За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Новини
>
2014 г.
ПДИ връчи наградите по повод Международния ден на правото да знам
28.09.2014 г.

#RTKD2014За дванадесети път Програма Достъп до Информация връчва годишни награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам.

 

Наградите за 2014 година се връчват в шест категории.

 

1. Категория

Гражданин, най-активно използвал правото си на информация

 

Награда „Златен ключ” се присъжда на:


Борис Рангелов, студент в СУ За систематично и последователно упражняване на правото на достъп до информация от висок обществен интерес. През годината, благодарение на търсенето на Рангелов бяха разкрити данни относно разходите направени от Министерство на вътрешните работи по опазване на обществения ред по време на гражданските протести в периода юни 2013 – юли 2014.


Почетна грамота получава:


Карен Кузуян – за активното използване на Закона за достъп до обществена информация по повод разрешаването на проблема с безстопанствените кучета в Силистра.

 

2. Категория

Неправителствена организация, най-активно упражнявала

правото си на достъп до информация

 

Награда „Златен ключ” се присъжда на:


Сдружение с нестопанска целНационален съюз единство” – за упоритото им и последователно търсене на информация свързана с проекта „Южен Поток“. С помощта на ПДИ Сдружението заведе съдебно дело срещу Министерство на икономиката и енергетиката заради отказа му да предостави документите, свързани с проекта. В следствие на широкия обществен отзвук на делото и обществения интерес по темата на 04 септември 2014 година Министерство на икономиката и енергетиката публикува на своята интернет страница документи по проекта "Южен поток".


Почетна грамота получава:


WWF Дунавско–Карпатска програма – за изготвянето и стартиране на интернет-базирана ГИС-платформа за реките на България (http://gis.wwf.bg/rivers/), която предоставя възможност на всички граждани да получат детайлна он-лайн информация за местоположението и състоянието на всяка една река в България. Базата данни е изготвена въз основа на информация, събрана с помощта на ЗДОИ.

 

3. Категория

Най – добра журналистическа кампания,

свързана с правото на достъп до информация

 

Награда „Златен ключ” се присъжда на:


Светла Василева, в. „Дума” за системно и целенасочено търсене на информация по обществено значими теми, водене на дела и отразяването на всеки етап от случаите в публикации. През последната година журналистката използва ЗДОИ за да получи информация от различни институции – Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, от   Столична община и др.


Почетни грамоти получава:


Спас Спасов, кореспондент на в. „Дневник” и „Капитал” за Варна – Спасов подкрепя повечето си разследвания с официални документи и не се притеснява да защитава правото си на достъп до информация в съда. Журналистът е отличен за разследванията си: „Проект за прахосване на 1 милион“ и „Колко струва загубата на Варна в конкурса за Столица на културата 2019“.

 

4. Категория

Институция, най-добре организирала предоставянето

на информация за граждани

 

Награда ”Златен ключ” се присъжда на:


Община Банско – за демонстрираното желание на общината да подобрява прозрачността в работата си и да улеснява достъпа до информация за граждани.


Почетна грамота получава:


Община Алфатар – за подобряване на системата за прозрачност, за бързите отговори на заявления, доказателство за което са резултатите в Рейтинга на ПДИ на активната прозрачност на институциите.


Министерството на вътрешните работи при служебното правителство – Само за няколко седмици МВР под ръководството на служебния министър направи сериозни стъпки за подобряване прозрачността на министерството. В интернет страницата на министерството беше качена цялата полицейска статистика за регистрирана и разкрита престъпност от 2000 година назад, отчетни доклади, стратегически документи.

 

5. Категория

Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ

и нарушава правата на гражданите

 

Антинаграда „Катинар” се присъжда на:

Прокуратурата на Република България – за цялостна и задълбочаваща се непрозрачност на нейната работа. Конкретни примери за това са отказите да се разкриват имената на наблюдаващите прокурори по знакови дела, да се предоставят отчетните доклади за последните 10 години на основание служебна тайна (макар един от тях да е публикуван в интернет), отказите да се предоставят докладите относно злоупотреби със специални разузнавателни средства с необосновано позоваване на служебна тайна. Заслужават отбелязване още отказите на  Софийска градска прокуратура да предостави данни относно постановени оправдателни присъди и върнати от съда дела с мотива, че исканата информация не е свързана с обществения живот в страната, както и относно броя на преписките, по които е работил като следовател Делян Пеевски.

 

„Срамота” получават:

107 мълчаливи институции – за липсата на какъвто и да е отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 535 институции проведено в периода 3 февруари – 3 март 2014.

 

6. Категория

Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация

 

Антинаграда „Вързан ключ” се присъжда на:

Министерство на труда и социалната политика за практиката им, когато предоставят информация по електронна поща да искат от заявителите да се явят на място в министерството, за да подпишат протокол, и едва след това да получат информацията по мейл.

 

Информация за всички номинирани в отделните категории и подробна обосновка към номинациите вижте на страницата за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/nominations/2014/.

 

И тази година церемонията бе открита с песента "Дишай", посветена на празника.

 

Снимки от церемонията ще бъдат публикувани на страницата на ПДИ http://www.aip-bg.org, и на специалната страница за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net. Вижте и нашата страница във Фейсбук.

 

Церемонията се проведе днес – 28 септември 2014 – от 12.30 ч. в Дома на Европа (София, ул. „Г.С. Раковски124).

 

Контакт: Програма Достъп до Информация

Тел: (02) 988 5062, 981 9791

www.aip-bg.org

www.righttoknowday.net

 

Дванадесетата церемония за Деня на правото да знам в България се осъществява в рамките на проект Програма Достъп до Информация – Граждански център в подкрепа на прозрачността, подкрепен от Фондация “Америка за България”.

 

 

 

 

Отново имаме любезното съдействие на Дамяница АД.

 


   

Фирма Технополис България ЕАД  награда в една от категориите. 

 

 

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.