За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2019 г.
>
Журналист
Журналист

Илия Вълков

Илия Вълков

Със „Златен ключ” бе удостоен Илия Вълков (списание „Клуб Z”) за дългогодишно, активно, последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за разследване на актуални теми от обществен интерес. През последната година той отрази кои медии какви суми са получили по европейски програми от влизането на България в ЕС, което има отношение към свободата на изразяване и независимостта на медиите, както и пръв съобщи сумата, която данъкоплатците щяха да заплатят при т.нар. данъчна амнистия за вероизповеданията.

 

„Приемам тази награда като насърчаване на всички мои колеги, които се борят да имаме малко по-нормална медийна среда. Наградата идва в момент, когато медиите изживяват една турбулентна година. Виждаме язви в професионалните стандарти, отстраняване  на неудобни журналисти, протести на колеги, несъгласни с цензурата и натиска. Така че благодаря за кислорода, който ни давате. И че гребете с нас в една лодка и ни помагате да даваме информация на гражданите“, сподели Илия Вълков.

 

Интервю с Илия Вълков четете в октомврийския брой на информационния бюлетин на ПДИ: Илия Вълков: „Наградата насърчава да се борим за по-добра медийна среда"

 

 

 

 

 

Александра Маркарян

Александра Маркарян

Александра Маркарян от OFFNews бе отличена с грамота за разследването, което разкри порочни практики при надпланов прием на ученици в Софийската математическа гимназия и в резултат на което се стигна до нормативни промени за по-строги изисквания и гаранции срещу заобикалянето на класирането при прием на петокласници в елитни училища.
 
„Този казус, а и който и да е казус, когато става въпрос за журналистическо разследване, надхвърля рамките на един човек и на една медия. Затова благодаря за помощта на ПДИ и лично на адвокат Александър Кашъмов. Важно е журналистите да устояваме, да бъдем стожер на демокрацията. Затова бях така упорита и се надявам винаги да съм. От нас зависи в голяма степен къде ще бъдем след 10 години – дали ще имаме зряла демокрация и хора, които са непримирими и задават въпроси, или такива, на които им е безразлично“, сподели Александра Маркарян.

 

 

 

 

 

 

 

Лъчезар Лисицов

Лъчезар Лисицов

Втора грамота в категорията "Журналист" бе връчена на Лъчезар Лисицов от Flagman.bg за последователно и резултатно използване на ЗДОИ, включително воденето на съдебни дела, за получаване на информация от Прокуратурата на Република България и Народното събрание.
 
„Благодаря за това отличие. Винаги с помощта на ПДИ и адвокат Кашъмов съм достигал до информацията, която съм искал по закона. Надявам се, че в резултат на това институциите се учат да отговарят и да са по-открити и прозрачни“, каза Лъчезар Лисицов.

 

 

 

 

 

 

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.