За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2014 г.
>
Журналист
Журналист

Светла Василева
Светла Василева с наградата

Награда „Златен ключ” в категорията „Най–добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация” бе присъдена на Светла Василева, в. „Дума” за системно и целенасочено търсене на информация по обществено значими теми, водене на дела и отразяването на всеки етап от случаите в публикации. През последната година журналистката използва ЗДОИ, за да получи информация от Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ и от Столична община. 

 

„Вярно е, че нашият Закон за достъп до обществена информация все още е в тинейджърска възраст. Вярно е, че нямаме традициите на една Швеция. Но смятам, че това е един добър инструмент и всеки наш успех дава кураж на другите да питат и да не спират да питат”, заяви Светла Василева.

 

Интервю със Светла Василева четете в брой 9(129) на месечния Информационен бюлетин на ПДИ за септември 2014: Светла Василева: „Сключените договори по ЗОП и с пари от еврофондовете трябва да са достъпни в Интернет”.


 

 

Спас Спасов с грамотата

Спас Спасов, кореспондент на в. „Дневник” и „Капитал” за Варна бе удостоен с грамота в категорията „Най–добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация”. Той подкрепя повечето си разследвания с официални документи и не се притеснява да защитава правото си на достъп до информация в съда. Журналистът е отличен за разследванията си „Проект за прахосване на 1 милион“ и „Колко струва загубата на Варна в конкурса за Столица на културата 2019“. 

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2023 Фондация ПДИ. Всички права запазени.