За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2013 г.
>
Журналист
Журналист

Доротея Дачкова от в.

Доротея Дачкова, в. "Сега"

В категорията "Най – добра журналистическа кампания, „Златен ключ” бе връчен на Доротея Дачкова от в. „Сега” за нейното постоянно използване на ЗДОИ при разследване и отразяване на казуси от висок обществен интерес. През годините Дачкова използва процедурите по ЗДОИ в голяма част от разследванията си. Работи за разкриването на данни за помилваните от президента лица, получава ги по ЗДОИ и публикува по темата. Журналистката е водеща в битката за достъп до информация, свързана с даренията на МВР от частни лица и фирми през 2011. През 2013 Дачкова използва ЗДОИ в работата си по темата за забавените дела в Софийски градски съд.

 

Интервю с Доротея Дачкова, журналист от в. "Сега" четете в брой 9 (117) на Информационния бюлетин на ПДИ за септември 2013: Доротея Дачкова: „Фактът, че бориш съд със съд, е показателен”

Константин Караджов, bTVКонстантин Караджов, bTV

Почетна грамота в категорията  "Най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация" бе връчена на Константин Караджов, bTV – за журналистическата кампания и цикъл репортажи и предавания, които подготвя и в които участва, свързани с отчетността на „Авиоотряд 28”. Караджов води и дело за достъп до информация. Активната журналистическа кампания е сред причините за създаването на временна анкетна комисия за разходите, направени за въздухо-плавателните средства на Авиоотряд 28, Министерство на отбраната и МВР от бившия премиер Бойко Борисов. Разписана е заповед на главния секретар на МС всички заявки за полети с авиоотряда да се завеждат в деловодството на МС. 

Павлин Иванов

 

Павлин Иванов, "Ловеч днес"

Почетна грамота в категорията "Най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация" получи Павлин Иванов, „Ловеч днес”– За активната му журналистическа позиция по различни въпроси от обществен интерес, свързани с работата на местната власт в Ловеч – общината, общинските дружества, Общинския съвет. С помощта на ЗДОИ Павлин Иванов провежда своите журналистически разследвания относно размера на възнагражденията, получени от общински служители за работата им по европейски проекти и за какво се изразходват средствата в бюджетите на общинските предприятия. Получената по ЗДОИ информация става обществено достояние чрез публикациите на журналиста в информационния портал „Ловеч днес”. През 2013 г. с помощта на ПДИ Павлин Иванов заведе две съдебни дела срещу откази да му се предостави информация.

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2022 Фондация ПДИ. Всички права запазени.