За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2020 г.
>
НПО
НПО

Бойко Станкушев

Бойко Станкушев, изпълнителен директор на АКФ

Антикорупционният фонд (АКФ) заслужи наградата „Златен ключ“ за усърдната работа в разследването на обществено значими — и нерядко чувствителни — теми, като дори се стигна до тормоз над хора от екипа на организацията. За последните две години от АКФ са подали над 30 заявления по ЗДОИ и водят дела срещу институции, отказали обществена информация.


Изпълнителният директор на АКФ Бойко Станкушев благодари на ПДИ „за изключителната упоритост, кураж и изобретателност благодарение на които десетилетия работи в полза на новото българското общество.“ Той подчерта, че ЗДОИ е изключително важен инструмент в работата на АКФ. 

 

Интервю с Бойко Станкушев четете в октомврийския бюлетин на ПДИ: Бойко Станкушев: „Незаконосъобразните отговори и институционалното мълчание целят АКФ да спре да пита, но ние правим точно обратното“

Момент от онлайн церемонията за Деня на правото да знам 2020 

Грамота получи Гражданско сдружение „БОЕЦ“ за битката за достъп до информация, която печелят в четири дела по ЗДОИ: 1./ срещу Софийска градска прокуратура за информация относно свършената от Иван Гешев работа като редови прокурор; 2./ срещу Специализираната прокуратура за дейността й и получените бонуси към заплати на магистрати; 3./ срещу КПКОНПИ за дейността й и в частност размера на отнетите от Комисията средства (във връзка с изказване на министър-председателя); 4./ срещу НАП за информация за отписани вземания, несъбран корпоративен данък и данни за хазартния бизнес.


Георги Георгиев, лидер на ГС „БОЕЦ“, поздрави номинираните и отличените: „Няма как да сме истински свободни без правото да знаем. ЗДОИ е сред добрите закони, който е чиста форма на граждански контрол върху управлението“.  

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2023 Фондация ПДИ. Всички права запазени.