автомагистрали" ЕАД
Номиниращ: Ралица Кацарска, ПДИ

"Автомагистрали" ЕАД два пъти отказват да предоставят информация, която е обществена и е свързана с изразходването на публични средства.

Информацията е поискана от журналисти от национални медии по реда на ЗДОИ. 

И двата отказа са обжалвани пред АССГ с правната помощ на ПДИ. АССГ отменя и двата оказа като неоснователни.  

 

През октомври 2020 г. Таня Петрова (в. "Сега") подава заявление за достъп до информация, с което иска от директора на ЕАД "Автомагистрали" сключените договори за изграждането на участъци от Автомагистрала „Хемус“ и укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления.През декември 2020 г. Мила Чернева (в. „Капитал“) подава заявление до директора на „Автомагистрали“ ЕАД, за да й предостави информация за фирмите-подизпълнители, сключените договори с тях и изплатените суми за изграждане на Автомагистрала „Хемус“.

 

С Решение № 3032 от 11.05.2021 и Решение № 3963/16.06.2021 АССГ постановява, че „Автомагистрали“ ЕАД е задължен субект по ЗДОИ в качеството на публичноправна организация и дължи отговор по заявление, с което се иска информация за строежа на Автомагистрала „Хемус“. Според съда, заявената и отказана информация (свързана със строежа на Автомагистрала „Хемус“) е обществена такава по смисъла на чл. 2, ал. 1 от ЗДОИ и по-точно от вида служебна информация по смисъла на чл. 11 от ЗДОИ, тъй като е създадена и съхранявана от задължен субект във връзка с дейността му. 

 

Случаите са отразени с публикации във вестниците "Сега" и "Капитал". 

  1.  "Сега" осъди Автомагистрали за достъп до договори
  2. Съдът: "Автомагистрали" не трябва да се крие зад частни компании, общественият интерес надделява 
  3. "Автомагистрали" се подигра и на съда

 

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.