За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Номинации
>
2018 г.
>
Журналист
Журналист
КРИТЕРИИ

Критериите за оценка на номинациите в категорията "Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация" са:


1. Темата за достъпа до информация предмет ли е на публикацията?
2. Обществена значимост на темата на публикацията
3. Използван ли е ЗДОИ за разкриване или за потвърждаване на факти?
4. Професионално качество
5. Ефект от публикацията

 

Номинациите трябва да отговарят на всеки от критериите и обемът на текста да не надвишава една страница. Номинации, които не съдържат обосновка към всеки от критериите няма да бъдат разглеждани от журито!

Запазваме си правото да редактираме получените номинации.

"Биволъ"
Номиниращ: Стефан Ангелов

Номинирам за най-добра журналистическа кампания "Търсачките на Биволъ".

 

Множеството бази данни и възможностите за свободно търсене в тях, включително за засичане на данни от различни източници, са рядко срещано богатство за всички разследващи журналисти и граждани. Тези инструменти на Биволъ, които са свободно достъпни и лесни за използване са единственият подобен пример в България на мащабно използване на отворени данни, идващи основно от държавни източници, в полза на прозрачността и отчетността.

 

Изпълнението на задължения по ЗДОИ за повторното използване на информация от обществения сектор е пряко засегнато, защото източник на голяма част от базите данни в Търсачките на Биволъ е държавният Портал за отворени данни.

 

Ефектът от съществуването и използването на търсачките не е лесно-измерим. Самият новинарски сайт Биволъ (https://bivol.bg/) често използва търсачките за справки в своите публикации. Търсенето и използването на резултатите от него е отворено към всички граждани. Непреки свидетелства за важния ефект от съществуването на самите търсачки са неспиращите опити, под претекста на нарушаване на различни права, достъпът до базите данни да бъде изцяло или частично ограничен.

Йово Николов, "Капитал"
Номиниращ: Кирил Терзийски

Номинацията е за разследване на Йово Николов относно това как през годините растат в йерархията на Министерство на вътрешните работи (МВР) бившите началници на отдели/сектори „Пътна полиция”. Във връзка с това разследване през 2015 г. журналистът подава заявление до МВР, с което иска да му бъдат предоставени информация за трите имена на лицата – ръководители на отдели/сектори „Пътна полиция” за периода от 2000 - 2015 г. Министърът на вътрешните работи препраща заявлението му до директорите на Областните дирекции на МВР (ОДМВР). Значителна част от ОДМВР отказват да предоставят тази информация с мотив, че представлява защитени лични данни. Заведени са над 10 съдебни дела срещу отказите на различни ОДМВР. Последните дела приключиха и на втора инстанция през 2017 и 2018 г. В резултат на тези дела бе натрупана стабилна практика на Върховния административен съд (ВАС), според която имената на лицата, които упражняват властнически правомощия и издават актове в качеството си на държавен орган, представлява официална обществена информация, достъпът до която е свободен. Според тази практика имената на такива служители не представлява защитени лични данни, тъй като информацията, свързана с упражняване на властнически правомощия от конкретно лице, не е свързана с личния му живот, а с обществения. Не е допустимо овластени държавни служители да бъдат анонимни и оповестяването на имената им не води до нарушаване на техни законни права и интереси.

 

Последните решения на ВАС по темата са:

 1. Решение № 9074/11.07.2017 г. на ВАС, Пето отделение по а.д. № 4072/2016 г., съдия-докладчик Донка Чакърова;
 2. Решение № 12298/16.10.2017 г. на ВАС, Пето отделение по а.д. № 4491/2016 г., съдия-докладчик Йовка Дражева;
 3. Решение № 13550/08.11.2017 г. на ВАС, Пето отделение по а.д. № 7186/2016 г., съдия-докладчик Диана Добрева;
 4. Решение № 13977/17.11.2017 г. на ВАС, Пето отделение по а.д. № 4487/2016 г., съдия-докладчик Галина Карагьозова;
 5. Решение № 142/05.01.2018 г. на ВАС, Пето отделение по а.д. № 5916/2016 г., съдия-докладчик Илиана Славовска.Юлиан Христов, OFFNews
Номиниращ: Ралица Кацарска

Номинирам журналиста Юлиан Христов от онлайн медията OFFNews за награда в категорията „Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация“.
Юлиан Христов използва Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), както за събиране на данни за всекидневната си репортерска работа, така и за да проведе свои разследвания. Той ефективно популяризира правото на достъп до информация чрез множеството публикации, в които се заявява използването на ЗДОИ.
Юлиан Христов проявява упоритост и траен журналистически интерес към разкриване на нередности в НСО И МВР на базата на ЗДОИ. Използва всички механизми за защита на правото на информация, включително неговата защита в съда. През март 2018 окончателно печели делото за достъп до информация дали е вземано решение за промяна охраната на Лютви Местан и по какви правила работи Комисията по Член 23 от Закона НСО.
През 2015 г. получава Грамота в категорията „Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация“.

 

Публикации: 

 

 1. Премиерът и службите редовно погазват закона. Но всичко е точно...
 2. Кризата за кадри в МВР засегна и ръководството. Докладите за преструктуриране на министерството няма да видят бял свят
 3. Някой в НСО опита да прикрие дали службата работи на повикване
 4. Съдът разпореди НСО да огласи как се взимат решения за охрана
Денис Никифоров, студент по журналистика и актьорско изкуство в Нов български университет
Номиниращ: Денис Никифоров

Като студент трети курс специалност „Журналистика“ към Департамент „Масови комуникации“ на НБУ в края на 2017 и началото на 2018 преминах практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“, воден от Програма Достъп до информация. В резултат на обучението разбрах каква е силата на Закона за достъп до обществена информация. Започнах да го използвам активно за мои публикации. Създадох папка в имейла си „Достъп до информация“, в която след няколко месеца има 50 изпратени и получени имейла.

 

Прилагам някои от заявленията и публикациите, които станаха причина за промяна.

 

1. „Реквием за едно безхаберие, облечено в думи“
В тази публикация става въпрос за безхаберното отношение на ВиК – Благоевград за зейнали дупки с месеци, които застрашаваха живота на пътуващите. Заснех видео, в което зададох публично всички въпроси, които по-късно написах и в заявление до община Благоевград. Отделно, във видеото ставаме свидетели как автобус ще се удари в лек автомобил, нарушавайки Закона за движението по пътищата, заради изрязаната пътна настилка. Изпратих заявление до община Благоевград и ВиК – Благоевград и от получените документи стана ясно, че кметът на Благоевград е предупреждавал няколко пъти ВиК за същите неща, за които и аз алармирах. Спрямо документите, получени от кмета д-р Атанас Камбитов, става ясно, че твърденията на отговора на заявлението от ВиК не отговорят на истината, а по-скоро се опитват да оправдаят безхаберната си постъпка.

 

2. „Докога ще мълчите, д-р Илковски?“ показва безхаберие, мълчание и бавене с часове при инсулт в болница „ПУЛС“ в Благоевград.  От тази публикация става ясно как може да чакаш без резултат на носилка и при инсулт на партерния етаж на лечебно заведение, как може да бъдеш изписан безнадеждно и да се наложи да се долекуваш като платен пациент, защото вече е свършила клиничната пътека. Тази история бе потвърдена впоследствие от разследването и на тв журналистката Валя Ахчиева.

Подадените от мен заявления по ЗДОИ до МЗ и ИА Медицински одит бяха препратени до изпълнителни директор на МБАЛ ПУЛС

д-р Добромир Илковски, който и до днес мълчи.

 

3. Също със заявления съм търсил информация по различни теми, които касаят, както мен, така и гражданите. Състоянието на Зоопарка в Благоевград може да се види в създаденото от мен видео: https://www.youtube.com/watch?v=YNkHupdPtKo&t=6s.

Друга информация, която съм получил, е за системното замърсяване на въздуха в Благоевград. Гражданска позиция, сигнали, 17 проверки и 13 броя жалби не могат да се справят с “въглеродния оксид” и “праха” на БИО ТЕЦ “Рубин”.

 

Всичките тези абсурди са причината да използвам често ЗДОИ. Публикациите ми показват проблеми с обществена значимост, някои от които намериха своето решение. След моята активност се замазаха изрязаните участъци на ВиК. След разследването на Валя Ахчиева и моята публикация МБАЛ „ПУЛС“ има спешен кабинет, не само на документи. Със сигурност ще има промяна и в зоопарка. А след официално публикуване на материала за системното замърсяване на въздуха се надявам също да се реагира. Валя Ахчиева, БНТ, водещ на предаването „Открито“
Номиниращ: Диана Банчева, ПДИ

Журналистът Валя Ахчиева, режисьор и водещ на предаването „Открито“ по Българската национална телевизия, от години използва Закона за достъп до обществена информация за разкриването и потвърждаването на факти за целите на своите разследвания. Спектърът на разследваните от нея теми е изключително широк. Актуални и обществено значими са разследванията й за пропуски в нормативите или неправомерно харчене на обществени средства за големи инфраструктурни проекти, качеството на горивата, лекарства, болнична помощ, както и непосредствените последици за всички групи заинтересовани – граждани, търговци, пациенти. В предаванията си Валя Ахчиева посочва изрично документите и данните, които е получила по ЗДОИ, като по този начин популяризира правото на достъп до информация и ползата от активното му упражняване.

 

Освен редицата тревожни въпроси, които поставя, във всяко свое предаване, в излъченото на 01.03.2018 Валя Ахчиева попита Защо НЗОК уволни служител за предоставени данни по Закон за достъп до информация. Предоставената от директора на „Връзки с обществеността“ информация по ЗДОИ е била във връзка с разследване на Валя Ахчиева за контрабандно внасяне от Турция и предлагане в определени аптеки в страната на лекарството „Хумира“. Разследването, в резултат на което започват проверки на инспектората на служителя и пенсионирането й преди навършен стаж, е излъчено в предаването Има ли контрабанда на лекарства у нас? на 26.10.2017.  Предоставената информация е обществена и значима за разкритието на нередности в един толкова чувствителен сектор в България – лекарствения. В резултат от предоставената информация от НЗОК за реимбурсирането на лекарството е инициирано изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров в парламентарната комисия за борба с контрабандата и е образувано досъдебно производство. Предприетите срещу служителя от НЗОК действия са прецедент в практиката, а широката разгласа чрез толкова популярното предаване „Открито“ по Българска национална телевизия е едно от най-ефективните средства за защита на правото на информация.Емилия Димитрова – Данкова, сайт "За истината"
Номиниращ: Спас Спасов, кореспондент на „Дневник“ и „Капитал“ за Варна

Номинирам Емилия Димитрова – Данкова – за професионализма и упоритостта, с които използва Закона за достъп до обществена информация в полза на честната и качествена журналистика. Номинацията ми е мотивирана от три текста на Емилия, публикувани в сайта "За истината" през последната година:

 1. Отчети под индиго за четири трудови дни на Френската Ривиера
 2. Четири дни 28 общинари от Севлиево се трудиха усърдно на френската Ривиера и проведоха...една „работна среща"
 3. Началникът на Дирекция „Социално подпомагане" в Габрово насочва пациенти към дома за стари хора на дъщеря си
Емилия Димитрова-Данкова, Sevlievo-Online.com
Номиниращ: Ралица Кацарска

Номинирам Емилия Димитрова-Данкова за награда в категорията „Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация“
Емилия Димитрова-Данкова е главен редактор на Sevlievo-Online.com. От 2013 година е координатор на ПДИ в Габрово. Член e на екипа на сайта „За истината“.  
Активно използва ЗДОИ за разследвания по теми и въпроси от голям интерес за обществеността в Севлиево и региона. 
Тази година, Емилия Данкова печели поредно дело в Административен съд – Габрово срещу частичен отказ на секретаря на общината. Със заявление от началото на декември 2017 журналистът иска информация:
- за задграничните командировки на служители на община Севлиево през 2017 по длъжност на командирования служител, точните дати на командировката, цел на пътуването, начин на пътуване (със самолет, автомобил, автобус и др.), и брой дни престой зад граница;
- за направените разходи по всяка от командировките за визи, транспорт и изплатени командировъчни;
- за посещенията на чуждестранни делегации и гости в община Севлиево през 2017 по дати, цел на посещението, длъжността на гостите, брой дни престой и разходи, направени от общината за обезпечаване съответното посещение.
С решение от 20 декември 2017 секретарят на общината предоставя частичен достъп до исканата информация – общият размер на средствата, изразходвани от общинския бюджет за командировки на общински служители в чужбина и общият размер на средствата за обезпечаване на посещения на официални чуждестранни делегации в община Севлиево. Останалата информация – детайлите по всяка командировка и чуждестранно посещение е отказана с мотив, че представлява защитени лични данни. С Решение № 25 от 09.03.2018 на АС – Габрово частичният отказ е отменен и преписката е върната на секретаря на общината за ново произнасяне с указания по тълкуването и прилагането на закона.
Публикации:
1.    За екскурзия в чужбина се стягат съветниците на Севлиево
2.    Съдът отхвърли отказ на Община Севлиево да предостави информация за задграничните командировки на служителите си
3.    Тайният PR на Община Севлиево
4.    Съдът спря общинско безобразие

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.