За ПДИ
English
ИДЕЯТА
НАГРАДИ
НОМИНАЦИИ
НАГРАДЕНИ
ЦЕРЕМОНИИ
ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ
НОВИНИ
Начало
>
Новини
>
2018 г.
35 номинации за наградите за Международния ден на правото да знам 2018
23.09.2018 г.

Кои са най-активните граждани, използвали правото си на достъп до информация?


Как журналистите ползват Закона за достъп до обществена информация за репортажи и разследвания?


В кои институции практиките на откритост и прозрачност са най-развити?


Кои бяха най-затворените институции?


За шестнадесети път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международния ден на правото да знам. Целта на ежегодните награди е:

  • да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация;
  • да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото;
  • да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Тази година 35 номинирани се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”. 

 

Номинациите и мотивите към тях може да видите в секцията Номинации на страницата на кампанията: http://www.righttoknowday.net/nominations/2018/.

 

Имената на победителите ще научите на церемонията, която ще се проведе на 28 септември 2018 г., петък, от 16.00 ч., в Литературен клуб „Перото“ – Национален дворец на културата, София.

 

През 2018 провеждането на церемонията за връчване на награди за Деня на правото да знам е възможно благодарение на подкрепата, която ПДИ получи в рамките на кампанията за набиране на средства през платформата Indiegogo: https://www.indiegogo.com/projects/breathe-freedom-of-information-champions-day/x/14626723#/  и по банков път.

 

Тази година имамe и подкрепата на бизнеса в лицето на „ХРАНИ ЖИКА“ ЕООД.

 

ПДИ благодари за подкрепата на каузата на достъпа до информация в България!

 

Международният ден на правото да знам отбелязва създаването на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията (www.foiadvocates.net) на 28 септември 2002 г. в София.

 

Денят на правото да знам се превърна във важна част от застъпническата кампания за популяризиране, утвърждаване и развиване на стандартите за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво. Отбелязван от десетки организации и стотици активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията. През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.


Лица за контакти:

Диана Банчева и Ралица Кацарска

Програма Достъп до Информация

Тел.: +359 2 988 50 62, +359 2 981 9791

e-mail: office@aip-bg.org

www.aip-bg.org

www.righttoknowday.net

28 септември – Международен ден на правото да знам
© 2003-2022 Фондация ПДИ. Всички права запазени.