За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2013 г.
>
НПО
НПО

Петър Пенчев получава наградата

Петър Пенчев, заместник председател на НД "Екогласност"

В категорията "Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация" наградата „Златен ключ” бе връчена на Национално движение „Екогласност” за активна, целенасочена, последователна работа със ЗДОИ за осветляване на теми в областта на ядрената енергетика, но и в други сфери, свързани с опазване на околната среда.  

Движението води много битки, включително съдебни, за достъп до информация. Чрез ЗДОИ през 2004 движението, в лицето на нейния зам. председател Петър Пенчев, разкри съществуването на решение за изграждането на АЕЦ „Белене”, тъй като тогава то не бе оповестено. През последната година „Екогласност” използва информация, получена по ЗДОИ, постигане на победа в съда за защита на правото на здравословна околна среда. Благодарение на дейността на Екогласност има стъпки напред по отношение на по-голяма прозрачност в сферата на ядрената енергетика. „Искам да благодаря на организаторите, защото в тяхно лице виждам обществения стожер ние като граждани да бъдем коректив на безобразията в управлението на държавата. С делото, което спечелихме след три-годишна битка за спиране подновяването на ядрения реактор в жк Младост, ние допринесохме чиста полза за здравето не само на софиянци, не само на България, но и на цяла Европа. Оръжието на нас гражданите в тази държава е Законът за достъп до обществена информация”, развълнувано сподели Петър Пенчев. 

 

 

Интервю с Петър Пенчев, заместник председател на Национално движение „Екогласност“ четете в брой 9 (117) на Информационния бюлетин на ПДИ за септември 2013:Петър Пенчев: „ЗДОИ е единственото ми оръжие”Биляна Гяурова - Вегертседер, Б.И.П.И

В категорията "Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация" Българският институт за правни инициативи (БИПИ) получи грамота за постоянно използване процедурите по ЗДОИ по казуси с висок обществен интерес. Институтът последователно осъществява активна дейност по отношение увеличаване прозрачността в рамките на съдебната система. Последната година БИПИ заведе дело срещу отказа на МВР да даде информация за подареното оръжие на главния прокурор Цацаров и се включи заедно с ЦНПО Разград и ПДИ в кампанията за публикуване на декларациите за конфликт на интереси на магистратите. 

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2022 Фондация ПДИ. Всички права запазени.