За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Наградени
>
2003 г.
>
Журналист
Журналист

През 2003 г. и журналистите от в-к “Труд” използваха процедурите на ЗДОИ при подготовка на свои материали. Широк обществен отзвук предизвикаха материалите, изготвени с помощта на информация получена по ЗДОИ, за командировките на народни представители и новините около работата на Правителствената информационна служба. За тези публикации, те също получиха почетна грамота в Деня на правото да знам.

Радио Шумен бе също "ограмотено" в категорията за медия за направените повече от 15 материала и коментара в свои предавания, използвайки процедурите на ЗДОИ за подготовката им през 2003 г.

През 2003 г. бе връчен "Златен ключ" в категорията "Медия, най-често използвала ЗДОИ за подготовка на своите предавания и публикации" на в-к "168 часа". 

 

Наградата бе присъдена за разследвания на темата за депутатските пътувания и особено за обществения натиск оказан с материала за незаконно изхарчени пари от Националната здравноосигурителна каса.

С почетни грамоти в категорията "Най – добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация" за 2003 г. бяха удостоени:

  • Алексения Димитрова от в-к "24 часа" за поредицата "ЦРУ срещу ДС" , публикувана между април и юли 2002 г.;
  • Христо Христов, журналист от в. Дневник за поредицата от публикации във вестниците "Демокрация" и "Дневник", за двете му книги и филма "Досиетата скитник"; и
  • в-к "Сега" за статията "Сега" си купи 30 мин. разговор с чиновничка".

Почетна грамота в категорията "Медия, най-често използвала ЗДОИ за подготовка на своите предавания и публикации" бе връчена на в-к "Тунджа" - Ямбол. С редица публикации, при които за узнаване на факти и събития е използвана процедурата по ЗДОИ медията постига голям обществен ефект. Материали като “С лъжа промишленикът Моньо турил ръка на 1/3 от Тунджалъка”, “Царедворец се отказва от кръчма след вестникарска публикация”, “Източват незаконно общински кариери”, “Магистрат крие присъда на чорбаджийски наследник” се разкриват проблеми от дневния ред на обществото и предизвикват към по- голяма прозрачност в работата на институциите.

Почетна грамота в категорията "Медия, най-често използвала ЗДОИ за подготовка на своите предавания и публикации" бе връчена на в-к "24 часа" за използване на процедурите на ЗДОИ за публикации, разкриващи как българските управленци използват парите на данъкоплатеца.

Награда "Златен ключ" за най-добър журналистически материал, подготвен с информация, получена по силата на ЗДОИ през 2003 г. бе отличена статията "13 000 000 лева от здравната каса са изхарчени незаконно" на Зина Соколова от в-к "168 часа". 

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2021 Фондация ПДИ. Всички права запазени.