За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2022 г.
>
НПО
НПО

Награда „Златен ключ” се присъжда на „Грийнпийс“ – България за активно използване на ЗДОИ в мисията си да се противопостави на установени практики, рушащи околната среда, и да разкрие порочни дейности, които задълбочават екологичните проблеми.

 

Пример за това е докладът "Осемте кръга на Въглищната империя на "Ковачки", който представлява задълбочено разследване и разкриване на схеми за стотици милиони левове, дължими към държавата, и корупционни практики, които привилегироват определени компании в сферата на енергийния пазар.

 

„Много ви благодарим от името на целия екип за признанието – за нас е голяма чест да бъдем в компанията на толкова силни номинации тази година. Продължаваме активно да използваме закона и се надяваме с годините институциите да са все по-отворени и да оповестяват тази информация, преди изобщо да сме я поискали, по-специално информацията за сектора „Енергетика“ и за околната среда, която е от толкова огромно обществено значение, че следва да бъде доста по-отворена, отколкото в момента институциите позволяват“, сподели Десислава Микова от „Грийнпийс“ - България.    

 

Интервю с Десислава Микова, координатор кампания „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“ – България четете в месечния информационен бюлетин на ПДИ за септември 2022: Десислава Микова, "Грийнпийс" - България: "Прозрачността и достъпът до информация са въпрос на култура"

 Почетни грамоти получават:

 

Фондация „Институт за пазарна икономика“ (И.П.И) за активно използване на ЗДОИ в дейността си и създаване на бази данни, които се публикуват за ползване от всеки заинтересован. 

 

Фондация „Стража“ за предоставянето на систематизирана и разбираема информация за работата на Народното събрание и за бюджетните плащания по СЕБРА. Дейността им по практичен и ефектен начин показва ползата от достъпността на отворените данни за гражданското участие, прозрачността и отчетността на институциите.28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.