За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2020 г.
>
Журналист
Журналист

Мила Чернева

Мила Чернева

Наградата „Златен ключ“ бе присъдена на Мила Чернева от „Капитал“ за активното ползване на ЗДОИ в нейни разследвания, за редица заведени дела срещу откази и за три спечелени дела по важни за обществеността теми.


Благодаря на ПДИ за всичко, което правят от толкова години, може би ако не бяха те изобщо нямаше да знам за съществуването на този закон. Разбира се, благодаря на адв. Стефан Ангелов, че всеки път ме насърчава да обжалваме отказите и да се явяваме по дела. Благодаря на всички колеги и журналисти, на граждани и организации, които ползват активно ЗДОИ и не се отказват при натиск“, сподели Мила Чернева.

 

Интервю с нея може да бъде прочетено в бюлетина на ПДИ за м. септември 2020 г.: Мила Чернева: „Притеснява ме отношението на държавните институции към журналистите“

 

 

 

 

 

Спас Спасов

Почетна грамота получи Спас Спасов от „Дневник“ за задълбоченото му разследване по казуса със замърсяването на Варненското езеро от изтекли отпадни води. Материалите на Спасов предизвикаха гражданската реакция на варненци, които поискаха оставката на кмета Портних за това, че 9 месеца укривал информация за скъсания тръбопровод. Стигна се до проверка на Окръжната прокуратура и до сезиране на ЕК по случая.

 

За мен е важно, че един проблем, свързан със злоупотребата на европейски средства, беше осветен през публикациите ми, за да стане ясно как това се отразява на околната среда и качеството на живот. Честит празник на всички, защото всички имаме нужда да знаем“, сподели Спас Спасов. 

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.