За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Новини
>
2014 г.
40 номинации за Деня на правото да знам
23.09.2014 г.

За дванадесети път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международният Ден на правото да знам. Целта на ежегодните награди е:

 

· да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация;

· да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото;

· да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.Тази година 40 номинирани се състезават в шест категории - четири награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.  

 

За активно упражняване на правата си по ЗДОИ са номинирани гражданите Карен Кузуян (Силистра), Манол Златев (София), Борис Рангелов (Плевен), д-р Георги Тодоров (Русе), Георги Георгиев (София) и Калина Митева (Варна).

 

WWF-Дунавско-Карпатска програма-България, Екологично сдружение „За Земята”, Център за независим живот и Гражданско сдружение „Национален съюз единство” са номинирани за граждански организации, които последователно и ефективно използват правото на достъп до информация в обществен интерес.

 

Номинирани в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани” са Министерство на вътрешните работи при служебното правителство, Министерство на финансите, Изпълнителна агенция по околна среда, Регионална инспекция по околна среда и води – Монтана, Басейнова дирекция за управление на водите Източнобеломорски район – Пловдив и общините Алфатар, Банско, Добрич, Криводол, Хайредин и Разград.

 

В категорията „Най-добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация” се състезават журналистите Светла Василева – в. „Дума”, Цветелина Йорданова – в. „Труд”, Спас Спасов – кореспондент на в. „Капитал” и в. „Дневник” за Варна, Ралица Петрова – сп. „Правен свят”.

 

За пръв път тази година има колективна номинация за антинаградата „Катинар”. 109 са институциите, включени в номинацията, които в рамките на Одит на активната прозрачност 2014 не са отговорили на електронно заявление за достъп до информация. Сред другите номинирани за „Катинар” са Прокуратурата на РБългария, Община Хасково и Бюро по труда – Хасково.

 

За антинаградата „Вързан ключ” (най-абсурдно/смешно решение или практика за достъп до информация) се състезават Министерство на труда и социалната политика, Министерство на икономиката и енергетиката, Висшият съдебен съвет, президентът на Република България, председателят на Районен съд – Пловдив, Областна администрация – Силистра, Регионална дирекция по горите – Берковица, Община Варна, ОДМВР – Русе, Плевен, Враца, Пловдив.

 

Номинациите и мотивите към тях може да видите на специалната интернет страница за Деня на правото да знам (http://www.righttoknowday.net/nominations/2014/).

 

В България Денят на правото да знам бе отбелязан за първи път през 2003 г.

 

Имената на победителите ще научите на церемонията, която ще се проведе

на 28 септември 2014 г., неделя от 12.30 ч., в Дома на Европа, София, ул. “Г.С. Раковски” 124

 

 

За повече информация:

Програма Достъп до Информация

Тел.: +359 2 988 50 62, +359 2 981 9791

e-mail: office@aip-bg.org

www.aip-bg.org

www.righttoknowday.net

 


Дванадесетата церемония за Деня на правото да знам в България се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България”.

 

 

 

 

Отново имаме любезното съдействие на Дамяница АД.

 


   

Фирма Технополис България ЕАД  осигурява награда в една от категориите. 

 
28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.