За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2023 г.
>
Журналист
Журналист

Наградата „Златен ключ“ бе присъдена на Десислава Николова, в. „Капитал“, за систематично и мащабно разследване, в което използва процедурите на ЗДОИ за търсене на информация от най-големите болници в България.

 

Със заявленията за достъп до информация се търси обществена информация за това как се харчат средствата от Националната здравна каса.

 

Някои от болниците отказват информация, а обжалването на отказите с помощта на ПДИ създава важна съдебна практика, в която съдът постановява, че данните за разходване на публични средства и за управлението на публични учреждения, каквито са държавните болници, са обществена информация.Десислава Николова от в. „Капитал“ прие наградата с думите: „Благодаря на уважаемото жури и на адвокат Александър Кашъмов от ПДИ, който бе с мен в неравната битка. Създадохме една чисто нова страница в съдебната практика и тя е възможността държавните болниците да знаят, макар и по трудния начин, че харчат обществени средства и че трябва да отговарят за тях: по какъв начин разпределят парите за заплати между бордовете на директорите, ректорите на медицинските университети и персонала. Тази дупка от 10, 20, 25, 30 пъти разлика между заплатите на ръководството, което понякога и не извършва лекарска и медицинска дейност, и персонала, се отразява на всички нас“.

 

Интервю с Десислава Николова четете в месечния информационен бюлетин на ПДИ за септември 2023: "Изключително интересно е кой и по какъв начин използва обществени средства и как ни харчат парите".
 

Почетни грамоти получиха:
 
Анина Сантова, в. "Капитал", за последователно и упорито търсене на информация и използване на процедурите на ЗДОИ, включително и водене на дела, за журналистически разследвания за сключените договори за наем на техника и разходите за "външни услуги" на „Софекострой"; плащанията на Столична община за светофарните уредби; за системата за таксуване в градския транспорт, за уличното осветление, за ремонти на пътища и тротоари в столицата, за събираемостта на глоби и други.
 
Анита Чолакова, actualno.com, която търси информация от Регионална здравна иснпекция - Враца за проверка на действащото лечебно заведение на територията на АЕЦ „Козлодуй“. Полученият отказ е обжалван и с решение от деня на съдебното заседание съдия Игнат Колчев, Смолян, отменя отказа и поставя рекорд в прилагането на ЗДОИ, превръщайки се в първият съдия, решил спор за достъп до информация в деня на заседанието.
 
Красен Николов, mediapool.bgза използване на ЗДОИ за журналистически разследвания по теми от осезаем и ключов обществен интерес като саботаж от страна на българските институции на общоевропейски директиви и санцкии и разкриване на корупция.
 ==============================================  

 

 

Кампанията за Международния ден на правото да знам се провежда в рамките на проект „Консултативен център за достъп до информация и прозрачност“, изпълняван от Програма достъп до информация, подкрепен с грант от фондация "Америка за България".

 

 28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.