За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
2012 година
Десета Церемония за връчване на награди по повод Международния ден на правото да знам
28 септември 2012
Ден на правото да знам 2012 Ден на правото да знам 2012

Програма Достъп до Информация връчи за десети път награди за Международния ден на правото да знам. Решението 28 септември да се отбелязва като Ден на правото да знам бе взето на международна конференция на организации и активисти за свобода на информацията през 2002 в София. Това е и датата, на която бе създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Оттогава 28 септември се отбелязва по различни начини на петте континента като символ на нарастващото глобално застъпническо движение за свобода на информацията. Като съосновател и активен член на мрежата ПДИ се включи в инициативите за 10-годишнината, участвайки във фотоконкурса „Имам право да знам”. Наградените може да видите на http://www.foiadvocates.net/en/component/content/article/35-home/345-photo-contest-winners.   

Десетата церемония за Деня на правото да знам се проведе в БТА. И тази година тя бе открита с песента "Дишай”, създадена през 2011 по поръчка на ПДИ специално за празника. Музиката и аранжиментът са дело на Михаил Йосифов. Текстът е на Марий Росен, а изпълнението на Андрония Попова - Рони и Михаил Йосифов. ПДИ подготви за церемонията и Магнитът на правото да знам – като символ на притегателната сила на свободата на информация. Дизайнът е на Делян Стефанов.

Наградите за 2012 бяха връчени в шест категории. Журито (Александър Кашъмов, Гергана Жулева, Дарина Палова, Кирил Терзийски, Николай Нинов, Петко Георгиев, Росен Босев, Светлозар Желев, Фани Давидова и Христо Христов) избра победителите от 42 получени номинации.
 
Изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева откри церемонията, припомняйки годишнината от създаването на Мрежата. Тя обърна внимание на публикувания по повод 10-годишнината от създаването на Мрежата Меморандум 10-10-10, който отбелязва 10 постижения, 10 предизвикателства и 10 цели на застъпниците по свeта. „За тези години правото на достъп до информация бе признато като основно човешко право, развиха се стандартите в достъпа до информация, много международни финансови институции приеха своите правила за достъп до информация, а Мрежата на застъпниците за свобода на информацията, стартирала с 20 члена, в момента наброява 400 организации от цял свят и 600 индивидуални експерти, които участват в различни дискусии в хода на утвърждаването и на националните закони и на тяхното прилагане”, каза Гергана Жулева.
 
На церемонията бяха представени всички номинации и обявени решенията на журито в шестте категории. Ръководителят на правния екип на ПДИ Александър Кашъмов представи десетте номинации в категорията

Ден на правото да знам 2012
Николай Цветков с наградата

Гражданин, най-активно използвал
правата си по ЗДОИ
 
Това са Иван Атанасов (Харманли), Тодор Бойчев (Хасково), Кънчо Бонев, (Варна), Николай Цветков (Варна), Цветана Гочева (София), Димитър Димитров (Плевен), Юлиян Цанков (София), Дияна Бончева (Ямбол), Вилям Попов (София) и Иван Дафинов (Кърджали).  

Иван Дафинов бе отличен с грамота за стартирането на първото дело по ЗДОИ в Кърджали. Поводът е отказ на кмета да предостави информация за парите от такса смет и изразходването им за почистването на града и селата. Дафинов печели съдебната битка на две инстанции. Въз основа на анализ на получената справка той сезира Сметната палата и АДФИ.   

„Г-н Дафинов наистина заслужава тази грамота. Освен че спечели делото, той е пример за гражданите на Кърджали”, заяви координаторът на ПДИ за Кърджали Иванка Ламбева, която прие грамотата от името на Иван Дафинов.
 
Иван Атанасов получи грамота за целенасочената си дейност за увеличаване на прозрачността на институциите в Харманли и подобряване на предоставянето на информация. Атанасов завежда две дела срещу откази на кмета на Харманли – за финансовата ревизия на общината и хонорарите, пътните и командировките на столична адвокатска кантора,  която общината използва. И ги печели.
 
„Искам да окуража мои приятели, мои колеги, гражданите – да бъдат все по-смели, когато търсят информация от местните велможи”, призова Атанасов присъстващите на церемонията.
 
Вилям Попов, който от години използва активно ЗДОИ („Златен ключ”2006, грамоти 2003, 2004, 2005), бе удостоен с грамота за убеждаването на Временната анкетна комисия (за изясняване на изнесените в медиите факти и обстоятелства за лобисткия скандал, свързан с управлението на тройната коалиция и предоставените 1,5 млн. евро на австрийския лобист Петер Хохегер) да изслуша президента Първанов, вследствие на данни от получени по ЗДОИ доклади и документи, които Попов представи на комисията. Вилям Попов благодари на журито и окуражи всички, заели се с „тази трудна работа”, свързана с достъпа до информация.
 
Награда „Златен ключ” получи Николай Цветков от Варна за активното използване на ЗДОИ по въпроси от обществен интерес и упоритото отстояване на правото на достъп до информация. През изминалата година, благодарение на неговата намеса и това, че своевременно сигнализира за нередности в работата на две институции, се стигна до промяна на практики по предоставяне на информация, които противоречаха на законодателството – в Община Варна спряха да искат ЕГН на заявителите, а в РДНСК – Варна – да събират суми за предоставяне на информация по нормативи, различни от посочените в ЗДОИ. Николай Цветков получи и осигурената от Технополис България ЕООД предметна награда – DVD плеър.
 
Той благодари на ПДИ за помощта, която оказва на гражданите, и сподели, че опитът му със ЗДОИ е от 7 години и има 30 дела срещу кмета на Община Варна, което е научило кмета да спазва закона.   

Ден на правото да знам 2012
Христо Иванов с наградата

Дарина Палова от правния екип на ПДИ представи четирите номинации в категорията

Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация  

Това са Движение с екологична насоченост, село Дражево, Българската асоциация за погребална култура, Фондация „4 лапи”, Български институт за правни инициативи (БИПИ).

„Златен ключ” за 2012 бе връчен на Български институт за правни инициативи (БИПИ) за активната дейност по увеличаване прозрачността в рамките на съдебната система, особено инициативата за създаване на публични профили на магистрати в рамките на Инициатива за прозрачни съдебни назначения http://judicialprofiles.bg/profiles/page/2/. БИПИ е сред организациите, които оглавиха кампанията за по-голяма прозрачност и реформи в съдебната система и кампанията за прозрачност на кандидатите за членове на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), и за членове на ВСС.
 
„Изключителна чест е да получа отличие от организация като ПДИ. Тази награда идва за едно колективно усилие. Последните месеци ние направихме кампания, която доведе до това парламентът да приеме една доста нова процедура за изслушване на кандидатите за Висшия съдебен съвет. Без тази кампания парламентът нямаше да го стори. Това стана възможно, защото голяма група неправителствени организации се обединиха и последователно работеха за постигането на този резултат. Без тях тази награда нямаше да бъде възможна. „Златният ключ” е и за тях. Ако бъдат обединени усилията на граждански организации и активисти и последователно се оказва натиск може да се постигне промяна”, заяви програмният директор на БИПИ Христо Иванов.
 
Журналистът Росен Босев представи номинациите в категорията

Най – добра журналистическа кампания,
свързана с правото на достъп до информация

Това са Красен Николов – Медиапул,  Живко Константинов – Нова ТВ, Доротея Дачкова – в-к "Труд", Валя Ахчиева – БНТ, екип на „24 часа”, вестник „Отзвук” – Смолян.
 
Грамоти получиха Живко Константинов от Нова ТВ и вестник „Отзвук”.
 
Вестник „Отзвук” бе отличен за използването на ЗДОИ за разследвания, и за разпространяване на информация как законът може да служи на гражданите за постигане на по-голяма отчетност и принос в утвърждаването и разпространяването на ценностите, свързани с достъпа до информация, прозрачността на институциите и тяхната отчетност пред гражданите на местно ниво.
 
Живко Константинов получи грамотата за използването на ЗДОИ за разкриване на нередности, свързани с изготвянето на реплики и копия на български културни ценности, в конкретния случай на Панагюрското съкровище. В резултат на излъченото разследване са започнали проверки на всички фирми, незаконно продавали на държавата копия и предмети с търговско предназначение.    
 
Ден на правото да знам 2012
Милчо Боров връчва предметна награда на Красен Николов

Все още нямаме отговор от старото ръководство на президентството как е изнесено от страната ни копие на Панагюрското златно съкровище от г-жа Дилма Русеф. Иначе към едната от фирмите, които са правили незаконни реплики и предмети с търговско предназначение, се води дело, а към другите две се водят разследвания”, сподели Живко Константинов за ефекта от излъчения материал, подготвен с помощта на ЗДОИ. „Златен ключ” бе връчен на Красен Николов от Медиапул.

„Наградата е изключително престижна заради организацията, която я представя и заради носителите на грамоти и „Златен ключ” досега. Днес в България е по-важно да имаш свободата да питаш, отколкото отговорите, които получаваш”, каза Красен Николов.
 
Милчо Боров, изпълнителен директор на „Кантек”, и тази година връчи предметна награда на носителя на „Златен ключ”. Красен Николов получи фотоапарат Canon.
 
„Кантек” подкрепя с удоволствие всичко, което прави ПДИ. Искам да благодаря и на номинираните и на наградените за усилията, тъй като това, което правите помага на нас в частния бизнес да си вършим работата по-лесно”.
Гергана Жулева обяви носителя на наградата в категорията

Институция, най-добре организирала
предоставянето на информация
 
пояснявайки, че тази година журито е решило да не присъждат грамоти.
 
Гергана Жулева каза, че в дискусиите на журито много е помогнал Рейтингът на активната прозрачност на институциите, който ПДИ направи в началото на 2012. Първият по точки в рейтинга е и носителят на „Златния ключ” – Община Добрич. „От Община Добрич са сканирали и публикували договорите за почистване в Интернет. Това не е задължение по закон, но ПДИ смята, че трябва да се отличат институциите, които стартират добри практики без да са задължени по закон”, допълни Гергана Жулева.        
 
Ден на правото да знам 2012
Изп. директор на ПДИ Гергана Жулева връчва наградата на кмета на Община Добрич Детелина Николова

„Тази награда е много ценна, тя е израз на усилията на ръководството на общината, на екипа от администрацията да надграждаме правото на достъп, да го организираме по най-добрия начин”, заяви кметът на Добрич Детелина Николова.   

Въпреки, че Министерството на околната среда и водите бе номинирано за анти-награда, Гергана Жулева отбеляза инициативата на министерството и регионалните инспекции по околна среда да отворят вратите на институцията точно в Деня на правото да знам – 28 септември. „Това не е случайно и би трябвало да бъде пример за другите институции, защото всички знаем, че стандартите в достъпа до информация, общественото участие и правото на правосъдие са най-развити на международно равнище именно в областта на околната среда”, допълни д-р Жулева.
 
 
Кирил Терзийски от ПДИ представи негативните награди  в категорията

Институция, която не изпълнява задълженията си
по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите

събрала тази година седем номинации. „Срамота” бе връчена на Община Харманли. Администрацията не отговаря на устно поискана информация, като служителите се оправдават, че така е наредил кметът Михаил Лисков. Не се отговаря и на писмени заявления. Кметът вече загуби две дела по ЗДОИ - за информация за финансовата ревизия на общината и за хонорарите, пътните и командировките на столична адвокатска кантора, която общината използва. Второто е срещу мълчалив отказ.

Журналистът Иван Атанасов, удостоен с грамота в категорията за гражданин, обеща да занесе анти-наградата в Харманли.   

„Катинар” бе присъден на Службата по геодезия, картография и кадастър – Варна за инцидента с гражданина Кънчо Бонев на 24 април 2012, когато началникът на службата инж. Божкова изпраща охраната срещу Бонев, тъй като той взима протокола за предоставяне на информация, неподписан от ръководството на службата. Търсената информация така и не му е била предоставена, но пък е бит и получава синина на окото.

„Катинарът” прие председателят на Сдружението за оптимизация на правосъдието и администрацията Юлиян Чолаков, с обещание да направи всичко възможно наградата да достигне до началника на въпросната служба.  
   
 
Ден на правото да знам 2012
Юлиян Чолаков ще предаде анти-наградата на "заслужилата" институция

Фани Давидова от ПДИ представи седемте номинации в категорията 

Най-абсурден или най-смешен случай или практика
за достъп до информация

„Вързан ключ” бе присъден на Община Пазарджик за изключително упоритото и последователно нарушаване на ЗДОИ, изразяващо се в отказ да предостави на в. „Виделина“ - Пазарджик справка за броя и стойността на договорите за доставка на стоки или изпълнение на услуги за периода 2007 – 2010. Въпреки отмяната на отказа на кмета на две съдебни инстанции и задължаването му да предостави информацията и след искане до кмета за изпълнение на съдебните решения, на гл. редактор на „Виделина“ бе изпратен отговор (подписан от зам. кмета), че за получаване на достъп до исканите документи следва да бъде заплатени 3312,54 лв. за копиране на 36 806 бр. страници. Фани Давидова сравни случая с това да искаш да си купиш бучка сирене, а да опитат да ти продадат кравеферма. Поради липсата на представител на Община Пазарджик, координаторът на ПДИ за Пазарджик, Тина Ивайлова взе статуетката, за да я връчи на кмета.
 
Тази година Международният ден на правото да знам бе отбелязан с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България". Фирма Кантек и Технополис България ЕАД осигуриха награди. За пореден път имахме любезното съдействие на Дамяница АД и на издателство Сиела.

Всички номинации по категории може да видите на специалната страница за Деня на правото да знам: http://righttoknowday.net/nominations/2012/.
 
Интервюта с всички наградени четете в месечния Информационен бюлетин на ПДИ, брой 9(105) за месец септември 2012 г.
 
28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.