За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2018 г.
>
Журналист
Журналист

Емилия Димитрова-Данкова

Емилия Димитрова-Данкова

Със „Златен ключ” бе удостоена Емилия Димитрова-Данкова, главен редактор на SevlievoOnline и журналист в сайта “За истината” за последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за разследване и отразяване на теми от обществен интерес в Севлиево и региона.

 

„За мен това отличие означава много. По места сме принудени да работим в една понякога враждебна среда. Нужни са много повече усилия. Благодаря на екипа на ПДИ, който ме подкрепя в търсенето на информация. Благодаря на сайта „За истината“, в който с колеги от страната даваме гласност на различни проблеми. Благодаря на екипа, който подготвя месечния бюлетин на ПДИ, където публикувам голяма част от разкритията, до които съм стигнала, благодарение на ЗДОИ“, сподели Емилия Димитрова.

 

Интервю с Емилия Димитрова-Данкова може да прочетете в месечния информационен бюлетин на ПДИ за септември 2018: „Отказът на информация също е информация“

Валя Ахчиева

Валя Ахчиева

Валя Ахчиева, водещ и продуцент на предаването „Открито” по БНТ бе отличена с грамота за дългогодишно и целенасочено използване на ЗДОИ за разкриване и потвърждаване на факти за целите на своите разследвания и за отразяването на случай с освобождаването на служител за предоставяне на информация по ЗДОИ на журналистката.

 

“Благодаря за признанието. То радва целия ни екип. Не по-малко ме радва фактът, че само няколко седмици след нашето предаване, новият управляващ на НЗОК, д-р Йорданка Пенкова, е извикала пенсионираната Багряна Маркова и я е възстановила на работа, тъй като с това, че тя е изпълнила задълженията си по ЗДОИ е трябвало да бъде поощрена. Струва се да се изпотиш с едно такова разследване, ако си успял да убедиш поне още един управленец, че има закон и всеки има право да получи достъп до информация“, сподели продължението на случая Валя Ахчиева по време на връчването на грамотата на церемонията на 28 сетпември 2018.

 

Биволъ

Димитър Стоянов от "Биволъ"

Грамота получи и сайтът „Биволъ“ за създаването и поддържането на „Търсачките на Биволъ“ като инструмент за свободно търсене и  засичане на данни в отворен формат от различни държавни източници в полза на прозрачността и отчетността.

 

„Благодарни сме за това признание! Мисля, че „Търсачките на Биволъ“ дават информация, която дълго време липсваше на българското общество“, сподели Димитър Стоянов от „Биволъ“.

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2024 Фондация ПДИ. Всички права запазени.