За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2019 г.
>
НПО
НПО

Диляна Ангелова

Диляна Ангелова

„Златен ключ” бе връчен на Български хелзинкски комитет за систематичното и последователно използване на ЗДОИ, включително водене на съдебни дела, за събиране на данни от съдебната практика за убийства на жени в България. Данните са оповестявани в годишните доклади на БХК, отразявани от медиите и са използвани в подкрепа на предложения за законодателни изменения за криминализиране на домашното насилие. През 2019 година БХК систематизира и картографира данните в платформата ubita.org – специален сайт, съдържащ база данни със съдебната практика по дела за убийства на жени, инфографики и лични истории на жени-жертви на насилие.
 
„За нас това е важно признание за дългогодишните ни усилия по събиране, анализиране, обобщаване и оповестяване на съдебната практика, свързана с убийството на жени в България. Бяхме предизвикани от липсата на такива данни. Липсата на публичност на тези данни способства единствено за прикриване на проблема и за неговата устойчивост, но не и за разрешаването му. Ще продължим да работим в тази посока“, подчерта Диляна Ангелова от екипа на БХК, работил по инициативата.

 

Четете интервюто с нея в месечния информационен бюлетин на ПДИ за октомври 2019: Диляна Ангелова: „Целим да изведем факторите, водещи до домашно насилие и убийствата на жени“.

 

 

 

 

 

 

 

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.